Przejdź do głównej zawartości

NALEŚNIKI - ULUBIONE PRZEZ DZIECI


Są takie produkty i potrawy, które uwielbiają wszyscy. Jeśli chodzi o dzieci to jednym z takich dań są naleśniki. Mogą być z serem, dżemem, czekoladą lub po prostu z cukrem pudrem. Delikatne, słodkie...pyszne.
Oczywiście naleśniki są wspaniałe również na ostro. Z mięsem, z pikantnymi sosami, serami, grzybami czy warzywami. W każdej wersji pyszne.

No dobrze, ale czy naleśniki są zdrowe? Jeśli trochę zmodyfikujesz przepis to gwarantuję, że te pyszne placuszki mogą stać się podstawą zdrowej, dobrze zbilansowanej diety.
Powiem więcej. Naleśniki można podawać na śniadanie, na obiad, na podwieczorek i na kolację. Za każdym razem odrobinę zmodyfikuj przepis i możesz je podawać zarówno na słodko jak i na słono.
Jest to danie szybkie i pożywne, a co najważniejsze może być również zdrowe.

Dziś zaproponuję klasyczne, cienkie naleśniki z dżemem śliwkowym- domowej roboty, oczywiście :)

SKŁADNIKI:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki otrębów orkiszowych (mogą być żytnie lub pszenne)
- łyżka zmielonego ostropestu
- 2 małe lub jedno duże jajko
- 1,5 szklanki mleka 1,5%
- 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- łyżka oliwy z oliwek lub dobrej jakości olej



Wymieszaj suche składniki (mąka, otręby, ostropest, sól) a następnie dodaj mokre (całą resztę). Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.
Klasyczne naleśniki muszą być smażone. Dlatego dobrze dodać trochę ostropestu, który wspomoże wątrobę w trawieniu. Wątroba nie lubi smażonych potraw, a ostropest- wierz mi- potrafi sprawić cuda.
Dobrym sposobem jest również dodać łyżkę oleju do ciasta. Nie musisz już wtedy wlewać na patelnię. 
Najważniejsze - używaj patelni ceramicznej lub teflonowej, do której nic nie przywiera. Na takiej patelni można spokojnie smażyć bez tłuszczu a naleśniki są cieniutkie i pyszne.



Kiedy już usmażysz naleśniki dobrze je czymś nafaszerować. Naleśniki na słodko są pyszne z różnego rodzaju dżemami, konfiturami czy twarożkiem z owocami.
Moje dzieci najbardziej lubią te z dżemem, więc taka wersja zagościła dziś na naszym stole.





SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…