Przejdź do głównej zawartości

TŁUSTY CZWARTEK

Tak, tak życie biegnie bardzo szybko. Godzina za godziną, dzień za dniem. Biegnie, biegnie aż dobiegło do tłustego czwartku.
Wiadomo, w tym dniu bez wyrzutów sumienia i bezkarnie należy się coś słodkiego. Wszystko fajnie, ale co zrobić gdy próby wątrobowe zrobiły psikusa i urosły dużo za dużo ponad normę? W takim dniu każdy musi zjeść coś...tłustego. 
Jeśli pączki czy faworki odpadają ( smażone w głębokim tłuszczu są zabójstwem dla chorej wątroby) proponuję coś mniej tłustego ale równie smacznego.
Zachęcam do zrobienia drożdżowych zawijańców z twarożkiem lub dżemem. Zawijańce, nazwijmy je rogalikami, pieczone w piekarniku, posypane cukrem pudrem zamiast lukru będą świetną alternatywą dla ociekających tłuszczem pączków.

SKŁADNIKI :
Na 50 sztuk
- 600 g. mąki (mieszana, pełnoziarnista z pszenną pół na pół)
- 50 g. drożdży świeżych
- 200 ml. mleka
- 100 ml. kefiru
- 2 jajka
- 50 g. roztopionego masła
- 50 ml oleju
- 80 g. cukru brązowego
- pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki otrąb żytnich

Zrobić zaczyn ( drożdże, łyżka cukru, pół szklanki ciepłego mleka, 4 łyżki mąki pszennej). Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. gdy zaczyn zacznie "pracować" dodać pozostałe składniki. Najpierw suche, potem mleko i kefir, na końcu tłuszcze. Dokładnie wyrobić ciasto. Musi być miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość - ok 1,5 h.

Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść. Kroić na trójkąty jeśli mają być rogaliki lub dowolne kształty jeśli ma być bliżej nieokreślone "coś".
Do robienia zawijanców najlepiej zagonić dzieci. Dla nich to świetna zabawa a poza tym samodzielnie przygotowane wypieki z pewnością będą lepiej smakować. Przetestowałam na własnych dzieciach :)

Do środka rogalików nakładać ulubiony dżem lub twarożek ( ser półtłusty wymieszany z łyżką cukru brązowego i laską wanilii).

A oto efekt wspólnych prac :)










Polecam - rogaliki palce lizać, znikają w tempie błyskawicy :)

Dzięki otrębom rogaliki są bardzo zdrowe. Otręby żytnie zawierają wiele cennych składników odżywczych:

- są niezwykle bogate w składniki mineralne, takie jak : żelazo, fluor, kwas foliowy, sód, potas, wapno, jod

- zawierają błonnik, który ma właściwości antynowotworowe, wspomaga proces trawienia, obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko chorób sercowo - naczyniowych

- wzmacniają kości, nerki i wątrobę

- działają przeciwzakrzepowo

- zmniejszają ryzyko astmy u dzieci.

A zatem smacznego !






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…