Przejdź do głównej zawartości

JAK ŁĄCZYĆ WITAMINY ?


Aby organizm prawidłowo funkcjonował musimy mu dostarczyć odpowiednie paliwo, czyli, poza składnikami odżywczymi, odpowiednią ilość witamin. Warto przy tym pamiętać, iż łączenie pewnych składników może pomóc w lepszym wchłanianiu się witamin przez organizm nawet kilka razy skuteczniej.

Przedstawiam kilka kombinacji witamin i produktów spożywczych, które świetnie się uzupełniają i pomogą chronić organizm przed chorobami.

WITAMINA A


Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, więc jej naturalnym zródłem będą produkty zawierające kwasy tłuszczowe: tłuste ryby morskie, oleje roślinne, masło, podroby. W produktach roślinnych (zielone i pomarańczowe owoce i warzywa) znajdziemy związek, z którego organizm może wytworzyć witaminę A, jest to beta-karoten. Retinol (wit.A) jako substancja antyoksydacyjna neutralizuje wolne rodniki, odpowiedzialne za stan zapalny, jej niedobór skutkuje obniżeniem odporności i zwiększoną zapadalnością na infekcje. Poza tym witamina A :
- warunkuje prawidłowe widzenie
- odpowiada za prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci
- uczestniczy w produkcji hormonów
- odpowiada za prawidłowy wzrost kości i zębów

WITAMINA K2 i E

Łącz witaminę K z witaminą E. Stanowią one komplet witamin pozytywnie działający na gęstość krwi. Działanie witaminy K wpływa na sprawne krzepnięcie krwi. Jeśli masz problemy z zatorami krwi i chcesz zmniejszyć gęstość krwi, unikaj łączenia tych dwóch witamin w dużych ilościach. Jeśli chcesz zwiększyć krzepliwość krwi, zadbaj o dietę bogatą w ten zestaw witamin. Poza tym witamina K:
- wspomaga proces budowy tkanki kostnej
- hamuje rozwój nowotworów piersi i jajników
- dzieci otrzymują wit. K jedynie z pożywienia. U zdrowych osób dorosłych witamina ta wytwarzana jest przez florę bakteryjną
Witaminę K znajdziesz w warzywach o zielonych liściach (jarmuż, sałaty, brukselka) marchewce, truskawkach.
WITAMINA E w połączeniu z sezamem
Witamina E powstaje tylko w roślinach. Najlepszym jej naturalnym źródłem są całe ziarna zbóż, olej słonecznikowy (tłoczony na zimno), migdały, orzechy, szpinak, czosnek oraz kapusta.
Witamina E działa jako środek przeciwzapalny i przeciwutleniający, stanowi doskonałą ochronę przed chorobami sercowo-naczyniowymi i przed starzeniem. Jedynym problemem jest to, że jeden z ważnych jej składników TOKOTRIENOLE, znakomite antyoksydanty, są trudno przyswajalne. 
Wykazano, że jedzenie nasion sezamu poprawia absorpcję tokotrienoli aż o 500% !
Warto do swojej codziennej diety włączyć te małe ziarenka. Możesz je dodawać do twarożku, sałatek, wypieków. 
Witamina E  również:
- neutralizuje wolne rodniki
- wpływa korzystnie na układ odpornościowy
- pomaga zwalczać infekcje
- pomaga chronić przed choroba Alzhaimera
- stymuluje procesy naprawcze komórek narządu wzroku
- pogromczyni zniszczeń posłonecznych

WITAMINA K2 z WITAMINĄ D
Doskonałym źródłem witaminy K są świeże, zielone warzywa, zioła, papryka i pieprz cayenne, mleko i produkty mleczne. Natomiast witamina D występuje obficie w rybach (śledzie, sardynki, makrele), wątrobie, jajach, maśle, mleku, szpinaku. Przede wszystkim powstaje ona w skórze pod wpływem światła słonecznego.
Łączenie ze sobą witaminy K2 i D daje wspaniałą ochronę przed chorobą zwyrodnieniową stawów i osteoporozą. Witamina D pomaga organizmowi wchłaniać wapń, który wzmacnia kości, działa korzystnie na system nerwowy i mięśniowy, łagodzi stany zapalne skóry. Natomiast witamina K wspomaga równomierne dostarczanie wapnia do całego organizmu.  

WITAMINA C i ŻELAZO
Niedobór żelaza jest zjawiskiem powszechnym. Największe ilości żelaza znajdują się w żółtkach jaj, warzywach, orzechach, nasionach, mięsie, drobiu.
Żelazo jest podstawowym składnikiem hemoglobiny, dostarczającej tlen do organizmu. Jego niedobór powoduje anemię.  Problem w tym, że ludzki organizm wchłania zaledwie około 10% żelaza zawartego w produktach spożywczych.
Dlatego należy wykluczać produkty utrudniające wchłanianie żelaza (np. kawę, czy herbatę), ale też spożywać takie, które zwiększają to wchłanianie. Najlepsza do tego jest witamina C.
Najlepsze źródła witaminy C to warzywa i owoce. W szczególności: pomidory, nać pietruszki, ziemniaki, kiszona kapusta, papryka. Z kolei z owoców najlepsze źródła witaminy C to czarne porzeczki, truskawki, aronia.
WITAMINA B12 i CZARNY PIEPRZ
B12 jest niezbędna do metabolizmu, tworzenia czerwonych krwinek, układu nerwowego, budowy DNA. Podstawowe źródła witaminy B 12 to mięso, drób, jaja, nabiał, ryby. Dlatego na jej niedobór często cierpią weganie i wegetarianie.
czarny-pieprzDoskonałym dodatkiem, zwiększającym wchłanianie witaminy B12 jest czarny pieprz. Dzieje się to za sprawą jago składnika – piperyny. Wzmaga ona wydzielanie soków trawiennych, poprawia wchłanianie białka i wielu witamin, w tym witaminy B12. Jest też świetnym środkiem w terapiach odchudzających.


altermedium.pl
pokarmy-diety.pl
portal.abczdrowie.pl

Komentarze

  1. Tego mi było trzeba! Świetny materiał. Wspomagam sie trochę i biorę witaminy na wzmocnienie, dobrze by było aby się jak najlepiej przyswajały. Jeszcze przydalby sie post o tym jak nie łączyć ich ze sobą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że post jest przydatny :) Dziękuję za cenną uwagę, faktycznie warto byłoby napisać jak nie łączyć witamin. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Jedna uwaga o jakiej witaminie K jest mowa? Prawdopodobnie chodzi o K2 ale do końca nie wiem co autor miał na myśli.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny artykuł, często zapominam co z czym powinnam łączyć, ale już zapisałam w zakładkach i zawsze będę to miała pod ręką :) Ja poza naturalnymi witaminami używam również witaminy w tabletkach. Zawsze kupuje Acerolę z dziką różą i witaminą C od nowoczesnychziół, pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, naczyń krwionośnych, zębów, stawów czy układu nerwowego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej,

    Myślę, że warto także wspomnieć o połączeniu witaminy B12 z żelazem. Chorowałem na anemię i prócz żelaza, cyklicznie musiałem pojawiać się na zastrzykach (witamina B12), celem lepszej przyswajalności żelaza.

    Zainteresowało mnie to, co napisałaś o sezamie. W życiu nie sądziłem, że może on mieć tyle właściwości. Wychodzi na to, że żona, która zabrania mi moich ulubionych sezamek, jest w błędzie - to dar natury i zdrowie. Wykorzystam ten argument, gdy będzie wyciągać z mojego koszyka sezamki. :-)

    Wracając jednak do tematu - czy sądzisz, że popularnym kompleksom witaminowym można ufać w tej materii? Bo niektórych witamin nie można ze sobą łączyć, a zdaje się, że tam mamy full-opcję.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      Dziękuję za cenną uwagę nt. witaminy B12. Koniecznie wegetarianie powinni pilnować jej poziomu, a w razie potrzeby suplementować.

      Co do sezamek... :) Sezam ma bardzo wiele właściwości, ale w połączeniu z cukrem to już nie koniecznie :)

      Co do preparatów witaminowych- chcę wierzyć, że są one tak skomponowane aby nie szkodziły zdrowiu. Wszystkie składniki powinny być w odpowiednich proporcjach aby się uzupełniać a nie wykluczać.

      Usuń
  5. Suplementacja naszego organizmu różnego rodzaju witaminami jest bardzo ważna. Najważniejsze to znaleźć suplementy idealne dla naszego organizmu. W moim przypadku np najlepszy magnez to taki który występuje w połączeniu z innymi witaminami. Najczęściej jest to cały kompleks wzbogacony o dawkę magnezu. Dzięki witaminom możemy cieszyć się doskonałą formą naszego organizmu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes