Przejdź do głównej zawartości

POSTNE SŁODKOŚCI

Przed nami czterdzieści dni postu. Wielu z was ma pewnie różne postanowienia na ten czas. Jedni będą pościć, inni odstawią alkohol. Jednak najwięcej osób stara się zrezygnować ze słodyczy. Popieram, wyjdzie wam to na zdrowie.
Słodycze nie są niezbędne w diecie, warto z nich zrezygnować. Wszystkim tym, dla których takie postanowienie jest ogromnym wyzwaniem i wyrzeczeniem, postanowiłam trochę pomóc.
Chcę wam zaproponować słodycze, które nie są słodyczami. Do moich wypieków nie musisz stosować cukru, słodzików i składników z których zwykle robi się ciasteczka.
Jeśli nie będziesz mógł wytrzymać w swoim postanowieniu, zamiast rzucać się na ciasto, ptysie czy cukierki sięgnij po moje jaglane ciasteczko. Niby słodkie, ale bez cukru. Niby ciastko ale nie ciastko. 
Zawsze to jakaś alternatywa :)

Podaję zatem dwa sprawdzone przepisy na ciasteczka. Jedne z kaszy jaglanej, drugie owsiane. Przecież płatki i kasza to nie słodycze, prawda?

                                           
                                          CIASTECZKA JAGLANE

SKŁADNIKI
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g żurawiny
- 100 g ulubionych orzechów (u mnie laskowe)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- duży, dojrzały banan
- 100 g miękkiego masła
- 100 ml jogurtu naturalnego
- szczypta cynamonu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- opcjonalnie dwie łyżki kakao

Schłodzoną kaszę zmiksuj na gładko. Dodaj mąki i wymieszaj. Dodaj wiórki podprażone na suchej patelni, posiekane orzechy (nie musisz ich mielić, mają być wyczuwalne kawałki) również podprażone oraz żurawinę. Banana zblenduj z masłem i jogurtem i dodaj do reszty. Dopraw cynamonem i dodaj sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj masę. Jeśli masa jest za mało słodka dodaj jeszcze jednego banana lub dwie duże łyżki syropu daktylowego (świetny do wypieków). Masę dokładnie wymieszaj.



 Łyżką nakładaj ciastka na blachę. Piecz 25 min w 190 st. C



Gotowe ciasteczka chwilę przestudź i możesz jeść.







                                           CIASTECZKA OWSIANE

SKŁADNIKI:
- szklanka płatków owsianych
- 2 duże, bardzo dojrzałe banany
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 100 g rodzynków 
- kilka orzechów nerkowca ok. 50 g
- opcjonalnie 50 g gorzkiej czekolady
- 200 ml soku pomarańczowego

Rodzynki namocz przez godzinę w soku pomarańczowym.
Banana dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj do niego płatki, wiórki kokosowe oraz siemię lniane. Dodaj posiekane orzechy oraz rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Łyżką nakładaj masę na blachę i piecz w 200 st.C 20 min




      
                                         Ciasteczka z dodatkiem czekolady

Dla osób, które nie przepadają za płatkami owsianymi proponuję małą modyfikację. Płatki owsiane zmiksujcie blenderem na mąkę. Z takiej właśnie "owsianej" mąki powstały ciasteczka, które widać na zdjęciach.
Wiadomo, kwestia gustu. Ja osobiście wolę duże kawałki płatków owsianych, które w piekarniku dodatkowo lekko się zrumienią. Ta wersja powstała z potrzeby. Dla moich małych gości, którzy na co dzień jadają tradycyjne kruche ciasteczka powstała taka oto wersja. 

Jak to w kuchni bywa, każdy ma swoje patenty. Eksperymentujcie, zmieniajcie dodatki, gotujcie. Tylko w ten sposób mają szansę powstać nowe, fantastyczne przepisy.

Tak jak wspomniałam są to wersje "bez cukru". Jeśli pościcie, wyrzućcie z przepisu czekoladę. Ciasteczka z pewnością również będą pyszne.

Życzę udanych wypieków :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

WSZYSTKO CO MUSISZ WIEDZIEĆ O PORCIE NACZYNIOWYM

Czego dziecko najbardziej boi się będąc w szpitalu? Lista pewnie jest długa i każde dziecko boi się innych rzeczy. Jednak niezależnie od wszystkiego, większość z nas dorosłych i dzieci boimy się zastrzyków, pobierania krwi, czyli mówiąc najprościej boimy się igieł.
Większość pielęgniarek pracujących na oddziałach dziecięcych ma spore doświadczenie i umiejętności zarówno w pobieraniu krwi jak i robieniu zastrzyków. Jednak pobrać dziecku krew nawet dla doświadczonej pielęgniarki to nie lada wyzwanie. Dzieci płaczą, krzyczą, wyrywają się. Żyły są słabe, niewidoczne. Po kilku daremnych próbach wkłucia zarówno Ty, dziecko, jak i pielęgniarka zaczynacie się denerwować. Przewlekłe dożylne podawanie leków niekorzystnie wpływa na stan żył. Staja się one "kruche", obkurczone, pozrastane a czasami wręcz niemożliwe do nakłucia. Kolejna próba założenia wenflonu kończy się niepowodzeniem, bólem i łzami. Znasz to?

Na szczęście, większość dzieci leczonych onkologicznie będzie miało wszczepion…

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym".
Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :)

Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek.

POKRZYWA ZWYCZAJNA



W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jest bardzo cennym…

KILKA SŁÓW O WALORACH MIODU

Miód, szczególnie cenny w okresie jesienno- zimowym. Smaczny, pachnący i zdrowy.
To, że miód jest lekiem na wiele dolegliwości wie prawie każdy. Jednak miód miodowi nierówny. Każdy rodzaj działa na inne dolegliwości. 
Dziś chciałabym przedstawić najpopularniejsze rodzaje tego złotego syropu.




MIÓD WIELOKWIATOWY - chyba najpopularniejszy rodzaj miodu. W zależności od terminu zbioru może mieć barwę od jasnokremowej po herbacianą. W smaku może być zróżnicowany, w zależności od tego jaki nektar przeważa. Miód wielokwiatowy pochodzi z nektaru różnych roślin uprawnych, leśnych, łąkowych czy drzew.
Istotną cechą miodu wielokwiatowego jest też jego zróżnicowanie pod względem zawartości poszczególnych składników odżywczych. Wszystko zależy bowiem od tego, jakie rośliny miododajne w jego składzie dominują. Lekki, odżywczy i bogaty w witaminy jest miód powstający na wiosnę. Warto spożywać go w stanach przemęczenia i braku energii – jest naturalnym sposobem na przywrócenie równowagi organizmu. Świetni…