Tak, tak życie biegnie bardzo szybko. Godzina za godziną, dzień za dniem. Biegnie, biegnie aż dobiegło do tłustego czwartku.
Wiadomo, w tym dniu bez wyrzutów sumienia i bezkarnie należy się coś słodkiego. Wszystko fajnie, ale co zrobić gdy próby wątrobowe zrobiły psikusa i urosły dużo za dużo ponad normę? W takim dniu każdy musi zjeść coś...tłustego.
Jeśli pączki czy faworki odpadają ( smażone w głębokim tłuszczu są zabójstwem dla chorej wątroby) proponuję coś mniej tłustego ale równie smacznego.
Zachęcam do zrobienia drożdżowych zawijańców z twarożkiem lub dżemem. Zawijańce, nazwijmy je rogalikami, pieczone w piekarniku, posypane cukrem pudrem zamiast lukru będą świetną alternatywą dla ociekających tłuszczem pączków.
SKŁADNIKI :
Na 50 sztuk
- 600 g. mąki (mieszana, pełnoziarnista z pszenną pół na pół)
- 50 g. drożdży świeżych
- 200 ml. mleka
- 100 ml. kefiru
- 2 jajka
- 50 g. roztopionego masła
- 50 ml oleju
- 80 g. cukru brązowego
- pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki otrąb żytnich
Zrobić zaczyn ( drożdże, łyżka cukru, pół szklanki ciepłego mleka, 4 łyżki mąki pszennej). Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. gdy zaczyn zacznie "pracować" dodać pozostałe składniki. Najpierw suche, potem mleko i kefir, na końcu tłuszcze. Dokładnie wyrobić ciasto. Musi być miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość - ok 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść. Kroić na trójkąty jeśli mają być rogaliki lub dowolne kształty jeśli ma być bliżej nieokreślone "coś".
Do robienia zawijanców najlepiej zagonić dzieci. Dla nich to świetna zabawa a poza tym samodzielnie przygotowane wypieki z pewnością będą lepiej smakować. Przetestowałam na własnych dzieciach :)
Do środka rogalików nakładać ulubiony dżem lub twarożek ( ser półtłusty wymieszany z łyżką cukru brązowego i laską wanilii).
A oto efekt wspólnych prac :)
Polecam - rogaliki palce lizać, znikają w tempie błyskawicy :)
Dzięki otrębom rogaliki są bardzo zdrowe. Otręby żytnie zawierają wiele cennych składników odżywczych:
- są niezwykle bogate w składniki mineralne, takie jak : żelazo, fluor, kwas foliowy, sód, potas, wapno, jod
- zawierają błonnik, który ma właściwości antynowotworowe, wspomaga proces trawienia, obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko chorób sercowo - naczyniowych
- wzmacniają kości, nerki i wątrobę
- działają przeciwzakrzepowo
- zmniejszają ryzyko astmy u dzieci.
A zatem smacznego !
Wiadomo, w tym dniu bez wyrzutów sumienia i bezkarnie należy się coś słodkiego. Wszystko fajnie, ale co zrobić gdy próby wątrobowe zrobiły psikusa i urosły dużo za dużo ponad normę? W takim dniu każdy musi zjeść coś...tłustego.
Jeśli pączki czy faworki odpadają ( smażone w głębokim tłuszczu są zabójstwem dla chorej wątroby) proponuję coś mniej tłustego ale równie smacznego.
Zachęcam do zrobienia drożdżowych zawijańców z twarożkiem lub dżemem. Zawijańce, nazwijmy je rogalikami, pieczone w piekarniku, posypane cukrem pudrem zamiast lukru będą świetną alternatywą dla ociekających tłuszczem pączków.
SKŁADNIKI :
Na 50 sztuk
- 600 g. mąki (mieszana, pełnoziarnista z pszenną pół na pół)
- 50 g. drożdży świeżych
- 200 ml. mleka
- 100 ml. kefiru
- 2 jajka
- 50 g. roztopionego masła
- 50 ml oleju
- 80 g. cukru brązowego
- pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki otrąb żytnich
Zrobić zaczyn ( drożdże, łyżka cukru, pół szklanki ciepłego mleka, 4 łyżki mąki pszennej). Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. gdy zaczyn zacznie "pracować" dodać pozostałe składniki. Najpierw suche, potem mleko i kefir, na końcu tłuszcze. Dokładnie wyrobić ciasto. Musi być miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość - ok 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść. Kroić na trójkąty jeśli mają być rogaliki lub dowolne kształty jeśli ma być bliżej nieokreślone "coś".
Do robienia zawijanców najlepiej zagonić dzieci. Dla nich to świetna zabawa a poza tym samodzielnie przygotowane wypieki z pewnością będą lepiej smakować. Przetestowałam na własnych dzieciach :)
Do środka rogalików nakładać ulubiony dżem lub twarożek ( ser półtłusty wymieszany z łyżką cukru brązowego i laską wanilii).
A oto efekt wspólnych prac :)
Polecam - rogaliki palce lizać, znikają w tempie błyskawicy :)
Dzięki otrębom rogaliki są bardzo zdrowe. Otręby żytnie zawierają wiele cennych składników odżywczych:
- są niezwykle bogate w składniki mineralne, takie jak : żelazo, fluor, kwas foliowy, sód, potas, wapno, jod
- zawierają błonnik, który ma właściwości antynowotworowe, wspomaga proces trawienia, obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko chorób sercowo - naczyniowych
- wzmacniają kości, nerki i wątrobę
- działają przeciwzakrzepowo
- zmniejszają ryzyko astmy u dzieci.
A zatem smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz