Przejdź do głównej zawartości

ROZPŁASZCZONY KURCZAK

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że ze wszystkich mięs dzieciom najbardziej smakuje kurczak. W sumie nie ma się co dziwić. Kurczak to chude i delikatne mięso. Sama również lubię pikantne skrzydełka, ziołowe pałeczki czy delikatne piersi z serem i suszonymi pomidorami.
Kurczaka można przygotować na wiele sposobów i w zasadzie zawsze jest pyszny.
Dziś polecam pieczonego rozpłaszczonego kurczaka w ziołach i czosnku. Danie to szczególnie polecam osobom które nie mają czasu. Mięso należy zamarynować (najlepiej na noc) a następnie wstawić do piekarnika i pyszne danie samo się robi.
Nie ma chyba drugiego takiego dania, które przy minimalnym wysiłku wychodzi doskonałe. Do kurczaka dorzucam zwykle ziemniaki i mam jednogarnkowe a raczej jednopiekarnikowe danie. Do tego sałata z lekkim dresingiem i obiad gotowy.

Kurczak dostarcza pełnowartościowego białka, ma niewiele tłuszczu oraz witaminy i minerały. Białe mięso warto wprowadzić do swojej diety.

SKŁADNIKI:
- średni kurczak, ok.1,7 kg
- główka czosnku
- pieprz, sól, kurkuma, chili, domowa vegeta (przepis zdrowa vegeta), pokruszony liść laurowy, ziele angielskie
- sok z jednej cytryny
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- kilka ziemniaków obranych ze skórki
- świeża bazylia
- opcjonalnie pieczarki

Na początek dokładnie myjemy mięso pod bieżącą wodą, wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie przecinamy między piersiami i dokładnie rozpłaszczamy. Dzięki temu mięso będzie piekło się krócej, będzie ładnie zrumienione. W czasie pieczenia nie trzeba go obracać. 
Wszystkie przyprawy mieszamy, dodajemy sok z cytryny, trochę oliwy i dokładnie masujemy naszego kurczaka. Następnie obkładamy go ząbkami nieobranego czosnku i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Polecam dodać czosnek. Po upieczeniu smakuje doskonale. Można nim posmarować mięso jak masłem a smak...spróbujcie sami. 



Kiedy kurczak jest gotowy do pieczenia, zajmujemy się ziemniakami.
Na folii aluminiowej układamy ziemniaki, skrapiamy oliwą, posypujemy grubo mieloną solą, dodajemy kilka listków świeżej bazylii i obrane ząbki czosnku. 



Wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.2h w 180 st.C

Kurczak jest naprawdę pyszny. W środku soczysty, na zewnątrz mocno zrumieniony. UWIELBIAM !



Pod koniec pieczenia dorzucam kilka pieczarek i piekę jeszcze ok. 15 min z termoobiegiem. Kurczak jest wówczas jeszcze bardziej spieczony a pieczarki dobrze upieczone.
LUBIĘ TO :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…