Aby organizm prawidłowo funkcjonował musimy mu dostarczyć odpowiednie paliwo, czyli, poza składnikami odżywczymi, odpowiednią ilość witamin. Warto przy tym pamiętać, iż łączenie pewnych składników może pomóc w lepszym wchłanianiu się witamin przez organizm nawet kilka razy skuteczniej.
Przedstawiam kilka kombinacji witamin i produktów spożywczych, które świetnie się uzupełniają i pomogą chronić organizm przed chorobami.
Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, więc jej naturalnym zródłem będą produkty zawierające kwasy tłuszczowe: tłuste ryby morskie, oleje roślinne, masło, podroby. W produktach roślinnych (zielone i pomarańczowe owoce i warzywa) znajdziemy związek, z którego organizm może wytworzyć witaminę A, jest to beta-karoten. Retinol (wit.A) jako substancja antyoksydacyjna neutralizuje wolne rodniki, odpowiedzialne za stan zapalny, jej niedobór skutkuje obniżeniem odporności i zwiększoną zapadalnością na infekcje. Poza tym witamina A :
- warunkuje prawidłowe widzenie
- odpowiada za prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci
- uczestniczy w produkcji hormonów
- odpowiada za prawidłowy wzrost kości i zębów
- warunkuje prawidłowe widzenie
- odpowiada za prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci
- uczestniczy w produkcji hormonów
- odpowiada za prawidłowy wzrost kości i zębów
Łącz witaminę K z witaminą E. Stanowią one komplet witamin pozytywnie działający na gęstość krwi. Działanie witaminy K wpływa na sprawne krzepnięcie krwi. Jeśli masz problemy z zatorami krwi i chcesz zmniejszyć gęstość krwi, unikaj łączenia tych dwóch witamin w dużych ilościach. Jeśli chcesz zwiększyć krzepliwość krwi, zadbaj o dietę bogatą w ten zestaw witamin. Poza tym witamina K:
- wspomaga proces budowy tkanki kostnej
- hamuje rozwój nowotworów piersi i jajników
- dzieci otrzymują wit. K jedynie z pożywienia. U zdrowych osób dorosłych witamina ta wytwarzana jest przez florę bakteryjną
- hamuje rozwój nowotworów piersi i jajników
- dzieci otrzymują wit. K jedynie z pożywienia. U zdrowych osób dorosłych witamina ta wytwarzana jest przez florę bakteryjną
Witaminę K znajdziesz w warzywach o zielonych liściach (jarmuż, sałaty, brukselka) marchewce, truskawkach.
WITAMINA E w połączeniu z sezamem
Witamina E powstaje tylko w roślinach. Najlepszym jej naturalnym źródłem są całe ziarna zbóż, olej słonecznikowy (tłoczony na zimno), migdały, orzechy, szpinak, czosnek oraz kapusta.
Witamina E działa jako środek przeciwzapalny i przeciwutleniający, stanowi doskonałą ochronę przed chorobami sercowo-naczyniowymi i przed starzeniem. Jedynym problemem jest to, że jeden z ważnych jej składników TOKOTRIENOLE, znakomite antyoksydanty, są trudno przyswajalne.
Wykazano, że jedzenie nasion sezamu poprawia absorpcję tokotrienoli aż o 500% !
Warto do swojej codziennej diety włączyć te małe ziarenka. Możesz je dodawać do twarożku, sałatek, wypieków.
Witamina E również:
Wykazano, że jedzenie nasion sezamu poprawia absorpcję tokotrienoli aż o 500% !
Warto do swojej codziennej diety włączyć te małe ziarenka. Możesz je dodawać do twarożku, sałatek, wypieków.
Witamina E również:
- neutralizuje wolne rodniki
- wpływa korzystnie na układ odpornościowy
- pomaga zwalczać infekcje
- pomaga chronić przed choroba Alzhaimera
- stymuluje procesy naprawcze komórek narządu wzroku
- pogromczyni zniszczeń posłonecznych
WITAMINA K2 z WITAMINĄ D
Doskonałym źródłem witaminy K są świeże, zielone warzywa, zioła, papryka i pieprz cayenne, mleko i produkty mleczne. Natomiast witamina D występuje obficie w rybach (śledzie, sardynki, makrele), wątrobie, jajach, maśle, mleku, szpinaku. Przede wszystkim powstaje ona w skórze pod wpływem światła słonecznego.
Łączenie ze sobą witaminy K2 i D daje wspaniałą ochronę przed chorobą zwyrodnieniową stawów i osteoporozą. Witamina D pomaga organizmowi wchłaniać wapń, który wzmacnia kości, działa korzystnie na system nerwowy i mięśniowy, łagodzi stany zapalne skóry. Natomiast witamina K wspomaga równomierne dostarczanie wapnia do całego organizmu.
Niedobór żelaza jest zjawiskiem powszechnym. Największe ilości żelaza znajdują się w żółtkach jaj, warzywach, orzechach, nasionach, mięsie, drobiu.
Żelazo jest podstawowym składnikiem hemoglobiny, dostarczającej tlen do organizmu. Jego niedobór powoduje anemię. Problem w tym, że ludzki organizm wchłania zaledwie około 10% żelaza zawartego w produktach spożywczych.
Dlatego należy wykluczać produkty utrudniające wchłanianie żelaza (np. kawę, czy herbatę), ale też spożywać takie, które zwiększają to wchłanianie. Najlepsza do tego jest witamina C.
Najlepsze źródła witaminy C to warzywa i owoce. W szczególności: pomidory, nać pietruszki, ziemniaki, kiszona kapusta, papryka. Z kolei z owoców najlepsze źródła witaminy C to czarne porzeczki, truskawki, aronia.
WITAMINA B12 i CZARNY PIEPRZ
B12 jest niezbędna do metabolizmu, tworzenia czerwonych krwinek, układu nerwowego, budowy DNA. Podstawowe źródła witaminy B 12 to mięso, drób, jaja, nabiał, ryby. Dlatego na jej niedobór często cierpią weganie i wegetarianie.
Doskonałym dodatkiem, zwiększającym wchłanianie witaminy B12 jest czarny pieprz. Dzieje się to za sprawą jago składnika – piperyny. Wzmaga ona wydzielanie soków trawiennych, poprawia wchłanianie białka i wielu witamin, w tym witaminy B12. Jest też świetnym środkiem w terapiach odchudzających.
altermedium.pl
pokarmy-diety.pl
portal.abczdrowie.pl
pokarmy-diety.pl
portal.abczdrowie.pl
Tego mi było trzeba! Świetny materiał. Wspomagam sie trochę i biorę witaminy na wzmocnienie, dobrze by było aby się jak najlepiej przyswajały. Jeszcze przydalby sie post o tym jak nie łączyć ich ze sobą.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że post jest przydatny :) Dziękuję za cenną uwagę, faktycznie warto byłoby napisać jak nie łączyć witamin. Pozdrawiam.
UsuńJedna uwaga o jakiej witaminie K jest mowa? Prawdopodobnie chodzi o K2 ale do końca nie wiem co autor miał na myśli.
OdpowiedzUsuńOczywiście K2. Dziękuję za spostrzeżenie :)
UsuńFajny artykuł, często zapominam co z czym powinnam łączyć, ale już zapisałam w zakładkach i zawsze będę to miała pod ręką :) Ja poza naturalnymi witaminami używam również witaminy w tabletkach. Zawsze kupuje Acerolę z dziką różą i witaminą C od nowoczesnychziół, pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, naczyń krwionośnych, zębów, stawów czy układu nerwowego.
OdpowiedzUsuńHej,
OdpowiedzUsuńMyślę, że warto także wspomnieć o połączeniu witaminy B12 z żelazem. Chorowałem na anemię i prócz żelaza, cyklicznie musiałem pojawiać się na zastrzykach (witamina B12), celem lepszej przyswajalności żelaza.
Zainteresowało mnie to, co napisałaś o sezamie. W życiu nie sądziłem, że może on mieć tyle właściwości. Wychodzi na to, że żona, która zabrania mi moich ulubionych sezamek, jest w błędzie - to dar natury i zdrowie. Wykorzystam ten argument, gdy będzie wyciągać z mojego koszyka sezamki. :-)
Wracając jednak do tematu - czy sądzisz, że popularnym kompleksom witaminowym można ufać w tej materii? Bo niektórych witamin nie można ze sobą łączyć, a zdaje się, że tam mamy full-opcję.
Pozdrawiam!
Witaj,
UsuńDziękuję za cenną uwagę nt. witaminy B12. Koniecznie wegetarianie powinni pilnować jej poziomu, a w razie potrzeby suplementować.
Co do sezamek... :) Sezam ma bardzo wiele właściwości, ale w połączeniu z cukrem to już nie koniecznie :)
Co do preparatów witaminowych- chcę wierzyć, że są one tak skomponowane aby nie szkodziły zdrowiu. Wszystkie składniki powinny być w odpowiednich proporcjach aby się uzupełniać a nie wykluczać.
Suplementacja naszego organizmu różnego rodzaju witaminami jest bardzo ważna. Najważniejsze to znaleźć suplementy idealne dla naszego organizmu. W moim przypadku np najlepszy magnez to taki który występuje w połączeniu z innymi witaminami. Najczęściej jest to cały kompleks wzbogacony o dawkę magnezu. Dzięki witaminom możemy cieszyć się doskonałą formą naszego organizmu.
OdpowiedzUsuń