Przejdź do głównej zawartości

DIETA DLA WĄTROBY


Wątroba to bardzo ważny organ w naszym organizmie. Pełni wiele funkcji. Aby była zdrowa trzeba o nią dbać. O wątrobie już pisałam. Możesz poczytać tutaj
Dziś chciałabym się bardziej skupić na diecie, która pomoże wspomóc przeciążony organ. Szczególnie w okresie świątecznym wątroba musi pracować dwa razy ciężej warto więc coś dla niej zrobić i po wigilijnym obżarstwie zadbać o nią, aby długo nam służyła :)
Wątroba nie boli, nie jest unerwiona. Jeśli więc po świątecznym przejedzeniu kuje Cię w boku to pewnie wątroba jest powiększona i naciska na sąsiednie organy, stąd to nieprzyjemne uczucie.

Proponuję dietę regenerującą ten przeciążony organ. Dieta odtruwająca to nie to samo co dieta wątrobowa. Stosuje się ją prewencyjnie, zanim wątroba da o sobie znać. Taka dieta nie tylko pomoże zregenerować wątrobę, ale także wpływa na utrzymanie prawidłowej wagi.
Czy wiecie, że wśród ludzi dorosłych trudno znaleźć osobę która miałaby sprawną wątrobę w 100%. Uszkadzają ją toksyny pochodzące z pożywienia, używki, leki, wirusy.
Raz na jakiś czas warto zastosować właśnie dietę oczyszczającą.

Wprowadź do diety surowe warzywa, które zawierają zarówno enzymy trawienne jak i błonnik.
Jedz małe posiłki 5-6 razy dziennie, regularnie, nie przejadaj się.
Zrezygnuj ze smażenia. Częściej gotuj na parze, duś w małej ilości wody lub piecz w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do pieczenia.
Zrezygnuj ze świeżutkich, cieplutkich pszennych bułeczek. Zamiast pszennego pieczywa wybierz gruboziarniste, które zawiera dużo więcej błonnika. Wątroba zdecydowanie woli czerstwy chleb lub grzanki przygotowane w tosterze, bez tłuszczu niż mięciutkie, cieplutkie bułeczki wprost z piekarni.
Zrezygnuj z tłustych serów, śmietany, mleka, masła, margaryny. Jeśli nie możesz wytrzymać bez nabiału wprowadź chudy twaróg czy jogurt- ale nie częściej niż raz dziennie.
Zamiast czerwonego mięsa jedz więcej ryb- są świetnym źródłem kwasów omega. Możesz również wprowadzić do jadłospisu drób lub cielęcinę.
Ogranicz słodycze, a najlepiej zrezygnuj z nich. Zamiast czekolady, ciasteczek czy lodów wybierz suszone owoce- są świetne na trawienie.
Zamiast cukru używaj niewielkiej ilości miodu lub syropu daktylowego do słodzenia.
Zrezygnuj z grzybów- są ciężkostrawne. Nawet pieczarki postaraj się wyeliminować z diety.
Alkohol odstaw na kilka tygodni. Wątroba wyjątkowo go nie lubi :)

No dobrze, zakazów sporo. Co zatem jeść:
Warzywa, w zasadzie wszystkie, najlepiej na surowo w postaci sałatek i surówek. Zielone liściaste pomogą chronić przed nowotworami. Nie żałuj sobie sałaty czy jarmużu. Jeśli masz problem z refluksem ogranicz brokuły- one nasilają tę nieprzyjemną dolegliwość. Mówiąc najprościej- niech warzywa będą podstawą twojego menu.
Wskazane są orzechy, które zawierają dobre tłuszcze, otręby, soczewica oraz siemię lniane, szczególnie zaparzone i pite regularnie.
Bardzo wartościowe są kiełki, masz bardzo duży wybór, możesz próbować różnych aby znaleźć swoje ulubione. Pamiętaj również o świeżo wyciskanych sokach z warzyw i owoców. Wątroba będzie ci wdzięczna, jeśli rano wypijesz szklankę soku z marchewki, buraka i selera. Świetny będzie także sok z selera naciowego i jabłka z dodatkiem świeżego imbiru.
Nie zapominaj o tłuszczach, one są bardzo ważne w diecie. Musisz jedynie pamiętać aby wybierać te wartościowe. Polecam szczególnie oleje tłoczone na zimno, które świetnie pasują do surówek i sałatek. Zaopatrz się w olej lniany, z ostropestu plamistego czy czarnuszki. Szczególnie ten ostatni, nazywany czarnym złotem jest bardzo wartościowy. O czarnuszcze poczytasz TUTAJ
Warta uwagi jest także oliwa z oliwek czy olej z awokado.

