środa, 6 maja 2015

JAK ŁĄCZYĆ WITAMINY ?


Aby organizm prawidłowo funkcjonował musimy mu dostarczyć odpowiednie paliwo, czyli, poza składnikami odżywczymi, odpowiednią ilość witamin. Warto przy tym pamiętać, iż łączenie pewnych składników może pomóc w lepszym wchłanianiu się witamin przez organizm nawet kilka razy skuteczniej.

Przedstawiam kilka kombinacji witamin i produktów spożywczych, które świetnie się uzupełniają i pomogą chronić organizm przed chorobami.

WITAMINA A


Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, więc jej naturalnym zródłem będą produkty zawierające kwasy tłuszczowe: tłuste ryby morskie, oleje roślinne, masło, podroby. W produktach roślinnych (zielone i pomarańczowe owoce i warzywa) znajdziemy związek, z którego organizm może wytworzyć witaminę A, jest to beta-karoten. Retinol (wit.A) jako substancja antyoksydacyjna neutralizuje wolne rodniki, odpowiedzialne za stan zapalny, jej niedobór skutkuje obniżeniem odporności i zwiększoną zapadalnością na infekcje. Poza tym witamina A :
- warunkuje prawidłowe widzenie
- odpowiada za prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci
- uczestniczy w produkcji hormonów
- odpowiada za prawidłowy wzrost kości i zębów

WITAMINA K i E

Łącz witaminę K z witaminą E. Stanowią one komplet witamin pozytywnie działający na gęstość krwi. Działanie witaminy K wpływa na sprawne krzepnięcie krwi. Jeśli masz problemy z zatorami krwi i chcesz zmniejszyć gęstość krwi, unikaj łączenia tych dwóch witamin w dużych ilościach. Jeśli chcesz zwiększyć krzepliwość krwi, zadbaj o dietę bogatą w ten zestaw witamin. Poza tym witamina K:
- wspomaga proces budowy tkanki kostnej
- hamuje rozwój nowotworów piersi i jajników
- dzieci otrzymują wit. K jedynie z pożywienia. U zdrowych osób dorosłych witamina ta wytwarzana jest przez florę bakteryjną
Witaminę K znajdziesz w warzywach o zielonych liściach (jarmuż, sałaty, brukselka) marchewce, truskawkach.
WITAMINA E w połączeniu z sezamem
Witamina E powstaje tylko w roślinach. Najlepszym jej naturalnym źródłem są całe ziarna zbóż, olej słonecznikowy (tłoczony na zimno), migdały, orzechy, szpinak, czosnek oraz kapusta.
Witamina E działa jako środek przeciwzapalny i przeciwutleniający, stanowi doskonałą ochronę przed chorobami sercowo-naczyniowymi i przed starzeniem. Jedynym problemem jest to, że jeden z ważnych jej składników TOKOTRIENOLE, znakomite antyoksydanty, są trudno przyswajalne. 
Wykazano, że jedzenie nasion sezamu poprawia absorpcję tokotrienoli aż o 500% !
Warto do swojej codziennej diety włączyć te małe ziarenka. Możesz je dodawać do twarożku, sałatek, wypieków. 
Witamina E  również:
- neutralizuje wolne rodniki
- wpływa korzystnie na układ odpornościowy
- pomaga zwalczać infekcje
- pomaga chronić przed choroba Alzhaimera
- stymuluje procesy naprawcze komórek narządu wzroku
- pogromczyni zniszczeń posłonecznych

WITAMINA K z WITAMINĄ D
Doskonałym źródłem witaminy K są świeże, zielone warzywa, zioła, papryka i pieprz cayenne, mleko i produkty mleczne. Natomiast witamina D występuje obficie w rybach (śledzie, sardynki, makrele), wątrobie, jajach, maśle, mleku, szpinaku. Przede wszystkim powstaje ona w skórze pod wpływem światła słonecznego.
Łączenie ze sobą witaminy K i D daje wspaniałą ochronę przed chorobą zwyrodnieniową stawów i osteoporozą. Witamina D pomaga organizmowi wchłaniać wapń, który wzmacnia kości, działa korzystnie na system nerwowy i mięśniowy, łagodzi stany zapalne skóry. Natomiast witamina K wspomaga równomierne dostarczanie wapnia do całego organizmu.  

WITAMINA C i ŻELAZO
Niedobór żelaza jest zjawiskiem powszechnym. Największe ilości żelaza znajdują się w żółtkach jaj, warzywach, orzechach, nasionach, mięsie, drobiu.
Żelazo jest podstawowym składnikiem hemoglobiny, dostarczającej tlen do organizmu. Jego niedobór powoduje anemię.  Problem w tym, że ludzki organizm wchłania zaledwie około 10% żelaza zawartego w produktach spożywczych.
Dlatego należy wykluczać produkty utrudniające wchłanianie żelaza (np. kawę, czy herbatę), ale też spożywać takie, które zwiększają to wchłanianie. Najlepsza do tego jest witamina C.
Najlepsze źródła witaminy C to warzywa i owoce. W szczególności: pomidory, nać pietruszki, ziemniaki, kiszona kapusta, papryka. Z kolei z owoców najlepsze źródła witaminy C to czarne porzeczki, truskawki, aronia.
WITAMINA B12 i CZARNY PIEPRZ
B12 jest niezbędna do metabolizmu, tworzenia czerwonych krwinek, układu nerwowego, budowy DNA. Podstawowe źródła witaminy B 12 to mięso, drób, jaja, nabiał, ryby. Dlatego na jej niedobór często cierpią weganie i wegetarianie.
czarny-pieprzDoskonałym dodatkiem, zwiększającym wchłanianie witaminy B12 jest czarny pieprz. Dzieje się to za sprawą jago składnika – piperyny. Wzmaga ona wydzielanie soków trawiennych, poprawia wchłanianie białka i wielu witamin, w tym witaminy B12. Jest też świetnym środkiem w terapiach odchudzających.


altermedium.pl
pokarmy-diety.pl
portal.abczdrowie.pl

2 komentarze:

  1. Tego mi było trzeba! Świetny materiał. Wspomagam sie trochę i biorę witaminy na wzmocnienie, dobrze by było aby się jak najlepiej przyswajały. Jeszcze przydalby sie post o tym jak nie łączyć ich ze sobą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że post jest przydatny :) Dziękuję za cenną uwagę, faktycznie warto byłoby napisać jak nie łączyć witamin. Pozdrawiam.

      Usuń