sobota, 17 grudnia 2016

WARSZTATY KULINARNE W ZABRZU

Wszyscy, którzy czytają bloga wiedzą, że prowadzę warsztaty kulinarne JedzOnko w Zabrzu. Warsztaty są wspólną inicjatywą Zdrowolandii, Fundacji Iskierka oraz Zespołu Szkół Specjalnych nr. 38 w Zabrzu.
Nasze warsztaty są okazją aby dzieci i rodzice poznali nowe, często zaskakujące smaki. To również świetna okazja aby wymienić się doświadczeniami, przepisami, informacjami.
Bardzo lubię gotować z dziećmi i rodzicami. Nie inaczej było i tym razem.
Wspólnie stworzyliśmy ciekawe potrawy :)

Co robiliśmy tym razem?
Wegańskie kakao, kanapki w ciekawej formie z kremem orzechowym z ciecierzycy, jaglany budyń truskawkowy oraz owocowe praliny. Było bardzo słodko i smacznie :)

PRZEPISY:

WEGAŃSKIE KAKAO
- szklanka mleka roślinnego np. migdałowego
- kilka daktyli suszonych ok. 4-5 szt.
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie kokosowa bita śmietanka

Na początek migdały namocz w gorącej wodzie kilka minut. Łatwiej będzie je zmiksować. Mleko podgrzej aby było ciepłe. Daktyle zmiksuj z mlekiem. Dopraw szczyptą cynamonu i ubita kokosową śmietanką. Dorośli mogą doprawić kakao świeżym lub suszonym chili, dzieci natomiast tartą czekoladą.


KREM ORZECHOWY
- kilka kromek pieczywa tostowego pełnoziarnistego lub pieczywa graham lub orkiszowego
- słoik gotowanej ciecierzycy (możesz również samodzielnie ugotować ciecierzycę)
- 100 g masła orzechowego
- 50 g syropu klonowego lub miodu
- 50 ml mleka roślinnego np. sojowego
- sok z jednej pomarańczy
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 100 g dowolnych orzechów np. włoskich

Wszystkie składniki (poza pieczywem, oczywiście) zmiksuj na gładki krem. Jeśli jest mało słodki, dodaj więcej miodu lub syropu klonowego. Jeśli jest za gęsty, dodaj więcej mleka roślinnego. Krem konsystencją ma przypominać popularny krem czekoladowy :)
Z chleba odkrój skórkę, a następnie wałkiem dokładnie rozwałkuj kromkę aby była cieniutka. Tak przygotowane pieczywo posmaruj kremem a następnie zroluj. Posmaruj kremem na zewnątrz po czym obtocz w posiekanych orzechach. W ten sposób powstanie oryginalna kanapka :)
Pamiętaj aby do kremu dodać składniki dobrej jakości. Z kiepskich składników nie będzie dobrego kremu.


BUDYŃ JAGLANY
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- szklanka mleka sojowego
- 100 g mrożonych truskawek (w sezonie oczywiście świeże)
- łyżka oleju kokosowego lub masła
- 2 kostki gorzkiej czekolady

Zaczynamy od przygotowania kaszy jaglanej. Na początek dokładnie sparz ją wrzątkiem aby nie była gorzka. Tak przygotowaną kaszę ugotuj w mleku sojowym (możesz oczywiście użyć innego mleka). Do ugotowanej kaszki dodaj rozmrożone owoce oraz masło lub olej kokosowy i zmiksuj na gładki krem. Taki budyń możesz zjeść od razu, jednak będzie jeszcze lepszy gdy wstawisz go do lodówki aby stężał i zgęstniał. Po 2-3 godzinach pyszny deser gotowy. Możesz do niego dodać mus owocowy, bitą śmietankę lub szczyptę tartej czekolady.



OWOCOWE PRALINY
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g suszonych rodzynek
- 100 g zmiksowanych orzechów np. włoskich
- sok z 1/2 pomarańczy
- łyżka oleju kokosowego
- 200 g ekspandowanego amarantusa

Suszone owoce zalej na kilka minut wrzątkiem. Orzechy zmiksuj blenderem. Gdy owoce będą już namoczone i miękkie, odcedź je i zmiksuj blenderem na gładką masę. Do owoców dodaj zmiksowane orzechy, sok z pomarańczy, olej kokosowy. Tak przygotowaną masę formuj w małe kuleczki a następnie obtaczaj w amarantusie. Tak przygotowane pralinki wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie możesz się cieszyć słodkim smakiem zdrowych pralinek :)




Mam nadzieję, że moje propozycje przypadły wam do gustu. Do zobaczenia na kolejnych warsztatach :)

Zdjęcia dzięki uprzejmości Joli Kaczmarek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz