"Jesteś tym co jesz" to moje motto. Nie raz już o tym pisałam jak ważna jest odpowiednia dieta aby organizm sprawnie funkcjonował.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych musisz kupować dobre produkty, odpowiednio je przyrządzać i przechowywać.
Najlepiej kupuj żywność od sprawdzonych sprzedawców. Takich, którzy również odpowiednio się obchodzą z produktami.
Druga sprawa- odpowiednia obróbka pozwoli na zachowanie witamin i minerałów w twoich potrawach.
Odpowiednie przechowywanie przedłuży świeżość i pozwoli zachować składniki odżywcze.
Dzięki odpowiedniej dawce witamin i minerałów masz piękne, lśniące włosy, zdrowe, mocne paznokcie, prawidłowy poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Poza tym jesteś pełen energii i chęci do życia :)
Co zrobić, aby zapobiec stratom witamin w żywności
Oto kilka sprawdzonych rad
- Warzywa i owoce najlepiej gotuj na parze, poza tym, że zatrzymasz cenne składniki w potrawie to jeszcze oszczędzisz czas, gdyż w takim naczyniu zazwyczaj gotujesz kilka produktów równocześnie,
- Jeżeli gotujesz warzywa w wodzie to gotuj w małej ilości, którą można wykorzystać na sosy lub zupy. Szczególnie produkty zawierające witaminy z grupy B,które są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Im więcej użyjesz wody do gotowania tym więcej pozbędziesz się witamin,
- Przyrządzaj potrawy jak najkrócej przed podaniem i chroń przed tlenem. Tlen znacznie przyspiesz utratę wit.C, A, D, E,K beta-karotenu. Utlenianie warzyw i owoców często objawia się ich brązowieniem,
- Mając do wyboru żywność mrożoną i puszkowaną zdecydowanie wybieraj mrożoną, która zawiera o wiele więcej składników mineralnych niż ta w puszkach,
- Żywność mrożoną gotuj bez rozmrażania, tracisz wtedy mniej witamin
- Surówki sporządzaj ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie tracą witaminy C i z grupy B,
- Jeśli to możliwe do sałatek i surówek używaj warzyw ze skórką, pod skórką bowiem kryje się najwięcej witamin. Młode warzywa i owoce nie wymagają obierania. Wystarczy, że dobrze je wyszorujesz pod bieżącą wodą. W skórce jabłka jest 3x więcej wit.C niż w miąższu. Poza tym skórka zawiera cenny błonnik,
- Używaj naczyń ze stali nierdzewnej. Gotowanie w garnkach miedzianych zubaża potrawy o witaminę C, E, kwas foliowy,
- Nie używaj zardzewiałych przyrządów: noży czy tarek. Wit.C w obecności metalu bardzo szybko się utlenia. Używaj narzędzi ze stali nierdzewnej,
- Kupuj zawsze świeże produkty, a szczególnie warzywa i owoce - tylko taką ilość, którą można zużyć w ciągu kilku dni,
- Warzywa strączkowe, makaron, ryż, mąkę przechowywać w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2,
- Makaron, ryż, kasze gotuj zawsze w minimalnej ilości wody i nie przegotowuj,
- Nie rozgotowuj warzyw- chrupiące są bogate w witaminy i smaczniejsze,
- Jeśli to możliwe, nie krój warzyw przed gotowaniem, zachowają więcej składników mineralnych,
- Do produktów zawierających witaminy A,D,E,K dodawaj odrobinę tłuszczu np.oliwy z oliwek. Witaminy te są rozpuszczalne w tłuszczach i lepiej je przyswoisz,
- Zbyt długie mycie warzyw wypłukuje z nich witaminy B, C. Najlepiej myj je szczoteczką pod bieżącą wodą,
- Nie wystawiaj mleka i przetworów mlecznych na działanie promieni słonecznych, gdyż traci witaminy A, D, B2,
- Przechowuj w lodówce żywność wymagającą chłodzenia (w stałej temperaturze do 4oC), aby zapobiec jej zepsuciu lub zwiędnięciu. Mrożonki trzymaj najlepiej w temperaturze poniżej -18oC. Żywność w puszkach i suszona powinna się znajdować w chłodnym i suchym miejscu.
- Mięso o delikatnej strukturze i małej zawartości tkanki łącznej lepiej jest grillować lub smażyć. Mięso o dużej zawartości tkanki łącznej można poddawać dłuższym procesom: gotowaniu i duszeniu
- Zamrożone mięso zawsze rozmrażaj powoli, w warunkach chłodniczych. Po wyjęciu z zamrażalnika przechowuj w lodówce. Jeśli wieczorem wyjmiesz zamrożone mięso, w lodówce do rana powinno się rozmrozić.
- Warzywo ------ Ilość wody od dna ------ Garnek -------- Czas gotowania
Szparagi ------------ 5 cm ------------- Pokrywka -------- 10-18 minut
Fasola -------------- 5 cm ------------- Pokrywka -------- 16-28 minut
Fasolka ------------- 5 cm ------------- Pokrywka -------- 10-20 minut
Burak ---------------- 2,5 cm ------------ Pokrywka ------- 16-20 minut
Botwinka ----------- 2,5 cm ------------ Pokrywka -------- 6 minut
Brokuły -------------- 2,5 cm ------------ Pokrywka ------- 12-15 minut
Brukselka ---------- 2,5 cm ------------ Pokrywka -------- 6-10 minut
Kapusta ------------- 2,5 cm ------------ Pokrywka ------- 10-20 minut
Marchew ------------ 2,5 cm ------------ Pokrywka ------- 12-20 minut
Kalafior -------------- 2,5 cm ------------ Pokrywka ------- 12-16 minut
Kukurydza ---------- 2,5 cm ------------ Pokrywka -------- 4-8 minut
Kapusta włoska --- tyle aby przykryć -- Pokrywka ------- 12-16 minut
Groszek ------------- tyle, aby przykryć -- Pokrywka ------- 8-13 minut
Ziemniak słodki --- tyle, aby przykryć -- Pokrywka ------- 20 minut
Szpinak -------------- tyle, aby przykryć -- bez pokrywki --- 5 minut
Pomidory ------------ tyle, aby przykryć -- bez pokrywki --- 8 minut
Mam nadzieję, iż te kilka wskazówek pomoże Ci zdrowo i smacznie gotować.
Komentarze
Prześlij komentarz