Przejdź do głównej zawartości

MOJA BOTWINKA



Jest wiele powodów dla których kocham wiosnę. Jest ciepło, słońce coraz mocniej grzeje, ptaki ćwierkają. Najbardziej jednak lubię świeże, młode warzywa i owoce które pojawiają się właśnie wiosną.

Jednym z moich faworytów są młode buraczki - botwinka. O buraku i jego cudownych właściwościach nie raz już pisałam. Botwinka jest tym bardziej cenna, iż wykorzystuję zarówno małe buraczki jak i świeże, chrupiące listki.Dziś chciałabym przedstawić moją wersję jednej z moich ulubionych zup.

SKŁADNIKI :
- pęczek botwinki
- marchew, pietruszka, kawałek selera
- 2 ziemniaki
- kawałek pora, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
- wołowina dobrej jakości ok. 300 g
- łyżka serka mascarpone, łyżka jogurtu greckiego
- łyżka natki pietruszki i koperku

Zaczynam od zrobienia wywaru mięsnego. Wkładam oczyszczoną wołowinę do garnka z zimna wodą, dodaję liść laurowy, ziele angielskie i gotuję ok godziny. Dobre mięso po tym czasie powinno być miękkie. Następnie warzywa pokrojone w kostkę ( marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, botwinka, por). Gotuję kilka minut. Dorzucam kilka drobno pokrojonych liści botwinki i jeszcze chwilkę gotuję. Warzywa maja być al dente. Nie chcę aby się rozgotowały. Na koniec doprawiam serkiem wymieszanym z jogurtem i posypuje zieleniną. Zupę solę i pieprzę dopiero po ugotowaniu. Botwinka ma w sobie tyle smaku że nie potrzebuje wiele soli. Serek mascarpone doda zupie delikatności i słodkawego, kremowego smaku.
Wołowinę kroję w mniejsze kawałki i dorzucam z powrotem do zupy. W dzisiejszym przepisie wołowinę odkładam na pózniej. Wykorzystam ją do sałatki. Podobnie listki botwinki. Te, które zostaną dodam również do sałatki.




W kilka minut (nie licząc gotowania mięsa ) mam pyszną, kremową zupę.






Możemy dodatkowo posypać kiełkami np. brokuła. To mega bomba witaminowa. Warto jeść kiełki codziennie.



Kiełki brokuła zawierają sulforafan. Jest to substancja, której działanie zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych. Zawierają także znaczną ilość naturalnego błonnika oraz witamin A, C, E, H i z grupy B.
Ich spożywanie pomaga obniżyć ciśnienie krwi a także zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób układu krwionośnego i udarów mózgu.

Zupy to takie cudowne dania do których możemy w zasadzie wszystko dodać. Szczególnie polecam dla dzieci. To kopalnia witamin i składników mineralnych. Jeśli twoje dziecko stroi talerz wszystkim co znajdzie w środku możesz podawać zupy w formie kremu. Zmiksuj wszystko na gładką masę, dodaj kilka grzanek lub groszków ptysiowych a zupa od razu stanie się bardziej atrakcyjna dla niejadka.

POLECAM :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…