Są takie produkty i potrawy, które uwielbiają wszyscy. Jeśli chodzi o dzieci to jednym z takich dań są naleśniki. Mogą być z serem, dżemem, czekoladą lub po prostu z cukrem pudrem. Delikatne, słodkie...pyszne.
Oczywiście naleśniki są wspaniałe również na ostro. Z mięsem, z pikantnymi sosami, serami, grzybami czy warzywami. W każdej wersji pyszne.
No dobrze, ale czy naleśniki są zdrowe? Jeśli trochę zmodyfikujesz przepis to gwarantuję, że te pyszne placuszki mogą stać się podstawą zdrowej, dobrze zbilansowanej diety.
Powiem więcej. Naleśniki można podawać na śniadanie, na obiad, na podwieczorek i na kolację. Za każdym razem odrobinę zmodyfikuj przepis i możesz je podawać zarówno na słodko jak i na słono.
Jest to danie szybkie i pożywne, a co najważniejsze może być również zdrowe.
Dziś zaproponuję klasyczne, cienkie naleśniki z dżemem śliwkowym- domowej roboty, oczywiście :)
SKŁADNIKI:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki otrębów orkiszowych (mogą być żytnie lub pszenne)
- łyżka zmielonego ostropestu
- 2 małe lub jedno duże jajko
- 1,5 szklanki mleka 1,5%
- 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- łyżka oliwy z oliwek lub dobrej jakości olej
Wymieszaj suche składniki (mąka, otręby, ostropest, sól) a następnie dodaj mokre (całą resztę). Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.
Klasyczne naleśniki muszą być smażone. Dlatego dobrze dodać trochę ostropestu, który wspomoże wątrobę w trawieniu. Wątroba nie lubi smażonych potraw, a ostropest- wierz mi- potrafi sprawić cuda.
Dobrym sposobem jest również dodać łyżkę oleju do ciasta. Nie musisz już wtedy wlewać na patelnię.
Najważniejsze - używaj patelni ceramicznej lub teflonowej, do której nic nie przywiera. Na takiej patelni można spokojnie smażyć bez tłuszczu a naleśniki są cieniutkie i pyszne.
Kiedy już usmażysz naleśniki dobrze je czymś nafaszerować. Naleśniki na słodko są pyszne z różnego rodzaju dżemami, konfiturami czy twarożkiem z owocami.
Moje dzieci najbardziej lubią te z dżemem, więc taka wersja zagościła dziś na naszym stole.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz