wtorek, 21 kwietnia 2015

ROZPŁASZCZONY KURCZAK

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że ze wszystkich mięs dzieciom najbardziej smakuje kurczak. W sumie nie ma się co dziwić. Kurczak to chude i delikatne mięso. Sama również lubię pikantne skrzydełka, ziołowe pałeczki czy delikatne piersi z serem i suszonymi pomidorami.
Kurczaka można przygotować na wiele sposobów i w zasadzie zawsze jest pyszny.
Dziś polecam pieczonego rozpłaszczonego kurczaka w ziołach i czosnku. Danie to szczególnie polecam osobom które nie mają czasu. Mięso należy zamarynować (najlepiej na noc) a następnie wstawić do piekarnika i pyszne danie samo się robi.
Nie ma chyba drugiego takiego dania, które przy minimalnym wysiłku wychodzi doskonałe. Do kurczaka dorzucam zwykle ziemniaki i mam jednogarnkowe a raczej jednopiekarnikowe danie. Do tego sałata z lekkim dresingiem i obiad gotowy.

Kurczak dostarcza pełnowartościowego białka, ma niewiele tłuszczu oraz witaminy i minerały. Białe mięso warto wprowadzić do swojej diety.

SKŁADNIKI:
- średni kurczak, ok.1,7 kg
- główka czosnku
- pieprz, sól, kurkuma, chili, domowa vegeta (przepis zdrowa vegeta), pokruszony liść laurowy, ziele angielskie
- sok z jednej cytryny
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- kilka ziemniaków obranych ze skórki
- świeża bazylia
- opcjonalnie pieczarki

Na początek dokładnie myjemy mięso pod bieżącą wodą, wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie przecinamy między piersiami i dokładnie rozpłaszczamy. Dzięki temu mięso będzie piekło się krócej, będzie ładnie zrumienione. W czasie pieczenia nie trzeba go obracać. 
Wszystkie przyprawy mieszamy, dodajemy sok z cytryny, trochę oliwy i dokładnie masujemy naszego kurczaka. Następnie obkładamy go ząbkami nieobranego czosnku i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Polecam dodać czosnek. Po upieczeniu smakuje doskonale. Można nim posmarować mięso jak masłem a smak...spróbujcie sami. 



Kiedy kurczak jest gotowy do pieczenia, zajmujemy się ziemniakami.
Na folii aluminiowej układamy ziemniaki, skrapiamy oliwą, posypujemy grubo mieloną solą, dodajemy kilka listków świeżej bazylii i obrane ząbki czosnku. 



Wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.2h w 180 st.C

Kurczak jest naprawdę pyszny. W środku soczysty, na zewnątrz mocno zrumieniony. UWIELBIAM !



Pod koniec pieczenia dorzucam kilka pieczarek i piekę jeszcze ok. 15 min z termoobiegiem. Kurczak jest wówczas jeszcze bardziej spieczony a pieczarki dobrze upieczone.
LUBIĘ TO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz