Wątroba to bardzo ważny organ w naszym organizmie. Pełni wiele funkcji. Aby była zdrowa trzeba o nią dbać. O wątrobie już pisałam. Możesz poczytać tutaj.
Dziś chciałabym się bardziej skupić na diecie, która pomoże wspomóc przeciążony organ. Szczególnie w okresie świątecznym wątroba musi pracować dwa razy ciężej warto więc coś dla niej zrobić i po wigilijnym obżarstwie zadbać o nią, aby długo nam służyła :)
Wątroba nie boli, nie jest unerwiona. Jeśli więc po świątecznym przejedzeniu kuje Cię w boku to pewnie wątroba jest powiększona i naciska na sąsiednie organy, stąd to nieprzyjemne uczucie.
Proponuję dietę regenerującą ten przeciążony organ. Dieta odtruwająca to nie to samo co dieta wątrobowa. Stosuje się ją prewencyjnie, zanim wątroba da o sobie znać. Taka dieta nie tylko pomoże zregenerować wątrobę, ale także wpływa na utrzymanie prawidłowej wagi.
Czy wiecie, że wśród ludzi dorosłych trudno znaleźć osobę która miałaby sprawną wątrobę w 100%. Uszkadzają ją toksyny pochodzące z pożywienia, używki, leki, wirusy.
Raz na jakiś czas warto zastosować właśnie dietę oczyszczającą.
Wprowadź do diety surowe warzywa, które zawierają zarówno enzymy trawienne jak i błonnik.
Jedz małe posiłki 5-6 razy dziennie, regularnie, nie przejadaj się.
Zrezygnuj ze smażenia. Częściej gotuj na parze, duś w małej ilości wody lub piecz w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do pieczenia.
Zrezygnuj ze świeżutkich, cieplutkich pszennych bułeczek. Zamiast pszennego pieczywa wybierz gruboziarniste, które zawiera dużo więcej błonnika. Wątroba zdecydowanie woli czerstwy chleb lub grzanki przygotowane w tosterze, bez tłuszczu niż mięciutkie, cieplutkie bułeczki wprost z piekarni.
Zrezygnuj z tłustych serów, śmietany, mleka, masła, margaryny. Jeśli nie możesz wytrzymać bez nabiału wprowadź chudy twaróg czy jogurt- ale nie częściej niż raz dziennie.
Zamiast czerwonego mięsa jedz więcej ryb- są świetnym źródłem kwasów omega. Możesz również wprowadzić do jadłospisu drób lub cielęcinę.
Ogranicz słodycze, a najlepiej zrezygnuj z nich. Zamiast czekolady, ciasteczek czy lodów wybierz suszone owoce- są świetne na trawienie.
Unikaj cukru, jeśli nie potrafisz z niego zrezygnować zamień go na ksylitol lub erytrytol, jednak stosuj w niewielkich ilościach.
Zrezygnuj z grzybów- są ciężkostrawne. Nawet pieczarki postaraj się wyeliminować z diety.
Alkohol odstaw na kilka tygodni. Wątroba wyjątkowo go nie lubi :)
No dobrze, zakazów sporo. Co zatem jeść:
Warzywa, w zasadzie wszystkie, najlepiej na surowo w postaci sałatek i surówek. Zielone liściaste pomogą chronić przed nowotworami. Nie żałuj sobie sałaty czy jarmużu. Jeśli masz problem z refluksem ogranicz brokuły- one nasilają tę nieprzyjemną dolegliwość. Mówiąc najprościej- niech warzywa będą podstawą twojego menu.
Wskazane są orzechy, które zawierają dobre tłuszcze, otręby, soczewica oraz siemię lniane, szczególnie zaparzone i pite regularnie.
Bardzo wartościowe są kiełki, masz bardzo duży wybór, możesz próbować różnych aby znaleźć swoje ulubione. Pamiętaj również o świeżo wyciskanych sokach z warzyw i owoców. Wątroba będzie ci wdzięczna, jeśli rano wypijesz szklankę soku z marchewki, buraka i selera. Świetny będzie także sok z selera naciowego i jabłka z dodatkiem świeżego imbiru.
Nie zapominaj o tłuszczach, one są bardzo ważne w diecie. Musisz jedynie pamiętać aby wybierać te wartościowe. Polecam szczególnie oleje tłoczone na zimno, które świetnie pasują do surówek i sałatek. Zaopatrz się w olej lniany, z ostropestu plamistego czy czarnuszki. Szczególnie ten ostatni, nazywany czarnym złotem jest bardzo wartościowy. O czarnuszcze poczytasz TUTAJ.
Warta uwagi jest także oliwa z oliwek czy olej z awokado.
Wątroba to jeden z największych organów w naszym ciele, spełnia bardzo wiele funkcji, więc czasami warto ją wspomóc. Wątroba jest najbardziej aktywna w nocy, między 22-2 nad ranem. Warto więc na kolację zjeść takie produkty, z których wątroba wyniesie najwięcej korzyści. Proponuję świeżo wyciskany sok z grejpfruta z łyżką ulubionego oleju, a do tego lekką sałatkę z jajkiem.
W swojej kuchni ogranicz sól i postaw na zioła. Dla wątroby wskazany jest napar z mniszka lekarskiego lub z korzenia karczocha. Zioła te regenerują komórki wątroby. Najlepiej zrobić mieszankę. Po łyżce ziół zalej wrzątkiem, parz ok. 10 min. a następnie wypij.
Nieoceniony w regeneracji wątroby jest ostropest plamisty, jest on bogaty w sylimarynę. Najlepiej stosuj w postaci ziarenek (nasion). Łyżeczkę popij wodą. Stosuj dwa razy dziennie przez kilka tygodni aby zregenerować narząd. Ostropest można stosować do wypieków i innych potraw. Dobrze się sprawdza w placuszkach, naleśnikach, pieczywie.
Polecam jeszcze sok z aloesu. Wystarczy pić 50 ml dziennie, najlepiej rano, na czczo aby poprawić trawinie i uporać się z zaparciami.
Co jeszcze lubi wątroba?

BURAKI – Buraki oraz marchew to niezwykle bogate źródła flawonoidów, a zwłaszcza glutationu, który wspomaga detoksykację wątroby i stymuluje jej działanie. Warto oba warzywa spożywać na surowo, w postaci samodzielnie wyciskanych soków oraz sałatek.
KURKUMA – Słynący z właściwości przeciwzapalnych żółty proszek po raz kolejny okazuje się panaceum na wszystkie dolegliwości. Z pomocą kurkumy wątroba lepiej metabolizuje tłuszcze i łatwiej się regeneruje. Aromatyczna przyprawa ma także działanie wspomagające enzymy, które ułatwiają wypłukiwanie substancji kancerogennych z organizmu. Kurkumę najlepiej pić w szklance ciepłej wody z dodatkiem czarnego pieprzu.
CZOSNEK – Bogaty w allicynę i selen wspomaga
naturalny proces samooczyszczania się wątroby. Czosnek aktywizuje enzymy odpowiedzialne za pozbywanie się toksyn oraz redukuje poziom złego cholesterolu, który w nadmiernych ilościach poważnie obciąża wątrobę.
naturalny proces samooczyszczania się wątroby. Czosnek aktywizuje enzymy odpowiedzialne za pozbywanie się toksyn oraz redukuje poziom złego cholesterolu, który w nadmiernych ilościach poważnie obciąża wątrobę.
GREJPFRUTY – zawierają znaczące ilości witaminy C oraz cennych antyoksydantów, odgrywających znaczącą rolę w czyszczeniu wątroby. Jedna mała szklaneczka soku grejpfrutowego dziennie pomoże wątrobie rozkładać tłuszcze i pozbywać się substancji rakotwórczych.
ZIELONA HERBATA – Zielony napar słynie z właściwości oczyszczających i ten fakt odnosi się także do samej wątroby. Występujące w zielonych liściach katechiny wspierają jej funkcjonowanie i zapobiegają akumulacji komórek tłuszczowych. Picie 2-3 szklanek zielonej herbaty dziennie może także znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby.
JABŁKA – Sekretną bronią jabłek jest pektyna, która pęcznieje w układzie pokarmowym i pomaga lepiej czyścić jelita i skuteczniej pozbywać się toksyn. W efekcie wątroba ma znacznie ułatwioną pracę i może działać efektywniej.
WARZYWA KAPUSTOWATE – Brokuły, kalafior i kapusta to warzywa bogate we wspomniany już glutation, odgrywający kluczową rolę przy oczyszczaniu się wątroby. Zwiększona konsumpcja kapustowatych jarzyn łączona jest z niższą zachorowalnością nie tylko na nowotwór wątroby, ale także jelita grubego, prostaty, szyjki macicy, piersi i tarczycy!
CYTRYNY – Cytrynian znajdujący się w soku z cytryny skutecznie hamuje osadzanie się toksyn w postaci kryształów w naszym organizmie i jednocześnie ma silne działanie moczopędne, pozwalając na skuteczniejsze wypłukiwanie niepożądanych produktów przemiany materii. Ponadto, holenderskie badania z 2002 roku dowiodły, że spożycie sproszkowanej skórki z cytryny obniża poziom cholesterolu w wątrobie, zaś indyjski eksperyment przeprowadzony trzy lata później dowiódł, że hespedryna, flawonoid zawarty w soku cytrynowym, chroni wątrobę przed uszkodzeniami.
WARZYWA LIŚCIASTE – szpinak, cykoria, rukola oraz liście mleczy zawierają w sobie ogromną dawkę chlorofilu, czyli zielonego barwnika, który pomaga neutralizować metale ciężkie, toksyczną chemię oraz pestycydy w organizmie, pełniąc funkcję ochronną dla wątroby. Chlorofil stymuluje także wytwarzanie żółci, pomagając w procesach detoksyfikacji.
AWOKADO – to wyjątkowo skondensowany pod względem odżywczym owoc, który jest niezwykle bogaty w glutation i wspomaga wątrobę w usuwaniu toksyn z systemu. Ponadto, wysoka zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych ma działanie regulujące cholesterol – obniża poziom złego (HDL) i podnosi poziom dobrego (LDL) – wszystko z korzyścią dla wątroby!
PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE- tak, jak pisałam wcześniej białe bułeczki warto zamienić na chleb pełnoziarnisty. Takie pieczywo zawiera witaminy z grupy B, które zwiększają metabolizm tłuszczów.
źródło i zdjęcia: gurbacka.pl, poradnikzdrowie.pl tlustezycie.pl, longevitas.pl, tapetus.pl, zjedzowoc.pl, tesco.pl
PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE- tak, jak pisałam wcześniej białe bułeczki warto zamienić na chleb pełnoziarnisty. Takie pieczywo zawiera witaminy z grupy B, które zwiększają metabolizm tłuszczów.
źródło i zdjęcia: gurbacka.pl, poradnikzdrowie.pl tlustezycie.pl, longevitas.pl, tapetus.pl, zjedzowoc.pl, tesco.pl
Nie sądziłem, że jabłka "lubi" wątroba. Myślałem, że dobre są tylko bez skórki, a najlepiej gotowane. Ja mam aktualnie dietę wątrobową, ponieważ no nie będę ukrywał całe życie folgowałem sobie z pyszną, polską kuchnią i mam stłuszczenie wątroby. Jedyne co dodałbym do Twojego artykułu to picie naparów z ostropestu plamistego. Mnie polecił dietetyk i lekarz, a kupuję dokładnie ten https://www.herbapol.com.pl/produkt/ostropest-plamisty z Herbapolu kupić można wszędzie. Ta roślina pomaga odtruć naszą wątrobę, a kosztuje grosze. Szkoda, że nie mogę pić ostropestu i jeść normalnie golonki i bigosu, za którymi strasznie tęsknie :D Aktualnie próbuję się zmusić do Avocado.
OdpowiedzUsuńJak najbardziej zgadzam się co do ostropestu plamistego- świetnie wspomaga oczyszczanie i regenerację wątroby. Pozdrawiam.
UsuńOdkąd mam problemy z wątrobą to wpadam na tak różne informacje, że już nie wiem w co wierzyć. Chyba będę trzymać sie zasady mniej przetworzonegoo i mniej tłustego. Mam nadzieję, że pomoże.
OdpowiedzUsuńOlu, podstawowa zasada to "wszystko z umiarem" nie przesadzamy ani w jedną ani w drugą stronę. Najlepiej unikać przetworzonego jedzenia i przejadania się, tego wątroba nie lubi. Polecam również wyciąg z karczocha. Świetnie wspomaga funkcjonowanie wątroby (jeśli nie ma pani przeciwwskazań). Pozdrawiam
Usuńracja
OdpowiedzUsuńNa szczęście wątroba umie się regenerować, jednak to nie znaczy że nie trzeba o nią dbać i trzymać odpowiednią dietę
OdpowiedzUsuńBardzo pomocne informacje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, zapraszam
UsuńŚwietnie napisany tekst, wartościowe informacje
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, serdecznie zapraszam :)
UsuńCiekawy wpis. Warto było tutaj zajrzeć
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, serdecznie zapraszam :)
UsuńDuża dawka wiedzy, dzięki
OdpowiedzUsuń