piątek, 24 kwietnia 2015

OWOCE I ZIOŁA ANTYNOWOTWOROWE. .

Warzywa już były, teraz czas na owoce i zioła. Zarówno jednych i drugich nie żałuj sobie w kuchni a wyjdzie Ci to tylko na zdrowie. Wiosna, to taki cudowny czas, kiedy każdy częściej sięga po warzywa i owoce. I bardzo dobrze, bo to samo zdrowie. Na dodatek pycha...jak jeść to coś dobrego a nie byle co. Jeśli Ty będziesz dobry dla swojego organizmu on odwdzięczy się tym samym.

OWOCE i ZIOŁA ANTYRAKOWE


JABŁKA - zawierają dużo witaminy C, która ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Najwięcej witaminy C znajduje się w jabłkach o kwaskowatym smaku, tuż pod skórką. Dlatego warto spożywać jabłka na surowo, ponieważ pod wpływ obróbki cieplnej, tracą one wiele walorów odżywczych.Zawarte w jabłkach pektyny mają właściwości wiązania niektórych metali ciężkich (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które w formie niezmienionej wydalane są z organizmu. Dzięki tej właściwości, jedzenie jabłek szczególnie zalecane jest osobom nałogowo palącym papierosy, a także wszystkim mieszkańcom dużych miast, gdzie środowisko bywa zanieczyszczone. Ponadto jabłka poleca się również osobom mającym problemy ze zbyt wysokim cholesterolem, bowiem pektyny zmniejszają jego wchłanianie, a tym samym działa jako doskonała profilaktyka miażdżycy i chorób serca.
Surowe jabłka korzystnie wpływają na proces oczyszczania organizmu z toksyn oraz odchudzania. Zawarty w jabłkach błonnik wspomaga pracę jelit oraz wspomaga wypróżnianie, dzięki czemu jabłka są skuteczną bronią w walce z zaparciami, a także pomagają pozbyć się nadmiaru kilogramów. Ponadto same w sobie są lekkostrawne i niskokaloryczne, więc z powodzeniem mogą być zjadane nawet przez osoby dbające o szczupłą sylwetkę.
Zawierają flawonoidy- naturalne antyoksydanty, które przeszkadzają w powstawaniu i mnożeniu się nieprawidłowych komórek. 
Jabłka zawierają sporo potasu, który odpowiada za regulację gospodarki wodnej organizmu oraz odpowiada za wzrost oraz kondycję mięśni. Jabłka zawierają również znaczące ilości żelaza, które pomaga zapobiegać niedokrwistości, a także cynku oraz jodu.



MORELE I BRZOSKWINIE - bogate zródło fitohormonów, które chronią przed rakiem piersi. Zawierają cenną i kontrowersyjną witaminę B 17 (pestki). Brzoskwinie są cennym zródłem beta- karotenu i błonnika. Zawierają też sporo witamin z grupy B, PP, nieco C. Tej ostatniej najwięcej jest w nektarynkach.
Przy okazji muszę wspomnieć o szkodliwości "zamszowej" skórki. Okazuje się, że jest łatwostrawna i bogata w sole mineralne. Jednak najcenniejszym bogactwem brzoskwiń są pierwiastki mineralne: wapń, żelazo, magnez. Dlatego owoce te powinni jeść chorzy na anemię. Brzoskwinie wspomagają trawienie. Jadane regularnie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
Jeszcze cenniejsze od brzoskwiń są ich mniejsze kuzynki. 100 g świeżych moreli ma tyle samo żelaza co brzoskwinie, mniej wapnia, za to więcej fosforu i potasu. Morele są aż czterokrotnie bogatszym niż brzoskwinie zródłem beta - karotenu. Mają też więcej witaminy B. Taki układ pierwiastków mineralnych i witamin sprawia, że uczestniczą one w procesach krwiotwórczych, z zwłaszcza w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, wzmacniają kości i regenerują organizm wycieńczony wysiłkiem czy chorobą.


WINOGRONA-  są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, z grupy B, potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedz, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod- niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.
Mają dużą zawartość kwasu elagowego, który potrafi neutralizować komórki rakotwórcze. Winogrona zawierają też najwięcej związków polifenolowych ze wszystkich owoców. Polifenole to silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed atakiem wolnych rodników. Najwartościowsze są ciemnofioletowe, ponieważ zawierają najwięcej flawonoidów (przeciwutleniaczy) walczących z wolnymi rodnikami. Ponadto zawierają więcej żelaza.
Amerykańscy naukowcy przekonują, że ekstrakt z nasion winogron przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych odpowiedzialnych za białaczkę.

OWOCE JAGODOWE - Owoce jagodowe stanowią obszerną grupę owoców o wyjątkowych wartościach odżywczych – obfitują w duże ilości witamin, składników mineralnych, błonnika oraz antyoksydantów (przeciwutleniaczy).
TRUSKAWKI
  • Truskawki wśród pozostałych owoców wyróżnia szczególnie wysoka zawartość witaminy C – spożycie już szklanki owego owocu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
  • W porównaniu do pozostałych owoców truskawki charakteryzują się niską zawartością cukrów prostych (sacharozy, fruktozy i glukozy) – w 100 g truskawek występuje 5,8 g cukrów, dla porównania w 100 g jabłka aż 13,3 g.
  • Truskawki są źródłem różnorodnych substancji biologicznie aktywnych – m.in. związków fenolowych, które należą do najaktywniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydantów) znajdujących się w diecie człowieka. Oczywiście na zawartość polifenoli w truskawkach wpływają warunki glebowe, klimatyczne  stopień dojrzałości owoców czy też ich odmiana – dlatego też zawartość polifenoli  w truskawkach waha się od 15 – 787 mg/100g.
  • Truskawki wykazują działanie antybakteryjne oraz przeciwdziałają powstawaniu i rozwojowi chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, nadciśnienie, zawał serca czy nadmiar cholesterolu.
  • Badania naukowe prowadzone przez Ohio State Univeristy potwierdziły ogromną zdolność truskawek do hamowania rozrostu komórek nowotworowych – wynika to z obecności kwasu elagowego – naturalnego związku polifenolowego, posiadającego silną zdolność hamowania zmian nowotworowych.
MALINY 
  • Maliny cechują się szczególnie wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który stymuluje pracę jelit.
  • Maliny zawierają także spore ilości potasu niezbędnego do prawidłowej pracy układu krążenia.
  • Maliny, podobnie jak truskawki są bogate w antyoksydanty  – polifenole (w tym również kwas elagowy), witaminę C oraz β-karoten, dzięki czemu chronią organizm przed rozwojem nowotworów oraz chorób układ krążenia.
  • W malinach występują liczne substancje aktywne biologiczne, mające działanie przeciwzapalne, napotne oraz przeciwgorączkowe – na pewno sok czy napar z malin pomogą nam w walce z przeziębieniem.
JAGODY
  • Jagody zawierają dużą ilość karotenów oraz polifenoli, czyli korzystnych dla ustroju antyoksydantów.
  • Wśród polifenoli jagody obfitują w duże ilości antocyjanów, odpowiedzialnych za wyjątkową fioletową barwę jagód – wykazują one działanie nie tylko przeciwnowotworowe, ale również przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.
  • Badania naukowe sugerują także, że antocyjany obniżają poziom cukru we krwi, zmniejszają ilość tkanki tłuszczowej brzusznej oraz obniżają poziom cholesterolu we frakcji LDL („zły” cholesterol) – a więc odgrywają znaczącą rolę w prewencji chorób przewlekłych takich jak otyłość czy cukrzyca.
  • Ponadto antocyjany zmniejszają pojawiające się z wiekiem trudności w przenoszeniu sygnałów pomiędzy komórkami nerwowymi, a więc mają pozytywny wpływ na pamięć i myślenie.
  • Antocyjany wykazują pozytywny wpływ na wzrok – wynika to z faktu, że poprawiają mikrokrążenie w gałce ocznej, a także wzmagają powstawanie rodopsyny – barwnika niezbędnego do prawidłowego widzenia.

CYTRYNYCytryny i podobne do nich limetki, znane też jako limonki (mniejsze od cytryn, o cieńszej, zielonej skórce, a także bardziej zielonym i aromatycznym miąższu) mają odświeżający, kwaśny smak i delikatny aromat. Najważniejszą ich zaletą jest duża zawartość witaminy C i P. W 100 g soku z cytryny jest około 30 mg witaminy C, to minimalna dawka, jakiej codziennie potrzebuje człowiek do prawidłowego funkcjonowania. Zapotrzebowanie na witaminę C bardzo się zwiększa, jeżeli jesteśmy przeziębieni lub przeżywamy silne emocje i jesteśmy zdenerwowani. Niedobory tej witaminy mogą mieć różnorakie, niekorzystne dla nas konsekwencje. Najbardziej znaną chorobą spowodowaną brakiem witaminy C w organizmie jest szkorbut. Zapotrzebowanie na nią wzrasta w chorobach przewlekłych, jeżeli przeżywamy stresy i palimy papierosy. Lekarze zauważyli, że witamina C pomaga w produkcji enzymu, który ułatwia usuwanie alkoholu z krwi. Ponadto ma silne właściwości antyoksydacyjne, może podnosić naturalną odporność przeciw nowotworom i potrafi zwalczyć wirusy. Cytryny mają sporo fitoncydów, które niszczą drobnoustroje, dlatego ich sok jest tak skuteczny w zwalczaniu anginy. Odpowiednia dawka witaminy C podawana starszym ludziom pozwala opóźnić procesy starzenia. Naukowcy stwierdzili, że organizm ludzki nie może się obejść bez tej witaminy. Znajduje się ona niemal we wszystkich tkankach, prawdopodobnie działa jako stymulator procesów metabolicznych i pobudza reakcje systemu immunologicznego.
Cytryny zawierają również potas, magnez, wapń, niewielkie ilości sodu, żelaza, fosforu i siarki oraz witaminy B1 i PP. Cytryny w naszym organizmie działają zasadotwórczo.

POMARAŃCZE - Pomarańcze są równie bogate w niezbędne do życia człowieka składniki. Zawierają prowitaminę A, B1, B2, C, PP, E, P i B6. Mają także potas, sód, wapń, żelazo i miedź. Podobnie jak cytryny zawierają fitoncydy działające niszcząco na drobnoustroje. Mimo że nie mają zbyt wiele witaminy A – bogatsze w nią są np. suszone morele – to nawet ta niewielka ilość wspomaga funkcje organizmu.
Uważa się, że witamina A jest jedną z najważniejszych witamin. Bierze ona udział we wszystkich zasadniczych funkcjach organizmu, wpływa na procesy rozwoju i wzrostu u dzieci. Pomaga w nabywaniu odporności na wiele chorób, w tym także na nowotwory, jest bardzo potrzebna dla zachowania właściwego stanu skóry i błon śluzowych. Wpływa również na obniżenie cholesterolu we krwi. Jednym z objawów niedoboru witaminy A jest słabe widzenie o zmroku tzw. „kurza ślepota”.
Pomarańcze zawierają także witaminy z grupy B – tiaminę B1, ryboflawinę  B2, niacynę PP i pirydoksynę B6. Witaminy te, nazywane antynerwowymi lub antystresowymi, rzeczywiście pomagają w utrzymaniu dobrego samopoczucia, usuwaniu zmęczenia, nerwowości i irytacji. Jednym z objawów niedoboru tiaminy jest krótka pamięć. Brak niacyny w organizmie może spowodować wiele różnych dolegliwości. Niedobory tej witaminy objawiają się bezsennością, niepokojem, irytacją, rozdrażnieniem, brakiem koncentracji. Pirydoksyna bierze udział w wielu reakcjach chemicznych zachodzących w organizmie, odgrywa bardzo ważną rolę w metabolizmie tłuszczów i białek. Niektórzy uważają, że pomaga w odchudzaniu.
Równie ważna jest witamina E, wspomaga leczenie chorób serca, przyśpiesza powstawanie nowej tkanki po zranieniach, pomaga także zwalczać grzybicę. Witamina E ma silne właściwości antyoksydacyjne i zapobiega tworzeniu się wolnych rodników.
GREJPFRUTY- Olbrzymie owoce grejpfrutów, podobnie jak inne cytrusy, zawierają witaminę C i P, trochę witamin z grupy B i E, niewielkie ilości witaminy A, potasu, wapnia, magnezu, żelaza i innych pierwiastków śladowych. Najbardziej znane są ze swoich właściwości ułatwiających spalanie tłuszczów, przyśpieszających przemianę materii, a tym samym odchudzanie. Od niedawna zaczęto wykorzystywać właściwości bakteriobójcze, jakie mają fitoncydy grejpfrutów.


NATKA PIETRUSZKI - bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo. Zawarte witaminy i minerały ( wapń, magnez, potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi. Żelazo pomaga zwalczać anemię. 
Pietruszka usuwa toksyny z organizmu. Korzeń ma właściwości moczopędne i jest stosowany w obrzękach i problemach z zatrzymaniem płynów.
Natka dobrze działa na trawienie, zapobiega infekcjom układu moczowego. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C pokrywa jedna łyżka stołowa pietruszki. Można ją mrozić i suszyć- nie traci właściwości zdrowotnych.
Zawiera 4 x więcej witaminy C niż pomarańcza.


RUKOLA - w zasadzie to sałata, a więc warzywo, ale ja bardzo często używam rukoli do różnych potraw. W zasadzie traktuję ją jak zioło.
Rukola zawiera wapń, witaminę A, C, K, B. Chroni przed nowotworami i zwiększa odporność.
Dzięki zawartym izotiocyjanom- które uczestniczą w regulacji układu immunologicznego chroni przed powstawaniem nowotworów.
Zawiera wiele przeciwutleniaczy (beta-karoten, luteinę, zeaksantynę).
Bogata w błonnik i aminokwasy siarkowe które działają bakteriobójczo.

Mam nadzieję, że przekonałam Was do jedzenia owoców. Szczególnie zachęcam do spożywania owoców sezonowych. Bardzo krótko możemy się nimi cieszyć w nieprzetworzonej formie tym bardziej warto się z nimi zaprzyjaznić. Jeśli macie możliwości proponuję mrozić truskawki, jagody, maliny. Zimą możecie je wykorzystać do koktajli, deserów, ciast. Poza tym mrożenie pozwala zachować witaminy i minerały w owocach. POLECAM.


3 komentarze:

  1. A probowal ktos pestki moreli? zielarniaimbir.blogspot.com/2013/05/amigdalina-witamina-b17-w-leczeniu-i.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisałam o pestkach moreli i innych produktach w poście "alternatywa chemioterapii"- polecam.

      Usuń
  2. O owocach pigwowca napisz , ostatnio są bardzo popularne i nie powiem smaczne w herbacie

    OdpowiedzUsuń