Przejdź do głównej zawartości

MOUSSAKA

Chciałabym przedstawić Wam potrawę, która bardzo mocno kojarzy mi się z latem i z wakacjami. Pierwszy raz jadłam ją w Grecji i od razu stała się jednym z moich ulubionych dań- MOUSSAKA.
Niby nic- trochę warzyw, mięsa i sos beszamelowy, a jednak ma w sobie coś. 
Latem bardzo często ją przygotowuję. Osobiście uwielbiam nawet na zimno.
Każdy ma swoją wersję, ja również i chętnie się z Wami podzielę.




POTRZEBUJESZ:
- 4 duże ziemniaki
- dużego bakłażana
- 2 duże pomidory
- 500 g mięsa mielonego
- 3 ząbki czosnku
- garść startego parmezanu
- mała marchewka
- łodyga selera naciowego
- opcjonalnie kilka oliwek
- kartonik przecieru pomidorowego ok.300 g
- ulubione zioła (mogą być suszone)

SOS:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki (mieszam orkiszową z pszenną)
- 300 ml mleka
- żółtko (nie koniecznie)
- łyżka twardego żółtego sera
- gałka muszkatałowa (szczypta)
- sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki w mundurkach podgotuj na pół twardo, bakłażana obierz ze skórki i grilluj na patelni grillowej, jeśli nie masz takiej patelni po prostu podsmaż na zwykłej ale uważaj z olejem. Bakłażan chłonie tłuszcz niczym gąbka i z lekkiego warzywa staje się bombą kaloryczną. Bakłażana obieram ze skórki, ponieważ moje dzieci nie lubią jak w zapiekance trafia się coś twardego. Jeśli Ci to nie przeszkadza możesz zostawić skórkę. W zasadzie to nawet powinno się jeść skórkę, gdyż posiada ona właściwości antynowotworowe. Zawarta w skórce nasunina powstrzymuje rozwój komórek rakowych.



Obecne odmiany bakłażanów nie są gorzkie więc nie trzeba ich zasypywać solą, płukać i dopiero poddawać obróbce. Ja nigdy tak nie robię a bakłażany są pyszne.



Kiedy ziemniaki się gotują, bakłażany grillują na osobnej patelni podsmaż mięso mielone, następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchew, selera naciowego, dorzuć kilka oliwek jeśli lubisz, dopraw solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Ja zawsze dodaję bazylię, oregano, tymianek i lubczyk. Wszystko zalej przecierem pomidorowym i duś kilka minut, byle nie za długo aby marchew i seler naciowy były al dente.



Kiedy wszystko jest już prawie gotowe, zabieramy się za sos. Wbrew pozorom zrobienie sosu beszamelowego nie jest trudne. Najważniejsze to powolne mieszanie i ani na chwilę nie możesz spuścić oka z garnka.
Na początek rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i bardzo dokładnie mieszaj aż tłuszcz połączy się z mąką. Gdy wszystko ładnie się połączy zdejmij garnek z ognia i powoli dolewaj zimne mleko, energicznie mieszając trzepaczką. Na początku mogą pojawić się nieapetyczne  "gluty" ale w miarę mieszania wszystko ładnie się połączy. Na koniec garnek znów postaw na ogniu i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Na koniec dopraw solą, pieprzem i gałką oraz startym serem. Gdy trochę przestygnie możesz dodać żółtko, ale nie jest to konieczne.
Gdy sos mamy gotowy, układamy warstwy moussaki w naczyniu do zapiekania.
Na początek ziemniaki w plastrach (obrane z łupinek), następnie sos mięsny z warzywami, bakłażana, pomidora pokrojonego w plastry i tak na przemian. Na koniec zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem. Tak przygotowana zapiekanka trafia do piekarnika na 20-30 min. 180 st. C aż ser stanie się lekko przypieczony i pyszne, pachnące danie gotowe.



Polecam bardzo serdecznie. Moussaka jest przepyszna. Możesz ją dowolnie modyfikować, dodając np. cukinie, paprykę czy pieczarki. Zawsze smakuje pysznie.



Przy okazji tego dania nie mogę nie wspomnieć o bakłażanie i jego cudownych właściwościach. Bakłażan zwany również oberżyną, bakmanem czy gruszką miłości jest dobrym źródłem błonnika i wspomaga trawienie tłustych mięs.
Co ciekawe bakłażan z botanicznego punktu widzenia jest owocem, a jego najważniejsza zaleta to niskokaloryczność. W 100 g ma zaledwie 20 kcal. W 90% zbudowany jest z wody, a tylko 2% to cukry. Zjadając oberżynę dostarczasz do organizmu potas, wapń i magnez. Jak wspomniałam wcześniej bakłażan zawiera sporo błonnika - jest go dwukrotnie więcej niż w jabłku czy brzoskwini.
Działanie zdrowotne bakłażanów:
- działa antynowotworowo
- poprawia przemianę materii
- ma właściwości detoksykacyjne, polecany jest przy terapii antybiotykami
- zapobiega chorobom układu krążenia
- obniża poziom cholesterolu
- pomocne w leczeniu dolegliwości wątrobowych

Jednak mimo wielu zalet, jest i czarna strona. Bakłażan jest ciężkostrawny, dlatego powinny go unikać małe dzieci, kobiety w ciąży i karmiące. Wszyscy inni mogą się zajadać tym fantastycznym owocem :)

SMACZNEGO !!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…