Mam nadzieję, że nie przesadziliście w tłusty czwartek z jedzeniem tłustych, kalorycznych pączków, oponek czy faworków.
Jeśli jednak nie potrafiłeś powstrzymać się przed kolejnym kusicielem, dziś proponuje coś lekkiego ale pożywnego. Sałatki. Dobre zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Szybkie i łatwe w przygotowaniu a w dodatku smaczne.
Taką sałatkę z powodzeniem możesz zabrać do pracy lub spakować dziecku do śniadaniówki, szczególnie tym niejadkom, które gardzą kanapkami. Ja mam takie osobniki w domu, więc co jakiś czas muszę im urozmaicać szkolne drugie śniadania. Te propozycje co prawda do szkoły raczej nie bardzo (chyba że dla nastolatka) bo krewetki trzeba obierać i lepiej smakują na ciepło. Z kolei burakami pociecha może się nieźle pobrudzić. Mimo wszystko propozycje sprawdzone i smaczne. Możesz zaserwować na obiad lub kolację.
Pierwsza moja propozycja to roszponka z jajkiem. Takie proste, a takie pyszne.
SKŁADNIKI (na dwie porcje)
- trzy garście świeżej roszponki (lub innej ulubionej sałaty)
- 2 jajka
- 50 g sera feta lub ulubionego żółtego
- garść prażonych ziarenek sezamu
- 200 g gęstego jogurtu
- garść preparowanej gryki
Do umytej i osuszonej sałaty dodaj pokrojone jajko i ser. Posyp wcześniej uprażonymi ziarenkami sezamu i preparowaną gryką. Każdą porcję polej jogurtem naturalnym. Do smaku dopraw odrobiną soli i pieprzu. Podawaj z grzanką z pełnoziarnistego pieczywa.
Sałatka bardzo wartościowa. Ser dostarcza białko i wapń. Jajko niezbędne aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć i musi je czerpać z pożywienia. Jogurt to źródło wapnia i białka a roszponka dostarcza wielu witamin (A, z grupy B, C) oraz składników mineralnych- żelaza, potasu, manganu, miedzi, cynku, wapnia. Poza tym jest niskokaloryczna i doskonała dla cukrzyków (ma niski indeks glikemiczny).
Preparowana gryka dostarczy pełnowartościowych węglowodanów. Sezam to bogate źródło wapnia, magnezu i białka. Dzięki wysokiej zawartości lecytyny, sezam pozytywnie wpływa na naszą sprawność umysłową.
POLECAM.
Jeśli chcesz sałatkę dać dziecku do szkoły, jogurt spakuj osobno. Sałatka z jogurtem przechowywana kilka godzin stanie się nieapetyczną ciapą.
Kolejna sałatka, równie prosta i równie smaczna to sałata z krewetkami.
SKŁADNIKI (na dwie porcje)
- trzy garście mieszanki sałat
- 300 g krewetek tygrysich (mrożone)
- pęczek natki pietruszki
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- łyżka masła
- duży ząbek czosnku
- mały strąk papryczki chili
- sól i pieprz do smaku
- sparzona i wyszorowana cytryna
Na patelni rozgrzej masło, dodaj rozmrożone krewetki. Podsmaż 2-3 min na średnim ogniu. Dodaj posiekaną papryczkę, zmielone orzechy i posiekaną natkę. Dopraw skórką tartą z cytryny (łyżeczka) solą i pieprzem. Przełóż na sałatę. Podawaj z cząstkami cytryny.
Krewetki do doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka. Natka pietruszki jest bogata w witaminę C, natomiast orzechy do doskonałe źródło witaminy E, która genialnie wpływa na pracę mózgu. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu i witamin z grupy B. Poza tym cytryna pomaga oczyszczać organizm. Nasz organizm z pewnością będzie nam za to wdzięczny.
Trzecia propozycja to sałatka z pieczonych buraków. Ta propozycja jest szczególnie polecana osobom, które nie lubią buraków. Pieczone buraki są słodkie i pyszne. Koniecznie spróbuj.
SKŁADNIKI:
- 2 średnie buraki
- 50 g sera feta
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- odrobina miodu
- szczypta soli
- opcjonalnie garść rukoli
Buraki zawiń w folię spożywczą (sreberko) i upiecz w piekarniku w 200 st.C ok. 40 min, aż buraki będą miękkie. Po wyjęciu z piekarnika, przestudź a następnie pokrój na cienkie plastry. Plastry ułóż na talerzu, posyp pokruszoną fetą i posiekanymi orzechami. Całość skrop sosem vinegret. Do słoiczka wlej olej, sok z cytryny, musztardę. Dopraw miodem i pieprzem. Słoiczek zakręć i dość energicznie potrząsaj kilka minut. Gdy powstanie aksamitny sos polej nim sałatkę.
Bardzo gorąco zachęcam was do spróbowania buraków w takiej formie. Są delikatne, miękkie i słodkie.
Dodatkowo możesz dorzucić kilka ząbków pieczonego czosnku. Świetnie smakuje z burakami.
Zachęcam do włączenia buraków do swojej diety. Zawierają mnóstwo pierwiastków mineralnych i bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Buraki wzmacniają układ krwionośny, świetnie wspomagają walkę z anemią. Przeciwdziałają powstawaniu nowotworów a u chorych po chemioterapii wzmacniają organizm. To oczywiście tylko kilka zalet na długiej buraczanej liście, więc sięgaj jak najczęściej po buraki.
Jak widzisz pożywną i smaczną sałatkę możesz zrobić w kilka minut. Świetna na drugie śniadanie, obiad czy kolację. Sałatki są uniwersalne, jedzmy je jak najczęściej.
Jeśli jednak nie potrafiłeś powstrzymać się przed kolejnym kusicielem, dziś proponuje coś lekkiego ale pożywnego. Sałatki. Dobre zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Szybkie i łatwe w przygotowaniu a w dodatku smaczne.
Taką sałatkę z powodzeniem możesz zabrać do pracy lub spakować dziecku do śniadaniówki, szczególnie tym niejadkom, które gardzą kanapkami. Ja mam takie osobniki w domu, więc co jakiś czas muszę im urozmaicać szkolne drugie śniadania. Te propozycje co prawda do szkoły raczej nie bardzo (chyba że dla nastolatka) bo krewetki trzeba obierać i lepiej smakują na ciepło. Z kolei burakami pociecha może się nieźle pobrudzić. Mimo wszystko propozycje sprawdzone i smaczne. Możesz zaserwować na obiad lub kolację.
Pierwsza moja propozycja to roszponka z jajkiem. Takie proste, a takie pyszne.
SKŁADNIKI (na dwie porcje)
- trzy garście świeżej roszponki (lub innej ulubionej sałaty)
- 2 jajka
- 50 g sera feta lub ulubionego żółtego
- garść prażonych ziarenek sezamu
- 200 g gęstego jogurtu
- garść preparowanej gryki
Do umytej i osuszonej sałaty dodaj pokrojone jajko i ser. Posyp wcześniej uprażonymi ziarenkami sezamu i preparowaną gryką. Każdą porcję polej jogurtem naturalnym. Do smaku dopraw odrobiną soli i pieprzu. Podawaj z grzanką z pełnoziarnistego pieczywa.
Sałatka bardzo wartościowa. Ser dostarcza białko i wapń. Jajko niezbędne aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć i musi je czerpać z pożywienia. Jogurt to źródło wapnia i białka a roszponka dostarcza wielu witamin (A, z grupy B, C) oraz składników mineralnych- żelaza, potasu, manganu, miedzi, cynku, wapnia. Poza tym jest niskokaloryczna i doskonała dla cukrzyków (ma niski indeks glikemiczny).
Preparowana gryka dostarczy pełnowartościowych węglowodanów. Sezam to bogate źródło wapnia, magnezu i białka. Dzięki wysokiej zawartości lecytyny, sezam pozytywnie wpływa na naszą sprawność umysłową.
POLECAM.
Jeśli chcesz sałatkę dać dziecku do szkoły, jogurt spakuj osobno. Sałatka z jogurtem przechowywana kilka godzin stanie się nieapetyczną ciapą.
Kolejna sałatka, równie prosta i równie smaczna to sałata z krewetkami.
SKŁADNIKI (na dwie porcje)
- trzy garście mieszanki sałat
- 300 g krewetek tygrysich (mrożone)
- pęczek natki pietruszki
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- łyżka masła
- duży ząbek czosnku
- mały strąk papryczki chili
- sól i pieprz do smaku
- sparzona i wyszorowana cytryna
Na patelni rozgrzej masło, dodaj rozmrożone krewetki. Podsmaż 2-3 min na średnim ogniu. Dodaj posiekaną papryczkę, zmielone orzechy i posiekaną natkę. Dopraw skórką tartą z cytryny (łyżeczka) solą i pieprzem. Przełóż na sałatę. Podawaj z cząstkami cytryny.
Krewetki do doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka. Natka pietruszki jest bogata w witaminę C, natomiast orzechy do doskonałe źródło witaminy E, która genialnie wpływa na pracę mózgu. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu i witamin z grupy B. Poza tym cytryna pomaga oczyszczać organizm. Nasz organizm z pewnością będzie nam za to wdzięczny.
Trzecia propozycja to sałatka z pieczonych buraków. Ta propozycja jest szczególnie polecana osobom, które nie lubią buraków. Pieczone buraki są słodkie i pyszne. Koniecznie spróbuj.
SKŁADNIKI:
- 2 średnie buraki
- 50 g sera feta
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- odrobina miodu
- szczypta soli
- opcjonalnie garść rukoli
Buraki zawiń w folię spożywczą (sreberko) i upiecz w piekarniku w 200 st.C ok. 40 min, aż buraki będą miękkie. Po wyjęciu z piekarnika, przestudź a następnie pokrój na cienkie plastry. Plastry ułóż na talerzu, posyp pokruszoną fetą i posiekanymi orzechami. Całość skrop sosem vinegret. Do słoiczka wlej olej, sok z cytryny, musztardę. Dopraw miodem i pieprzem. Słoiczek zakręć i dość energicznie potrząsaj kilka minut. Gdy powstanie aksamitny sos polej nim sałatkę.
Bardzo gorąco zachęcam was do spróbowania buraków w takiej formie. Są delikatne, miękkie i słodkie.
Dodatkowo możesz dorzucić kilka ząbków pieczonego czosnku. Świetnie smakuje z burakami.
Zachęcam do włączenia buraków do swojej diety. Zawierają mnóstwo pierwiastków mineralnych i bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Buraki wzmacniają układ krwionośny, świetnie wspomagają walkę z anemią. Przeciwdziałają powstawaniu nowotworów a u chorych po chemioterapii wzmacniają organizm. To oczywiście tylko kilka zalet na długiej buraczanej liście, więc sięgaj jak najczęściej po buraki.
Jak widzisz pożywną i smaczną sałatkę możesz zrobić w kilka minut. Świetna na drugie śniadanie, obiad czy kolację. Sałatki są uniwersalne, jedzmy je jak najczęściej.
Komentarze
Prześlij komentarz