środa, 17 maja 2017

ŻYWIENIE PODCZAS APLAZJI SZPIKU KOSTNEGO


To bardzo ważny temat. Aplazja szpiku kostnego pojawia się u każdego dziecka podczas leczenia. Jest to stan prawidłowy w czasie leczenia onkologicznego. Zacznijmy jednak od początku.

Co to jest szpik kostny?
Szpik kostny i zawarte w nim komórki macierzyste wytwarzają niezbędne dla zdrowia i życia komórki krwi:czerwone krwinki (erytrocyty), białe krwinki (leukocyty) oraz płytki krwi. Te ostatnie odpowiadają głównie za procesy krzepnięcia w ustroju człowieka. O funkcji krwinek białych i czerwonych nie będę już pisała. Wszystkie informacje znajdziesz TUTAJ oraz TUTAJ.

To chemioterapia jest właśnie winowajcą takiego stanu rzeczy. Leki cytostatyczne nie rozróżniają komórek chorych od zdrowych i niszczą wszystkie. Wyniki spadają poniżej normy i mówimy wówczas o aplazji. 
Nie będę się oczywiście rozpisywać o aplazji. Ja oczywiście skupię się na żywieniu. Co warto podawać, a czego lepiej unikać podczas aplazji. Mam nadzieję, że dowiesz się z wpisu wszystkiego, co Cię interesuje.

ZALECENIA DIETETYCZNE W NEUTROPENII


- nie podawaj dziecku niepasteryzowanego mleka oraz jogurtów z takiego mleka
- zawsze wybieraj owoce i warzywa świeże, dojrzałe, najlepiej z pewnego źródła
- nie podawaj niedogotowanego mięsa, konserw oraz wędlin kiepskiej jakości. Wyeliminuj wędzone ryby- zrezygnuj z deserów na bazie surowych jaj. Nie podawaj deseru typu kogel mogel czy tiramisu. Jeśli Twoje dziecko lubi ten deser, skorzystaj z TEGO PRZEPISU
- nie podawaj serów pleśniowych, brie czy camembert
- unikaj dań typu fast-food. Jeśli dziecko "nie może żyć" bez tego typu dań, staraj się przygotowywać je samodzielnie. Hamburgera czy frytki zrobisz nawet w szpitalu
- posiłki podawaj świeże. Najlepiej zaraz po przygotowaniu. Staraj się przygotowywać zupy maksymalnie na dwa dni
- jeśli dziecko uwielbia parówki postaraj się je zamienić na drobiowe lub cielęce kiełbaski. Wyglądają jak parówki a mają lepszy skład


- sklepowe ciastka z kremem zamień na domowe wypieki (może ktoś z rodziny lub przyjaciółka przygotują dla Was domowe kruche ciasteczka czy np. ciasto marchewkowe)
- zawsze używaj świeżych produktów. Jeśli nie jesteś czegoś pewien nie używaj tego
- najlepszy sposób przygotowywania posiłków to gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie. Staraj się nie smażyć. To zbyt ciężkostrawne przygotowywanie posiłków
- warzyw i owoców nie eliminuj z diety. Jeśli dziecko nie chce jeść świeżych produktów, przygotowuj zupy kremy, musy warzywne lub owocowe lub pure

Moi drodzy, nasze dzieci, mimo ciężkiej choroby, są takimi samymi dziećmi jak te zdrowe i mają takie same potrzeby. Jeśli maluch ma ochotę na pizzę czy frytki możesz je przygotować, oczywiście w zdrowszej wersji.
Pamiętaj, że dobrze odżywiony organizm lepiej się leczy.

Na koniec najważniejsza rada- przede wszystkim dbaj o czystość. Talerze, sztućce, deseczki na których przygotowujesz potrawy powinny być zawsze dokładnie umyte. Najlepiej aby dziecko miało swój kubeczek, talerzyk, widelczyk. Podczas neutropenii organizm jest bardzo podatny na wirusy i bakterie, więc wprowadź "środki bezpieczeństwa". Szczególnie jeśli masz jeszcze drugie dziecko, pilnuj aby nie piło z kubeczka leczonego malucha.

Mam nadzieję, że te kilka wskazówek pomoże Wam w miarę bezboleśnie przejść ten etap leczenia.

Powodzenia!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz