Przejdź do głównej zawartości

DIETA PODCZAS INFEKCJI


Temat jak najbardziej na czasie. Pogoda nas nie oszczędza więc zarazki atakują ze zdwojoną siłą. Szczególnie nasze dzieci, które mają obniżoną odporność. Jeśli zakończyliście leczenie szpitalne i jesteście już w domu to w zasadzie możecie liczyć tylko na siebie. Spokojnie, nie będzie tak strasznie. Jeśli u dziecka pojawi się katar czy ból gardła nie panikujcie, takie rzeczy się zdarzają. Warto wówczas zastosować domowe sposoby. Pisałam o nich tutaj oraz tutaj

Może się również przytrafić przeziębienie. Wiem, że każdy objaw jakiejkolwiek choroby powoduje szybsze bicie serca. Wiem, że po wyjściu ze szpitala dmuchasz i chuchasz aby wszystko było dobrze. Niestety na pewne rzeczy nie masz wpływu. Wiem co mówię, ja też to przeżyłam. Chciałam chronić córkę przed całym złem tego świata. Czasami to jednak niemożliwe. 

Na wszystko jednak jest sposób. Ja jako żywieniowiec na pierwszym miejscu, oczywiście, stawiam prawidłowe odżywianie. Dobrze zbilansowana, bogata w składniki odżywcze dieta po podstawa podczas jesiennej infekcji.


Na talerzu nie może zabraknąć kolorowych – zielonych, czerwonych i pomarańczowych warzyw. Swoją barwną różnorodność zawdzięczają obecności karotenoidów, które jako silne przeciwutleniacze wspomagają organizm w walce z patogenami. Dzieje się to za sprawą beta karotenu z marchewki i likopenu z pomidorów, które zwalczają reaktywne formy tlenu, zwane potocznie wolnymi rodnikami.
To je, obok zanieczyszczonego powietrza, stresu spowodowanego szybkim tempa życia i nieprawidłowym odżywianiem, obarcza się winą za upośledzoną odporność naszego ustroju. Nieprzypadkowo więc doświadczeni laryngolodzy zalecają rodzicom, aby w okresie infekcji przygotowali pociechom marchwiankę, która łączy w sobie to co najlepsze dla błony śluzowej gardła – ciepło, zawarty w maśle tłuszcz oraz dobrze rozpuszczalny w nim – beta karoten. (radioklinika.pl)

Kiedy coś nas dopada, zwykle działamy szybko, i bardzo dobrze. W przypadku infekcji nie ma na co czekać. Im szybciej zadziałamy tym większa szansa, że zdusimy ją w zarodku. 
Nie musisz jednak od razu biec do apteki w poszukiwaniu cudownych specyfików, które w 15 min. postawią pociechę na nogi. Po pierwsze postaw na początku na domowe sposoby. Po drugie, cudownych specyfików po prostu NIE MA!!!

Dieta_infekcje_przyprawy_Radioklinika
Nasze mamy i babcie świetnie sobie radziły podczas przeziębienia. Nie gnały od razu do apteki (zresztą wówczas nie było aptek na każdym rogu, czynnych całą dobę) ale sporządzały, niczym czarownice, domowe mikstury. Często się z nich śmiejemy, jednak wiele z tych receptur doczekało się medycznego potwierdzenia swej skuteczności.

Co warto mieć w swojej spiżarni, znaczy apteczce :)

- czosnek, imbir, czarny pieprz, kurkumę...

Czosnek od dawna uznawany jest za naturalny antybiotyk. To dzięki allicynie, substancji, którą ma w składzie. Allicyna działa przeciwwirusowo i anybakteryjnie. Aby jednak zadziałała ząbek czosnku musi być roztarty lub przeciśnięty przez praskę. Taką mieszaniną posmaruj kromkę chleba z masłem i...smacznego. Dość drastyczne, ale skuteczne. Jednak takiej kanapki nie podawaj małemu dziecku, gdyż to naprawdę daje "kopa". Moje dzieci jadały takie przysmaki gdy skończyły 5 lat i były świadome jak to smakuje.

Imbir już od dawna na stałe zagościł w naszych domach. Powszechnie go stosujemy, i dobrze- jest bardzo zdrowy. Podczas infekcji znacząco nam pomoże. Zawiera bowiem gingerol, substancję, która wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Najlepiej dodać kilka plasterków świeżego imbiru do letniej herbatki i popijać w ciągu dnia. 

Czarny pieprz. Nie znam nikogo, kto nie miałby w kuchni tej przyprawy. Oprócz soli to chyba najpopularniejsza przyprawa. Pieprz zawiera alkaloid – piperynę, która poprawia ukrwienie tkanek stwarzając dogodne środowisko dla komórek układu immunologicznego oraz nasila diurezę(wydalanie moczu), co pozwala na szybszą eliminację ubocznych produktów przemiany materii i toksyn bakteryjnych.

kurkuma, równie popularna w ostatnich czasach co imbir. Kurkuma oczyszcza krew i ma działanie przeciwzapalne. Przyspiesz krążenie i przemianę materii.
Warto wiedzieć że samej kurkumy organizm nie jest w stanie przyswoić. Aby się wchłonęła należy ją zmieszać z papryką lub pieprzem.

A co jeszcze...syrop z buraka lub cebuli, mleko z masłem i miodem, gęsi smalec do smarowania klatki piersiowej, syrop z czosnku i cytryny. Pewnie każdy z Was ma swoje sprawdzone przepisy.


Pamiętajmy jednak, że sukces naturalnego samoleczenia zależy przede wszystkim od kondycji układu immunologicznego. Pamiętaj, że u naszych dzieci musimy na nowo zbudować odporność. Możesz wspomóc organizm odpowiednim odżywianiem. Nie sięgaj po środki farmakologiczne (szczególnie gdy dziecko przyjmuje leki podtrzymujące, chociażby merkaptopurynę, która ma za zadanie m. in. utrzymać niski poziom leukocytów i granulocytów). Zacznij od zmian na talerzu. To naprawdę wyjdzie dziecku na zdrowie :)

Codziennie staraj się podawać produkty naturalne, bez chemii i konserwantów. Świeże warzywa, owoce, chude mięso, ryby, tłuszcze...to wszystko pomaga budować odporność. Dlatego też na co dzień zasilajmy organizm niezbędnymi, nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT) zawartymi w olejach roślinnych, siemieniu lnianym, żółtkach jaj i rybach.

Obecny w jajach kurzych, a okryty złą sławą cholesterol pełni w tym przypadku w organizmie kluczową rolę- buduje błony komórkowe, które są naturalną barierą dla infekujących ją wirusów. Na odpowiedni stan biologicznych barier- takich jak skóra i błony śluzowe maja wpływ również witaminy- A i E. Znajdziemy je w podrobach, słodkich ziemniakach, marchwi, jarmużu, dyni i szpinaku.

Bardzo ważna kwestia podczas przeziębienia. Podawaj dziecku dużo płynów. Maluch podczas infekcji (szczególnie kiedy jest podwyższona temperatura ciała) może się odwodnić. Idealne będą ziołowe napary z malin, dzikiej róży, szałwii, lipy czy czystka. Dobrze sprawdza się również woda z cytryną, babka lancetowatą czy korzeniem prawoślazu.

I NAJWAŻNIEJSZE!!!

Jeśli po 2 dniach nie ma poprawy, pojawiła się temperatura skontaktuj się z lekarzem. Nie eksperymentuj, nie zwlekaj. W przypadku naszych dzieci działamy szybko i z pomocą fachowca.

Dużo zdrowia życzę :)

źródło: radioklinika.pl, zdjęcia: doktoor.pl, 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…