Przejdź do głównej zawartości

MOŻE SPAGHETTI

Spaghetti to jedno z ulubionych dań niemal każdego dziecka.
W zasadzie to dobrze, bo można w domu przygotować smaczny, pełnowartościowy obiad. Jeśli dziecko ma problem z jedzeniem długich nitek makaronu, proponuję zamienić długie spaghetti na kolorowe kokardki lub świderki. Równie smaczne a przy tym kolorowe.
Świetnie, jeśli sami zrobimy makaron. Często jednak nie mamy na to czasu, a obecnie na rynku jest mnóstwo firm oferujących makaron z dobrej jakości mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, razowej i jaki tylko chcemy.



Przygotowanie domowego spaghetti, rurek czy świderków z sosem bolognese zajmuje ok. 30 minut. Jest pyszne i zdrowe.

Ilu kucharzy tyle wariacji na temat sosu. Ja przedstawiam dziś moją wersję, bardzo lubianą przez moją rodzinę. Oczywiście do sosu można dodawać warzywa lub przyprawy wg. upodobań smakowych.

SOS :
- kilogram świeżych, dojrzałych pomidorów ( zimą proponuję dobrej jakości przecier pomidorowy w kartonie ok. 500 ml.)
- suszona bazylia i oregano (po łyżce)
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebulki dymki
- 100 ml mleka 2%
- łyżeczka cukru, szczypta soli
- odrobina masła i łyżka oliwy
- pół szklanki wody
- 2 łyżki suszonej, czerwonej soczewicy
- łyżeczka mielonego ostropestu

Do garnka wlej oliwę i dodaj masło. Na tłuszczu zeszklij drobno posiekaną cebulkę i czosnek, dodaj zioła. Wszystko chwilę podsmaż, ale nie za długo aby zioła nie zgorzkniały. Dodaj przecier, lub zmiksowane pomidory bez skórek i pestek, mleko, wodę, soczewicę. Dopraw do smaku cukrem i solą. Dodaj ostropest. Doprowadz do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj aż woda odparuje, soczewica będzie miękka a sos zgęstnieje.
Soczewicę dodaję aby zagęścić sos. Poza tym ma w swoim składzie mnóstwo witamin i składników mineralnych.

Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu oraz kwasu foliowego, szczególnie ważnego dla kobiet w ciąży.

Warzywo to zawiera również taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych.



Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) soczewicy w 100 g

Wartość energetyczna - 116 kcal
Białko ogółem - 9,02  g
Tłuszcz - 0,38  g 
Węglowodany - 20,13  g (w tym cukry proste 1,80)
Błonnik - 7,9 g

Witaminy
Witamina C – 1,5 mg
Tiamina – 0.169 mg
Ryboflawina – 0.073 mg
Niacyna - 1.060  mg
Kwas pantotenowy - 0,157 mg
Witamina B6  - 0.178 mg
Kwas foliowy -  181 μg
Witamina A – 8 IU
Witamina K - 1,7 μg

Minerały
Wapń – 19 mg
Żelazo  - 3,33 mg
Magnez  - 36 mg
Fosfor - 180 mg
Potas  - 369 mg
Sód – 2 mg
Cynk  - 1,27 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database


FARSZ:
- 600 g. zmielonego mięsa dobrej jakości
- łyżka oliwy
- marchewka
- 4 pieczarki
- sól, pieprz do smaku

Kiedy sos się gotuje, na głębokiej patelni podsmaż na oliwie cztery pieczarki pokrojone w plasterki oraz marchewkę. Wyjmij warzywa, na tej samej patelni podsmaż dobrej jakości mięso mielone. Połącz z warzywami. Posól i popieprz do smaku.
Ja zawsze kupuje mięso w sprawdzonym sklepie, gdzie mięso mielone jest na życzenie klienta. Wiem co jest mielone.




Kiedy mięso jest gotowe dodaj sos. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj z wybranym makaronem. Do smaku można posypać tartym parmezanem.

PYCHA :)



Komentarze

  1. Super blog;)
    Miałam białaczkę, ale ostrą szpikową.
    Teraz już się pozmieniało...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze że wszystko jest ok.:)

      Usuń
    2. Najważniejsze że wszystko jest ok.:)

      Usuń
    3. Nie jest ok... Jest gorzej.

      Usuń
    4. Pani Antonino, musi Pani walczyć, jest o co! Proszę mi wierzyć, znam osoby którym nie dawano szans...teraz są zdrowi i pełni życia.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…