Wątroba to jeden z największych organów w naszym ciele, spełnia bardzo wiele funkcji, więc czasami warto ją wspomóc. Wątroba jest najbardziej aktywna w nocy, między 22-2 nad ranem. Warto więc na kolację zjeść takie produkty, z których wątroba wyniesie najwięcej korzyści. Proponuję świeżo wyciskany sok z grejpfruta z łyżką ulubionego oleju, a do tego lekką sałatkę z jajkiem. 
W swojej kuchni ogranicz sól i postaw na zioła. Dla wątroby wskazany jest napar z mniszka lekarskiego lub z korzenia karczocha. Zioła te regenerują komórki wątroby. Najlepiej zrobić mieszankę. Po łyżce ziół zalej wrzątkiem, parz ok. 10 min. a następnie wypij.
Nieoceniony w regeneracji wątroby jest ostropest plamisty, jest on bogaty w sylimarynę. Najlepiej stosuj w postaci ziarenek (nasion). Łyżeczkę popij wodą. Stosuj dwa razy dziennie przez kilka tygodni aby zregenerować narząd. Ostropest można stosować do wypieków i innych potraw. Dobrze się sprawdza w placuszkach, naleśnikach, pieczywie.
Polecam jeszcze sok z aloesu. Wystarczy pić 50 ml dziennie, najlepiej rano, na czczo aby poprawić trawinie i uporać się z zaparciami.

Co jeszcze lubi wątroba?

 BURAKI – Buraki oraz marchew to niezwykle bogate źródła flawonoidów, a zwłaszcza glutationu, który wspomaga detoksykację wątroby i stymuluje jej działanie. Warto oba warzywa spożywać na surowo, w postaci samodzielnie wyciskanych soków oraz sałatek.


KURKUMA – Słynący z właściwości przeciwzapalnych żółty proszek po raz kolejny okazuje się panaceum na wszystkie dolegliwości. Z pomocą kurkumy wątroba lepiej metabolizuje tłuszcze i łatwiej się regeneruje. Aromatyczna przyprawa ma także działanie wspomagające enzymy, które ułatwiają wypłukiwanie substancji kancerogennych z organizmu. Kurkumę najlepiej pić w szklance ciepłej wody z dodatkiem czarnego pieprzu.
 CZOSNEK – Bogaty w allicynę i selen wspomaga
naturalny proces samooczyszczania się wątroby. Czosnek aktywizuje enzymy odpowiedzialne za pozbywanie się toksyn oraz redukuje poziom złego cholesterolu, który w nadmiernych ilościach poważnie obciąża wątrobę.


GREJPFRUTY – zawierają znaczące ilości witaminy C oraz cennych antyoksydantów, odgrywających znaczącą rolę w czyszczeniu wątroby. Jedna mała szklaneczka soku grejpfrutowego dziennie pomoże wątrobie rozkładać tłuszcze i pozbywać się substancji rakotwórczych.


 ZIELONA HERBATA – Zielony napar słynie z właściwości oczyszczających i ten fakt odnosi się także do samej wątroby. Występujące w zielonych liściach katechiny wspierają jej funkcjonowanie i zapobiegają akumulacji komórek tłuszczowych. Picie 2-3 szklanek zielonej herbaty dziennie może także znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby.
 JABŁKA – Sekretną bronią jabłek jest pektyna, która pęcznieje w układzie pokarmowym i pomaga lepiej czyścić jelita i skuteczniej pozbywać się toksyn. W efekcie wątroba ma znacznie ułatwioną pracę i może działać efektywniej.

 WARZYWA KAPUSTOWATE – Brokuły, kalafior i kapusta to warzywa bogate we wspomniany już glutation, odgrywający kluczową rolę przy oczyszczaniu się wątroby. Zwiększona konsumpcja kapustowatych jarzyn łączona jest z niższą zachorowalnością nie tylko na nowotwór wątroby, ale także jelita grubego, prostaty, szyjki macicy, piersi i tarczycy!

CYTRYNY – Cytrynian znajdujący się w soku z cytryny skutecznie hamuje osadzanie się toksyn w postaci kryształów w naszym organizmie i jednocześnie ma silne działanie moczopędne, pozwalając na skuteczniejsze wypłukiwanie niepożądanych produktów przemiany materii. Ponadto, holenderskie badania z 2002 roku dowiodły, że spożycie sproszkowanej skórki z cytryny obniża poziom cholesterolu w wątrobie, zaś indyjski eksperyment przeprowadzony trzy lata później dowiódł, że hespedryna, flawonoid zawarty w soku cytrynowym, chroni wątrobę przed uszkodzeniami.
 WARZYWA LIŚCIASTE – szpinak, cykoria, rukola oraz liście mleczy zawierają w sobie ogromną dawkę chlorofilu, czyli zielonego barwnika, który pomaga neutralizować metale ciężkie, toksyczną chemię oraz pestycydy w organizmie, pełniąc funkcję ochronną dla wątroby. Chlorofil stymuluje także wytwarzanie żółci, pomagając w procesach detoksyfikacji.

 AWOKADO – to wyjątkowo skondensowany pod względem odżywczym owoc, który jest niezwykle bogaty w glutation i wspomaga wątrobę w usuwaniu toksyn z systemu. Ponadto, wysoka zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych ma działanie regulujące cholesterol – obniża poziom złego (HDL) i podnosi poziom dobrego (LDL) – wszystko z korzyścią dla wątroby!

PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE- tak, jak pisałam wcześniej białe bułeczki warto zamienić na chleb pełnoziarnisty. Takie pieczywo zawiera witaminy z grupy B, które zwiększają metabolizm tłuszczów.

źródło i zdjęcia: gurbacka.pl, poradnikzdrowie.pl tlustezycie.pl, longevitas.pl, tapetus.pl, zjedzowoc.pl, tesco.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…