Przejdź do głównej zawartości

WARSZTATY KULINARNE W ZABRZU

Wszyscy, którzy czytają bloga wiedzą, że prowadzę warsztaty kulinarne JedzOnko w Zabrzu. Warsztaty są wspólną inicjatywą Zdrowolandii, Fundacji Iskierka oraz Zespołu Szkół Specjalnych nr. 38 w Zabrzu.
Nasze warsztaty są okazją aby dzieci i rodzice poznali nowe, często zaskakujące smaki. To również świetna okazja aby wymienić się doświadczeniami, przepisami, informacjami.
Bardzo lubię gotować z dziećmi i rodzicami. Nie inaczej było i tym razem.
Wspólnie stworzyliśmy ciekawe potrawy :)

Co robiliśmy tym razem?
Wegańskie kakao, kanapki w ciekawej formie z kremem orzechowym z ciecierzycy, jaglany budyń truskawkowy oraz owocowe praliny. Było bardzo słodko i smacznie :)

PRZEPISY:

WEGAŃSKIE KAKAO
- szklanka mleka roślinnego np. migdałowego
- kilka daktyli suszonych ok. 4-5 szt.
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie kokosowa bita śmietanka

Na początek migdały namocz w gorącej wodzie kilka minut. Łatwiej będzie je zmiksować. Mleko podgrzej aby było ciepłe. Daktyle zmiksuj z mlekiem. Dopraw szczyptą cynamonu i ubita kokosową śmietanką. Dorośli mogą doprawić kakao świeżym lub suszonym chili, dzieci natomiast tartą czekoladą.



KREM ORZECHOWY
- kilka kromek pieczywa tostowego pełnoziarnistego lub pieczywa graham lub orkiszowego
- słoik gotowanej ciecierzycy (możesz również samodzielnie ugotować ciecierzycę)
- 100 g masła orzechowego
- 50 g syropu klonowego lub miodu
- 50 ml mleka roślinnego np. sojowego
- sok z jednej pomarańczy
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 100 g dowolnych orzechów np. włoskich

Wszystkie składniki (poza pieczywem, oczywiście) zmiksuj na gładki krem. Jeśli jest mało słodki, dodaj więcej miodu lub syropu klonowego. Jeśli jest za gęsty, dodaj więcej mleka roślinnego. Krem konsystencją ma przypominać popularny krem czekoladowy :)
Z chleba odkrój skórkę, a następnie wałkiem dokładnie rozwałkuj kromkę aby była cieniutka. Tak przygotowane pieczywo posmaruj kremem a następnie zroluj. Posmaruj kremem na zewnątrz po czym obtocz w posiekanych orzechach. W ten sposób powstanie oryginalna kanapka :)
Pamiętaj aby do kremu dodać składniki dobrej jakości. Z kiepskich składników nie będzie dobrego kremu.



BUDYŃ JAGLANY
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- szklanka mleka sojowego
- 100 g mrożonych truskawek (w sezonie oczywiście świeże)
- łyżka oleju kokosowego lub masła
- 2 kostki gorzkiej czekolady

Zaczynamy od przygotowania kaszy jaglanej. Na początek dokładnie sparz ją wrzątkiem aby nie była gorzka. Tak przygotowaną kaszę ugotuj w mleku sojowym (możesz oczywiście użyć innego mleka). Do ugotowanej kaszki dodaj rozmrożone owoce oraz masło lub olej kokosowy i zmiksuj na gładki krem. Taki budyń możesz zjeść od razu, jednak będzie jeszcze lepszy gdy wstawisz go do lodówki aby stężał i zgęstniał. Po 2-3 godzinach pyszny deser gotowy. Możesz do niego dodać mus owocowy, bitą śmietankę lub szczyptę tartej czekolady.




OWOCOWE PRALINY
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g suszonych rodzynek
- 100 g zmiksowanych orzechów np. włoskich
- sok z 1/2 pomarańczy
- łyżka oleju kokosowego
- 200 g ekspandowanego amarantusa

Suszone owoce zalej na kilka minut wrzątkiem. Orzechy zmiksuj blenderem. Gdy owoce będą już namoczone i miękkie, odcedź je i zmiksuj blenderem na gładką masę. Do owoców dodaj zmiksowane orzechy, sok z pomarańczy, olej kokosowy. Tak przygotowaną masę formuj w małe kuleczki a następnie obtaczaj w amarantusie. Tak przygotowane pralinki wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie możesz się cieszyć słodkim smakiem zdrowych pralinek :)






Mam nadzieję, że moje propozycje przypadły wam do gustu. Do zobaczenia na kolejnych warsztatach :)

Zdjęcia dzięki uprzejmości Joli Kaczmarek

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…