Przejdź do głównej zawartości

ROZPŁASZCZONY KURCZAK

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że ze wszystkich mięs dzieciom najbardziej smakuje kurczak. W sumie nie ma się co dziwić. Kurczak to chude i delikatne mięso. Sama również lubię pikantne skrzydełka, ziołowe pałeczki czy delikatne piersi z serem i suszonymi pomidorami.
Kurczaka można przygotować na wiele sposobów i w zasadzie zawsze jest pyszny.
Dziś polecam pieczonego rozpłaszczonego kurczaka w ziołach i czosnku. Danie to szczególnie polecam osobom które nie mają czasu. Mięso należy zamarynować (najlepiej na noc) a następnie wstawić do piekarnika i pyszne danie samo się robi.
Nie ma chyba drugiego takiego dania, które przy minimalnym wysiłku wychodzi doskonałe. Do kurczaka dorzucam zwykle ziemniaki i mam jednogarnkowe a raczej jednopiekarnikowe danie. Do tego sałata z lekkim dresingiem i obiad gotowy.

Kurczak dostarcza pełnowartościowego białka, ma niewiele tłuszczu oraz witaminy i minerały. Białe mięso warto wprowadzić do swojej diety.

SKŁADNIKI:
- średni kurczak, ok.1,7 kg
- główka czosnku
- pieprz, sól, kurkuma, chili, domowa vegeta (przepis zdrowa vegeta), pokruszony liść laurowy, ziele angielskie
- sok z jednej cytryny
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- kilka ziemniaków obranych ze skórki
- świeża bazylia
- opcjonalnie pieczarki

Na początek dokładnie myjemy mięso pod bieżącą wodą, wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie przecinamy między piersiami i dokładnie rozpłaszczamy. Dzięki temu mięso będzie piekło się krócej, będzie ładnie zrumienione. W czasie pieczenia nie trzeba go obracać. 
Wszystkie przyprawy mieszamy, dodajemy sok z cytryny, trochę oliwy i dokładnie masujemy naszego kurczaka. Następnie obkładamy go ząbkami nieobranego czosnku i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Polecam dodać czosnek. Po upieczeniu smakuje doskonale. Można nim posmarować mięso jak masłem a smak...spróbujcie sami. 



Kiedy kurczak jest gotowy do pieczenia, zajmujemy się ziemniakami.
Na folii aluminiowej układamy ziemniaki, skrapiamy oliwą, posypujemy grubo mieloną solą, dodajemy kilka listków świeżej bazylii i obrane ząbki czosnku. 



Wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.2h w 180 st.C

Kurczak jest naprawdę pyszny. W środku soczysty, na zewnątrz mocno zrumieniony. UWIELBIAM !



Pod koniec pieczenia dorzucam kilka pieczarek i piekę jeszcze ok. 15 min z termoobiegiem. Kurczak jest wówczas jeszcze bardziej spieczony a pieczarki dobrze upieczone.
LUBIĘ TO :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym".
Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :)

Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek.

POKRZYWA ZWYCZAJNA



W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jest bardzo cennym…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…