piątek, 17 czerwca 2016

OWOCE JAGODOWE POMOCNE W WALCE Z RAKIEM

Lato zbliża się wielkimi krokami, a jak lato to i owoce sezonowe. Korzystając z okazji nie mogę nie napisać o ich fantastycznych właściwościach. Truskawki, maliny, jeżyny, borówki- nie dość, że smaczne to jeszcze bardzo zdrowe. Oczywiście wiele razy pisałam już o cudownych właściwościach owoców sezonowych. Możesz poczytać tutaj. Ja osobiście uwielbiam letnie owoce i ciebie również chcę do nich przekonać, dlatego znów o nich piszę :)




Warto wiedzieć, że ta grupa produktów stanowi jedno z najbogatszych źródeł naturalnych związków wykazujących korzystne działanie w chemoprewencji chorób nowotworowych. Owoce jagodowe swoje dobroczynne działanie na organizm człowieka zawdzięczają związkom fitochemicznym, które obficie w nich występują. Smaczne, zdrowe i bogate w wiele witamin oraz cennych składników owoce jagodowe powinny być stałym elementem diety każdego z nas.

Truskawki, maliny, jeżyny, borówki i czarne porzeczki – to właśnie w tych małych owocach zawarta jest ogromna siła do walki z rakiem. Wymienione owoce jagodowe zajmują w codziennej diecie stosunkowo mało miejsca, prawdopodobnie ze względu na swoją sezonowość oraz krótkotrwałość. Jednak wspólną ich cechą jest bogactwo witamin i związków fitochemicznych, które w sobie kryją. Obfitują one w witaminę C, witaminy z grupy B oraz β-karoten, są dobrym źródłem potasu wapnia, żelaza oraz fosforu. Żelazo zawarte w truskawkach jest cennym składnikiem dla osób zmagających się z anemią, gdyż wspomaga procesy krwiotwórcze. Właściwości lecznicze malin pozwalają korzystnie wpływać na regulację ciśnienia krwi oraz poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz układu odpornościowego. W ich składzie znajdują się również salicylany, które swoim działaniem przypominają aspirynę (działanie przeciwzapalne). Borówki doskonale wspomagają odporność oraz wykazują silne działanie antyseptyczne. Jeżyny natomiast przyśpieszają przemianę materii oraz są dobrym źródłem błonnika pokarmowego i dlatego powinny znaleźć szczególne miejsce w diecie osób znajdujących się w grupie ryzyka zachorowania na nowotwór jelita grubego.



Czarna porzeczka to niezastąpiona bomba witaminy C, pod tym względem nie ma sobie równych. Oprócz cennych witamin, makro i mikroelementów owoce są źródłem związków antyoksydacyjnych takich jak: kwercetyna, antocyjany i rutyna. Zawarta w sporych ilościach witamina C ułatwia wchłanianie żelaza z produktów spożywczych- powinna być to istotna informacja, dla chorych zmagających się z anemią podczas leczenia onkologicznego. Wszystkie owoce jagodowe zawierają również substancje wykazujące działanie przeciwnowotworowe są to między innymi: kwas elagowy, antocyjanidyny oraz proatocyjanidyny.




KWAS ELAGOWY

Kwas elagowy zaliczany jest do grupy polifenoli. Spośród wszystkich związków fitochemicznych znajdujących się w owocach miękkich, to właśnie kwas elagowy w największym stopniu może ingerować w proces rozwoju choroby nowotworowej. Znajduje się głównie w malinach, truskawkach, poziomkach jak i w orzechach laskowych czy pekan. Choć pozornie ilość kwasu elagowego jest większa w malinach niż w poziomkach, to jednak w malinach w 90% zawarty jest on w pestkach, a w poziomkach 95% cennej substancji znajduje się w miąższu owocu. Dlatego też prawdopodobnie kwas elagowy znajdujący się w poziomkach jest łatwiej przyswajalny niż ten pochodzący z malin. Potencjał przeciwnowotworowy kwasu elagowego badano bezpośrednio na szczepach komórek rakowych wyhodowanych w specjalistycznych laboratoriach oraz na zwierzętach poddanych działaniu substancji kancerogennych. Podczas badań jednoznacznie stwierdzono, że wyciągi z malin i poziomek mogą przyczynić się do powstrzymania rozwoju komórek rakowych, a efekt ten wynika z ilości polifenoli zawartych w tych owocach. Udało się dowieźć, że kwas elagowy zapobiega aktywacji substancji rakotwórczych w toksynach komórkowych, które poprzez to tracą swój potencjał wchodzenia w reakcje z DNA i wywoływania mutacji pobudzających rozwój komórek nowotworowych. Kanadyjscy naukowcy Beliveau i Gingras odkryli, że kwas elagowy jest w stanie zahamować proces angiogenezy. Dlatego też zarówno maliny, truskawki jak i poziomki powinny znaleźć szczególne miejsce w strategii zapobiegania rozwojowi raka poprzez odżywianie.


PROATOCYJANIDYNY


PROATOCYJANIDYNY

Ta grupa polifenoli również charakteryzuje się sporymi właściwościami przeciwutleniającymi oraz antyrakowymi. Jak wskazują badania w warunkach laboratoryjnych dodatek tych substancji przyczynia się do hamowania wzrostu wielu różnych komórek nowotworowych, głównie raka okrężnicy, co oznacza, że proatocyjanidyny mogą odegrać istotną rolę w profilaktyce tych nowotworów. Dodatkowo mają zdolności utrzymywania guzów w stanie uśpienia, gdyż mogą hamować rozwój nowych naczyń krwionośnych. Znaczącym źródłem tego związku jest cynamon oraz kakao, natomiast wśród owoców wyróżnia się żurawinę oraz borówki, poziomki i truskawki.

Warto pamiętać, że najlepsze działanie ochronne mają świeże, sezonowe i regionalne owoce. W sezonie zimowym, wobec ograniczonego dostępu do świeżych produktów, wskazane jest spożywanie owoców mrożonych. Trzeba również pamiętać, że działanie antynowotworowe owoców miękkich stale maleje pod wpływem tlenu, światła i ciepła – w zależności od czasu ich oddziaływania na produkt. Dlatego warto spożywać je maksymalnie do kilku godzin po zbiorze, wtedy mamy pewność, że znajduje się w nich największa dawka naturalnych substancji antyrakowych.

Cóż więcej mogę dodać. Jedzmy owoce sezonowe, a na pewno wyjdzie nam to na zdrowie :)

źródło: zwrotnikraka.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz