Przejdź do głównej zawartości

WARZYWA- IDEALNE POŻYWIENIE DLA DZIECKA


Wiele osób twierdzi, że jesienią i zimą brakuje świeżych warzyw, dlatego ich nie jedzą. To nieprawda. W tych porach roku również mamy wiele sezonowych warzyw, które z powodzeniem mogą zagościć na Twoim stole.

Badania dowodzą, że regularne spożywanie warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie, choroby układu sercowo-naczyniowego. Niestety są to choroby, które coraz częściej dotykają również i dzieci. Dieta bogata w warzywa buduje odporność młodego organizmu, który dzięki temu potrafi lepiej uporać się z zagrażającymi mu infekcjami.
Okres jesienno-zimowy kojarzy się wielu rodzinom właśnie z nawracającymi infekcjami i licznymi wizytami u lekarza. Na szczęście nie musimy czekać na pierwsze symptomy rozwijającej się choroby. Możemy działać profilaktycznie. Jak to zrobić?
Wystarczy zadbać o prawidłowe produkty spożywcze na talerzu dziecka, ale także i na naszym, rodzica. Pamiętajmy! Dziecko jest dobrym obserwatorem, patrzy i naśladuje!

Dynia wzmocni odporność organizmu dziecka!

Spośród wielu rodzimych warzyw godną polecenia jest dynia. Bogata w witaminy: A, E, B1, B2, C, PP oraz w składniki mineralne, takie jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez, ma również bardzo dużo beat-karotenu. Ponadto obfituje w błonnik, białko, pektyny i kwasy organiczne.
Dynia zapobiega krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry przez co zapobiega jej wysuszeniu, odparzeniom i innym zmianom skórnym.
Pobudza i wzmacnia odporność organizmu i jest silnym przeciwutleniaczem! Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom, działa moczopędnie, dzięki czemu zapobiega chorobom układu moczowego.
Dynia ma charakter odkwaszający. Jest doskonałym produktem w leczeniu dzieci chorych na miażdżycę (Tak, dokładnie! Proces ten może rozpocząć się już w okresie niemowlęcym), stwardnienie tętnic, niewydolność nerek, choroby wątroby, otyłość i zaburzenia przemiany materii. Wzmacnia układ immunologiczny.
WAŻNE! Dynia rzadko powoduje alergie, dlatego można ją podawać dzieciom od najmłodszych lat.

Mówiąc o dyni należy również pamiętać o jej pestkach. Znajduje się w nich 30-40% oleju bogatego w fitosterole i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które regulują poziom cholesterolu ogólnego poprzez obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi miażdżycy, wpływają na poprawę pracy mózgu i układu nerwowego.
Ponadto w pestkach dyni jest lekkostrawne białko, a także mikroelementy, takie jak: selen, magnez, cynk, miedź, mangan, które utrzymują skórę na właściwym poziomie nawilżenia, ale także pomagają w koncentracji, zapamiętywaniu, nauce, zapobiegają depresji. Pestki dyni podawane na czczo są również doskonałym środkiem działającym przeciwpasożytniczo! Poza tym mają działanie moczopędne i przeciwzapalne.

 
Cukinia odkwasi organizm dziecka i poprawi trawienie!

Odmianą dyni zwyczajnej jest cukinia. Warto o niej pamiętać układając jadłospis dla dziecka ze względu na jej właściwości. Warto wiedzieć, że cukinia działa alkalizująco, zapobiegając zakwaszeniu organizmu.

W cukinii znaleźć można witaminy: A, C, B1, B2, PP, beta-karoten, wapń, magnez, fosfor, potas, kwas foliowy. Pestki cukinii bogate są w kukurbitacynę (czynnik unieszkodliwiający pasożyty a jednocześnie całkowicie bezpieczny dla człowieka), fitosterole, glikozydy, pepenzydy, alkaloidy. Cukinia ma również działanie przeciwrobaczne, jest pożądana w diecie antyrakowej i pomaga przy chorobie lokomocyjnej.
Podobnie jak dynia, cukinii nie przypisuje się właściwości alergizujących, stąd też można ją podawać już kilkumiesięcznym dzieciom.


MARCHEW- WZMACNIA, OCZYSZCZA, REGULUJE.

Naszym rodzimym warzywem, z którego dobrodziejstw możemy korzystać przez cały rok, a szczególnie w okresie jesienno-zimowym, jest marchew.
Jest to warzywo, które spożywane na surowo jest niskokaloryczne, co wynika choćby z jej składu: 90% stanowi woda, 7% to składniki odżywcze, w tym węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe 3% stanowią składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt), witaminy (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe, kumaryny, alkaloidy i pektyny.
Marchew wpływa na układ odpornościowy wzmacniając jego działanie, poprawia wzrok, przyczynia się do prawidłowego wzrostu, utrzymuje poziom cholesterolu na prawidłowym poziomie, jest silnym antyoksydantem, czyli usuwa wolne rodniki, a tym samym zapobiega chorobom serca i nowotworom.
Marchew wzmacnia, oczyszcza, reguluje. Sok z marchwi leczy niedokrwistość, choroby układu sercowo-naczyniowego, wątroby, nerek, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, leczy nadczynność tarczycy (m.in. choroba Gravesa-Basedowa) i działa przeciwrobacznie.

UWAGA! Pamiętać jednak należy, że korzeń marchwi (podobnie jak i innych warzyw korzeniowych) magazynuje w sobie różne substancje szkodliwe, dlatego najlepiej wybierać te ze sprawdzonego źródła!

Brokuły i kalafior to duet doskonały!

Warzywami, które często idą ze sobą w parze i spożywane są zamiennie to brokuły i kalafior. Oba te warzywa zawierają sulforafan – związek o działaniu przeciwnowotworowym!
Brokuły są uprawiane zarówno wczesną wiosną, latem, jak i jesienią. Są bogate w witaminy C, B3, B5, prowitaminę A, PP, K, kwas foliowy, a także w wapń, żelazo, magnez, potas, siarkę, białka.
Kalafior z kolei jest źródłem dużej ilości witaminy C, A, B1, B2, B6, K, PP, poza tym zawiera wapń, magnez, żelazo, fosfor, fluor, cynk, jod, mangan. Kalafior jest również niskokaloryczny, lekkostrawny, wzmacnia odporność organizmu, zwalcza wolne rodniki, ma silne działanie antynowotworowe. Wspomaga koncentrację i zdolności umysłowe.

Warto chrupać kalarepę!

Doskonałym warzywem wzmacniającym odporność organizmu jest również kalarepa. Właściwości te zawdzięcza głównie dużej zawartości witaminy C, ponadto zawiera witaminę A, K, kwas foliowy, B, E, PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez.
Poza wzmacnianiem układu odpornościowego kalarepa poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom, miażdżycy, działa żółciopędnie.
UWAGA! Należy jednak pamiętać, że osoby cierpiące na choroby wrzodowe powinny ostrożnie sięgać po kalarepę, zwłaszcza surową.

Kapusta – bezkonkurencyjna! Nie wierzycie, przeczytajcie jakie ma działanie!

Warzywem kojarzonym w dużej mierze z okresem jesiennym jest kapusta. Możemy spotkać wiele jej odmian, jednakże właściwości są zbliżone. Obfitują w witaminę C, B, E, K, wapń, magnez, potas, fosfor, siarkę, beta-karoten, kwas foliowy, jod żelazo.
Dzięki tym składnikom kapusta działa odkażająco, przeciwbakteryjnie, chroni przed infekcjami, przeziębieniami, kaszlem, grypą, stymuluje odporność organizmu, ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, obniża poziom cukru we krwi, reguluje pracę wątroby, trzustki, śledziony, zapobiega anemii, reguluje przemianę materii, leczy szkorbut, uspokaja i uodparnia na sytuacje stresowe, pobudza tworzenie tkanki kostnej, pobudza apetyt, wpływa na dotlenienie organizmu, wzmacnia mięśnie (przede wszystkim mięsień sercowy), pobudza też wzrost komórek. Sami przyznacie, ta lista jest imponująca!  W zasięgu ręki mamy tak cenne i niedrogie warzywo, które możemy przyrządzać na różne sposoby, o czym w kolejnych artykułach.
Mówiąc o kapuście nie można pominąć soku z kapusty. Zarówno świeży jak i kiszony jest bardzo wartościowy.

Sok z kiszonej kapusty ma sporo witaminy C oraz witamin z grupy B. Poza tym znajdziesz w nim bakterie kwasu mlekowego, czyli naturalny probiotyk.

Z kolei świeży sok z kapusty można wykorzystać jako płukankę do gardła, która oczyszcza, goi i łagodzi stany zapalne.
Pamiętać należy o tym, by kapusta pochodziła z upraw ekologicznych.

UWAGA! Osoby przyjmujące leki hamujące krzepliwość krwi (wafaryna, acenokumarol) nie powinny pić soku z kiszonej kapusty, gdyż zawartość witaminy K może nasilać działanie leków. Natomiast osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy powinny pić sok rozcieńczony wodą (1:6).

Warzywa korzeniowe rodzimego pochodzenia, których ilość w okresie jesienno-zimowym powinna być zwiększona!

Często niedocenianym warzywem jest seler. Tymczasem zawiera on całe bogactwo witamin, a mianowicie: C, A, B1, B2, B6, PP, E,  a także „tajemniczą” witaminę U – Anti-Ulcus-Factor (pozwala na szybkie i bezbolesne gojenie się wrzodów!), łatwo przyswajalne wapń i białko, węglowodany, tłuszcze, kwas jabłkowy i cytrynowy, sód, potas, siarkę, chlor, mangan, żelazo, olejki eteryczne.
Stosowany jest jako środek moczopędny, polecany przy kamicy nerkowej, zapaleniu stawów, reumatyzmie, kolkach żołądkowych, wzdęciach, działa uspokajająco i przeciwdepresyjnie, odświeżająco, pomaga utrzymać odpowiednią masę ciała, likwiduje zaparcia, obniża ciśnienie tętnicze, usuwa obrzęki, uszczelnia naczynia krwionośne, działa napotnie i leczy odmrożenia.
Chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami przez co działa przeciwnowotworowo. Wzmacnia włosy, nadaje gładkość skórze.
Pamiętać należy też o soku z selera, któremu przypisuje się właściwości pobudzające przemianę materii, czy też pozwalające zwalczać bóle migrenowe. Kiszony sok z selera ma właściwości podobne do soku z kiszonej kapusty.

Pietruszka – to kolejne warzywo obfitujące w witaminę C, A, D, E, K, żelazo, magnez, potas, fosfor, mangan, olejki eteryczne, białko, błonnik.
Zarówno korzeń jak i natka pietruszki, mają szeroki wachlarz właściwości, m.in.: wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, krwionośnego, mają dobroczynne działanie na serce, wzmacniają też naczynia krwionośne, łagodzą nerwobóle, pomagają w leczeniu anemii.
Działają pozytywnie na procesy trawienne, zmniejszają napięcie jelit, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, wpływają na poprawę wzroku, mają działanie przeciwnowotworowe, regenerują uszkodzone tkanki, takie jak skaleczenia, otarcia, odmrożenia. Poprawiają ogólny stan skóry.
Warto wykorzystać również sok z kiszonej pietruszki.

Jeszcze jednym „jesiennym” warzywem, do którego spożycia zachęcam w tym okresie jest burak i sok z kiszonego buraka. Burak jest źródłem witaminy C, żelaza, kobaltu, kwasu foliowego, magnezu, fosforu, potasu, cynku, wapnia, a także rzadko występującego cezu i rubidu.
Uzupełnia niedobory żelaza, leczy anemię, pomaga w leczeniu grypy, anginy, wszelkich przeziębień, nerwicy, działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwmiażdżycowo, poprawia ukrwienie oczu, ułatwia trawienie, podnosi odporność całego organizmu. Poza tym wykazuje właściwości zasadotwórcze, przez co reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu.
UWAGA! Pamiętać należy, że chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraka w postaci surówki, jednak sok z kiszonych buraków mogą pić bez obaw, gdyż cukier zawarty w tym warzywie w procesie fermentacji zostaje obniżony do minimum. Natomiast osoby z niskim ciśnieniem powinny pić sok wieczorem, gdyż może powodować u nich dodatkową senność. Podkreślę, jeszcze, że sok z buraka warto włączyć do diety na stałe, a szczególnie w okresie jesiennym, w celu podniesienia odporności całego organizmu.

Jak najlepiej spożywać warzywa, aby zachować ich składniki odżywcze?

Wszystkie powyżej wymienione warzywa można spożywać na surowo i w takiej postaci mają najwięcej wartości odżywczych. Chcąc utrzymać ich jak najwięcej, stosujmy krótkotrwałą obróbkę termiczną, jak np.: gotowanie na parze, gotowanie do 5-10 minut.
Jeśli mamy do czynienia z dzieckiem, który niechętnie sięga po surowe warzywa próbujmy dostarczać mu tych wszystkich cennych składników najlepiej pod postacią zupy. Godne polecenia są też sałatki, placuszki czy warzywne „frytki”.
Jeśli dziecko jest leczone cytostatykami i przebywa w szpitalu, podawanie surowych warzyw skonsultuj z lekarzem lub dietetykiem !!! 



 Źródło: radioklinika.pl, odzywianie.info.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…