sobota, 11 kwietnia 2015

DROŻDŻOWE BABECZKI

Bardzo często robię wypieki z ciasta drożdżowego. 
I tu nasuwa się pytanie - czy pieczywo na drożdżach jest zdrowe? Hm...teorii na ten temat jest mnóstwo. Jeść drożdże, czy ich unikać? Zdrowe, czy szkodliwe? Właściwie nie wiadomo o co chodzi w sporze między zwolennikami a przeciwnikami. 
Przeciwnicy drożdży utożsamiają drożdże piekarnicze z drożdżami candida i pieczywo, które zawiera drożdże...wywołuje grzybicę.
Jednak drożdże piekarnicze nie mają absolutnie nic wspólnego z drożdżami candida - nie przechodzą transformacji w grzyby ani nie mają zdolności zasiedlenia ludzkiego przewodu pokarmowego.
Co więcej, drożdże zaliczyłabym do zdrowych produktów. 
Zawierają mnóstwo witamin z grupy B, które korzystnie oddziałują na system nerwowy, łagodząc objawy stresu i psychicznego wyczerpania.
Zawierają również witaminę H, która hamuje siwienie i wypadanie włosów.
Drożdże piekarnicze zawierają związki mineralne : 
- cynk, niezbędny do prawidłowego metabolizmu glukozy i poziomu cukru we krwi,niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego. Ma wpływ na wygląd włosów i pzanokci
- selen, chroni komórki przed deformacją i uszkodzeniami genetycznymi, jest antyoksydantem- opóznia rozwój nowotworów
- fosfor, współuczestniczy w mineralizacji kości i zębów
- chrom, przyspiesza spalanie tłuszczów, hamuje "wilczy apetyt", czuwa nad poziomem cholesterolu, łagodzi bóle głowy, uspokaja
- magnez, stabilizuje funkcję układu nerwowego i usprawnia pracę naszych komórek. Poprawia trawienie.
- żelazo, jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz regeneracji tkanek. Stymuluje odporność, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, redukuje uczucie zmęczenia.
Drożdże są bogatym zródłem kwasu pantotenowego, który jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów. Przyspiesza gojenie ran, uczestniczy w regeneracji tkanek.
Tak więc nic więcej nie trzeba dodawać- pieczemy drożdżowe babeczki. Poza tym ciasto drożdżowe jest najbardziej dietetycznym ciastem, jest również lekkostrawne- świetne dla dzieci.

PRZEPIS ( na 12 sztuk)

- 30 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 450 g mąki ( pszenna, pełnoziarnista pszenna, kukurydziana - w równych proporcjach)
- 250 ml mleka
- jajko
- szczypta soli
- łyżeczka kurkumy
- 120 g miodu płynnego
- 80 g masła
- garść żurawiny lub rodzynek

Z drożdży, cukru ,łyżki mąki i odrobiny ciepłego mleka zrób zaczyn.
Wyrośnięty dodaj do przesianych mąk z solą. Dodaj jajko, miód, mleko, przestudzone roztopione masło, żurawinę.
Zagnieć elastyczne ciasto, oprósz mąką i zostaw do wyrośnięcia ok 1h.
Przegnieć jeszcze raz i nakładaj do formy do mufinek, najlepiej użyj papierowych papilotek.

Dzięki mące kukurydzianej i kurkumie ciasto będzie miało ładny żółty kolor. Można wówczas ograniczyć ilość jajek a co za tym idzie kaloryczność ciasta.

Babeczki pieczemy 20 min. w 180 st. C

Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia a następnie pozwól dziecku kreatywnie się rozwijać. Gwarantuję - dziecko będzie zachwycone fantazyjnym ozdabianiem mufinek :)









Nie ma nic lepszego niż własnoręczne zdobienie. Frajda dla dużych i małych. Nie przejmuj się jeśli coś nie wyjdzie. Będzie bardziej artystycznie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz