Moi drodzy, kilka tygodni temu przedstawiłam przykładowy jadłospis bez glutenu dla dziecka leczonego onkologicznie. Możesz zerknąć TUTAJ. Dziś przedstawiam jadłospis bez nabiału.
Często się zdarza, że dziecko które jest intensywnie leczone może się uczulić na wiele produktów, w tym laktozę czy kazeinę. Należy wówczas czasowo wykluczyć produkty mleczne z diety. Czasami wystarczy odstawić mleko, czasami również produkty fermentowane takie jak jogurty, kefiry, maślanki.
Nie wpadaj w panikę, bez mlecznych produktów można żyć, co lepsze, posiłki są naprawdę smaczne i urozmaicone. Zapraszam do zerknięcia na moje menu :)
ŚNIADANIE- płatki jaglane z prażonymi migdałami i napojem migdałowym.
Bardzo szybkie i smaczne śniadanie do przygotowania w kilka chwil w szpitalnej kuchni. Pół szklanki płatków jaglanych zalej szklanką napoju migdałowego (najlepiej wybierz taki bez dodatku cukru). Gotuj kilka minut na wolnym ogniu. Do gotujących płatków dodaj 1/2 obranej ze skórki i pokrojonej w drobna kostkę gruszki. Danie dosłódź syropem daktylowym lub klonowym i posyp prażonymi pestkami migdałowymi. Możesz również posypać cynamonem.
II ŚNIADANIE- czekoladowy krem z awokado.
1/2 dojrzałego awokado dokładnie rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem jeśli masz taką możliwość. Do masy dodaj 1/2 łyżeczki prawdziwego kakao lub 2-3 kostki gorzkiej, roztopionej i przestudzonej czekolady. Wybierz taką bez mleka w proszku. Aby krem był słodki dodaj jeszcze rozgniecionego, małego dojrzałego banana. Krem gotowy. Bardzo prosty i smaczny.
OBIAD- zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i pulpecikami drobiowymi.
Zupę możesz ugotować na wywarze warzywnym. Dodaj takie warzywa, które twoje dziecko może jeść na danym etapie leczenia. Bezpieczne są korzeniowe, czyli marchew, seler, pietruszka. Uważaj z porem- powoduje wzdęcia. Dodaj do zupy kilka różyczek brokuła i kalafiora lub kilka strączków fasolki szparagowej oraz ziemniaka pokrojonego w kostkę. Możesz gotową zupę zmiksować na krem lub zostawić w wersji pierwotnej. Aby zupę zagęścić i podnieść kaloryczność dodaj łyżkę kaszki kukurydzianej i gotuj jeszcze chwilę.
Mięso mielone drobiowe dopraw delikatnie szczyptą soli, drobno posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Dodaj łyżkę mielonego siemienia lnianego i 1/2 czerstwej kajzerki namoczonej w wodzie. Mięso dokładnie wyrób. Formuj małe kuleczki, gotuj w wywarze warzywnym lub wodzie. Podawaj do zupy.
PODWIECZOREK- trufle owocowe lub mus owocowy
Trufle są bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Wystarczy drobno posiekać lub zmiksować kilka suszonych daktyli, 2-3 suszone (wcześniej namoczone) śliwki, kilka orzechów podprażonych na suchej patelni, łyżkę oleju kokosowego. Z tak przygotowanej masy formuj małe kuleczki. Można je dodatkowo obtoczyć w wiórkach kokosowych, jednak nie jest to konieczne.
Jeśli z różnych względów dziecko nie może jeść suszonych owoców możesz przygotować równie pyszny mus. Proponuje wykorzystać kawałek dojrzałego mango, małego banana oraz opcjonalnie kilka świeżych, dojrzałych truskawek lub kawałek ananasa. Wszystko zmiksuj i powstanie cudownie słodki i delikatny mus. Pamiętaj, że owoce w takiej formie są lepiej trawione.
KOLACJA- kromka pieczywa z chudą wędlina lub pieczonym mięsem i warzywa np. zielony ogórek.
Proponuje zrobić kanapkę w kształcie np. kwiatka (przepis w książce JedzOnko- poradnik dla rodziców dzieci chorych onkologicznie)*
Tak przygotowany jadłospis jest pełnowartościowy, smaczny i prosty w przygotowaniu.
* Poradnik Jedzonko możesz kupić TUTAJ.
Komentarze
Prześlij komentarz