Chciałabym przedstawić Wam potrawę, która bardzo mocno kojarzy mi się z latem i z wakacjami. Pierwszy raz jadłam ją w Grecji i od razu stała się jednym z moich ulubionych dań- MOUSSAKA.
Niby nic- trochę warzyw, mięsa i sos beszamelowy, a jednak ma w sobie coś.
Latem bardzo często ją przygotowuję. Osobiście uwielbiam nawet na zimno.
Każdy ma swoją wersję, ja również i chętnie się z Wami podzielę.
POTRZEBUJESZ:
- 4 duże ziemniaki
- dużego bakłażana
- 2 duże pomidory
- 500 g mięsa mielonego
- 3 ząbki czosnku
- garść startego parmezanu
- mała marchewka
- łodyga selera naciowego
- opcjonalnie kilka oliwek
- kartonik przecieru pomidorowego ok.300 g
- ulubione zioła (mogą być suszone)
SOS:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki (mieszam orkiszową z pszenną)
- 300 ml mleka
- żółtko (nie koniecznie)
- łyżka twardego żółtego sera
- gałka muszkatałowa (szczypta)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki w mundurkach podgotuj na pół twardo, bakłażana obierz ze skórki i grilluj na patelni grillowej, jeśli nie masz takiej patelni po prostu podsmaż na zwykłej ale uważaj z olejem. Bakłażan chłonie tłuszcz niczym gąbka i z lekkiego warzywa staje się bombą kaloryczną. Bakłażana obieram ze skórki, ponieważ moje dzieci nie lubią jak w zapiekance trafia się coś twardego. Jeśli Ci to nie przeszkadza możesz zostawić skórkę. W zasadzie to nawet powinno się jeść skórkę, gdyż posiada ona właściwości antynowotworowe. Zawarta w skórce nasunina powstrzymuje rozwój komórek rakowych.
Obecne odmiany bakłażanów nie są gorzkie więc nie trzeba ich zasypywać solą, płukać i dopiero poddawać obróbce. Ja nigdy tak nie robię a bakłażany są pyszne.
Kiedy ziemniaki się gotują, bakłażany grillują na osobnej patelni podsmaż mięso mielone, następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchew, selera naciowego, dorzuć kilka oliwek jeśli lubisz, dopraw solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Ja zawsze dodaję bazylię, oregano, tymianek i lubczyk. Wszystko zalej przecierem pomidorowym i duś kilka minut, byle nie za długo aby marchew i seler naciowy były al dente.
Kiedy wszystko jest już prawie gotowe, zabieramy się za sos. Wbrew pozorom zrobienie sosu beszamelowego nie jest trudne. Najważniejsze to powolne mieszanie i ani na chwilę nie możesz spuścić oka z garnka.
Na początek rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i bardzo dokładnie mieszaj aż tłuszcz połączy się z mąką. Gdy wszystko ładnie się połączy zdejmij garnek z ognia i powoli dolewaj zimne mleko, energicznie mieszając trzepaczką. Na początku mogą pojawić się nieapetyczne "gluty" ale w miarę mieszania wszystko ładnie się połączy. Na koniec garnek znów postaw na ogniu i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Na koniec dopraw solą, pieprzem i gałką oraz startym serem. Gdy trochę przestygnie możesz dodać żółtko, ale nie jest to konieczne.
Gdy sos mamy gotowy, układamy warstwy moussaki w naczyniu do zapiekania.
Na początek ziemniaki w plastrach (obrane z łupinek), następnie sos mięsny z warzywami, bakłażana, pomidora pokrojonego w plastry i tak na przemian. Na koniec zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem. Tak przygotowana zapiekanka trafia do piekarnika na 20-30 min. 180 st. C aż ser stanie się lekko przypieczony i pyszne, pachnące danie gotowe.
Polecam bardzo serdecznie. Moussaka jest przepyszna. Możesz ją dowolnie modyfikować, dodając np. cukinie, paprykę czy pieczarki. Zawsze smakuje pysznie.
Przy okazji tego dania nie mogę nie wspomnieć o bakłażanie i jego cudownych właściwościach. Bakłażan zwany również oberżyną, bakmanem czy gruszką miłości jest dobrym źródłem błonnika i wspomaga trawienie tłustych mięs.
Co ciekawe bakłażan z botanicznego punktu widzenia jest owocem, a jego najważniejsza zaleta to niskokaloryczność. W 100 g ma zaledwie 20 kcal. W 90% zbudowany jest z wody, a tylko 2% to cukry. Zjadając oberżynę dostarczasz do organizmu potas, wapń i magnez. Jak wspomniałam wcześniej bakłażan zawiera sporo błonnika - jest go dwukrotnie więcej niż w jabłku czy brzoskwini.
Działanie zdrowotne bakłażanów:
- działa antynowotworowo
- poprawia przemianę materii
- ma właściwości detoksykacyjne, polecany jest przy terapii antybiotykami
- zapobiega chorobom układu krążenia
- obniża poziom cholesterolu
- pomocne w leczeniu dolegliwości wątrobowych
Jednak mimo wielu zalet, jest i czarna strona. Bakłażan jest ciężkostrawny, dlatego powinny go unikać małe dzieci, kobiety w ciąży i karmiące. Wszyscy inni mogą się zajadać tym fantastycznym owocem :)
SMACZNEGO !!!
Niby nic- trochę warzyw, mięsa i sos beszamelowy, a jednak ma w sobie coś.
Latem bardzo często ją przygotowuję. Osobiście uwielbiam nawet na zimno.
Każdy ma swoją wersję, ja również i chętnie się z Wami podzielę.
POTRZEBUJESZ:
- 4 duże ziemniaki
- dużego bakłażana
- 2 duże pomidory
- 500 g mięsa mielonego
- 3 ząbki czosnku
- garść startego parmezanu
- mała marchewka
- łodyga selera naciowego
- opcjonalnie kilka oliwek
- kartonik przecieru pomidorowego ok.300 g
- ulubione zioła (mogą być suszone)
SOS:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki (mieszam orkiszową z pszenną)
- 300 ml mleka
- żółtko (nie koniecznie)
- łyżka twardego żółtego sera
- gałka muszkatałowa (szczypta)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki w mundurkach podgotuj na pół twardo, bakłażana obierz ze skórki i grilluj na patelni grillowej, jeśli nie masz takiej patelni po prostu podsmaż na zwykłej ale uważaj z olejem. Bakłażan chłonie tłuszcz niczym gąbka i z lekkiego warzywa staje się bombą kaloryczną. Bakłażana obieram ze skórki, ponieważ moje dzieci nie lubią jak w zapiekance trafia się coś twardego. Jeśli Ci to nie przeszkadza możesz zostawić skórkę. W zasadzie to nawet powinno się jeść skórkę, gdyż posiada ona właściwości antynowotworowe. Zawarta w skórce nasunina powstrzymuje rozwój komórek rakowych.
Obecne odmiany bakłażanów nie są gorzkie więc nie trzeba ich zasypywać solą, płukać i dopiero poddawać obróbce. Ja nigdy tak nie robię a bakłażany są pyszne.
Kiedy ziemniaki się gotują, bakłażany grillują na osobnej patelni podsmaż mięso mielone, następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchew, selera naciowego, dorzuć kilka oliwek jeśli lubisz, dopraw solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Ja zawsze dodaję bazylię, oregano, tymianek i lubczyk. Wszystko zalej przecierem pomidorowym i duś kilka minut, byle nie za długo aby marchew i seler naciowy były al dente.
Kiedy wszystko jest już prawie gotowe, zabieramy się za sos. Wbrew pozorom zrobienie sosu beszamelowego nie jest trudne. Najważniejsze to powolne mieszanie i ani na chwilę nie możesz spuścić oka z garnka.
Na początek rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i bardzo dokładnie mieszaj aż tłuszcz połączy się z mąką. Gdy wszystko ładnie się połączy zdejmij garnek z ognia i powoli dolewaj zimne mleko, energicznie mieszając trzepaczką. Na początku mogą pojawić się nieapetyczne "gluty" ale w miarę mieszania wszystko ładnie się połączy. Na koniec garnek znów postaw na ogniu i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Na koniec dopraw solą, pieprzem i gałką oraz startym serem. Gdy trochę przestygnie możesz dodać żółtko, ale nie jest to konieczne.
Gdy sos mamy gotowy, układamy warstwy moussaki w naczyniu do zapiekania.
Na początek ziemniaki w plastrach (obrane z łupinek), następnie sos mięsny z warzywami, bakłażana, pomidora pokrojonego w plastry i tak na przemian. Na koniec zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem. Tak przygotowana zapiekanka trafia do piekarnika na 20-30 min. 180 st. C aż ser stanie się lekko przypieczony i pyszne, pachnące danie gotowe.
Polecam bardzo serdecznie. Moussaka jest przepyszna. Możesz ją dowolnie modyfikować, dodając np. cukinie, paprykę czy pieczarki. Zawsze smakuje pysznie.
Przy okazji tego dania nie mogę nie wspomnieć o bakłażanie i jego cudownych właściwościach. Bakłażan zwany również oberżyną, bakmanem czy gruszką miłości jest dobrym źródłem błonnika i wspomaga trawienie tłustych mięs.
Co ciekawe bakłażan z botanicznego punktu widzenia jest owocem, a jego najważniejsza zaleta to niskokaloryczność. W 100 g ma zaledwie 20 kcal. W 90% zbudowany jest z wody, a tylko 2% to cukry. Zjadając oberżynę dostarczasz do organizmu potas, wapń i magnez. Jak wspomniałam wcześniej bakłażan zawiera sporo błonnika - jest go dwukrotnie więcej niż w jabłku czy brzoskwini.
Działanie zdrowotne bakłażanów:
- działa antynowotworowo
- poprawia przemianę materii
- ma właściwości detoksykacyjne, polecany jest przy terapii antybiotykami
- zapobiega chorobom układu krążenia
- obniża poziom cholesterolu
- pomocne w leczeniu dolegliwości wątrobowych
Jednak mimo wielu zalet, jest i czarna strona. Bakłażan jest ciężkostrawny, dlatego powinny go unikać małe dzieci, kobiety w ciąży i karmiące. Wszyscy inni mogą się zajadać tym fantastycznym owocem :)
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz