Czasami jest tak, że nie wiesz na co masz ochotę. Może coś słodkiego, albo słonego a może kwaśnego. Jeszcze gorzej gdy masz przygotować posiłek dla całej rodziny, a każdy chce co innego. Mam rozwiązanie.
Proponuję sałatkę. Bardzo smaczną i łatwą do zrobienia. Sałatkę z karmelizowanymi gruszkami, słonym boczkiem i kwaśnym octem balsamicznym. To połączenie smaków jest genialne. Sprawdziłam na mojej rodzinie, wszystkim smakowało. Dzieci były szczególnie zachwycone słodkimi gruszkami oraz miękkim i delikatnym serem mozarella z odrobinką octu balsamicznego (wersja dla dzieci). Dla dorosłych proponuję ser pleśniowy, który świetnie się komponuje z owocami.
SKŁADNIKI : ( dla czterech osób )
- cztery twarde gruszki
- opakowanie mieszanki sałat
- 100 g lazura błękitnego ( dla dzieci mozarella )
- garść orzechów włoskich lub pini
- 10 plastrów boczku
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
- mała czerwona cebula
Orzechy upraż bez tłuszczu na patelni. Następnie podsmaż boczek.
Zdejmij boczek. Na tej samej patelni rozpuść łyżkę masła z oliwą i dodaj gruszki pokrojone w ćwiartki. Delikatnie podsmaż gruszki ze wszystkich stron, dodaj łyżkę miodu aby gruszki się skarmelizowały. Dopraw solą i pieprzem.
Zdejmij gruszki. Na patelnię dodaj pozostałe masło, miód i ocet balsamiczny. Chwilę wszystko gotuj aby sos lekko zgęstniał.
Na talerzu ułóż sałatę, boczek, gruszki. Posyp krążkami cebuli, serem i orzeszkami. Na koniec polej sałatkę ciepłym sosem.
PALCE LIZAĆ :)
Proponuję sałatkę. Bardzo smaczną i łatwą do zrobienia. Sałatkę z karmelizowanymi gruszkami, słonym boczkiem i kwaśnym octem balsamicznym. To połączenie smaków jest genialne. Sprawdziłam na mojej rodzinie, wszystkim smakowało. Dzieci były szczególnie zachwycone słodkimi gruszkami oraz miękkim i delikatnym serem mozarella z odrobinką octu balsamicznego (wersja dla dzieci). Dla dorosłych proponuję ser pleśniowy, który świetnie się komponuje z owocami.
SKŁADNIKI : ( dla czterech osób )
- cztery twarde gruszki
- opakowanie mieszanki sałat
- 100 g lazura błękitnego ( dla dzieci mozarella )
- garść orzechów włoskich lub pini
- 10 plastrów boczku
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
- mała czerwona cebula
Orzechy upraż bez tłuszczu na patelni. Następnie podsmaż boczek.
Zdejmij boczek. Na tej samej patelni rozpuść łyżkę masła z oliwą i dodaj gruszki pokrojone w ćwiartki. Delikatnie podsmaż gruszki ze wszystkich stron, dodaj łyżkę miodu aby gruszki się skarmelizowały. Dopraw solą i pieprzem.
Zdejmij gruszki. Na patelnię dodaj pozostałe masło, miód i ocet balsamiczny. Chwilę wszystko gotuj aby sos lekko zgęstniał.
Na talerzu ułóż sałatę, boczek, gruszki. Posyp krążkami cebuli, serem i orzeszkami. Na koniec polej sałatkę ciepłym sosem.
PALCE LIZAĆ :)
Komentarze
Prześlij komentarz