niedziela, 7 lutego 2016

LEKKIE I POŻYWNE SAŁATKI

Mam nadzieję, że nie przesadziliście w tłusty czwartek z jedzeniem tłustych, kalorycznych pączków, oponek czy faworków.
Jeśli jednak nie potrafiłeś powstrzymać się przed kolejnym kusicielem, dziś proponuje coś lekkiego ale pożywnego. Sałatki. Dobre zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Szybkie i łatwe w przygotowaniu a w dodatku smaczne.
Taką sałatkę z powodzeniem możesz zabrać do pracy lub spakować dziecku do śniadaniówki, szczególnie tym niejadkom, które gardzą kanapkami. Ja mam takie osobniki w domu, więc co jakiś czas muszę im urozmaicać szkolne drugie śniadania. Te propozycje co prawda do szkoły raczej nie bardzo (chyba że dla nastolatka) bo krewetki trzeba obierać i lepiej smakują na ciepło. Z kolei burakami pociecha może się nieźle pobrudzić. Mimo wszystko propozycje sprawdzone i smaczne. Możesz zaserwować na obiad lub kolację.

Pierwsza moja propozycja to roszponka z jajkiem. Takie proste, a takie pyszne.

SKŁADNIKI (na dwie porcje)
- trzy garście świeżej roszponki (lub innej ulubionej sałaty)
- 2 jajka
- 50 g sera feta lub ulubionego żółtego
- garść prażonych ziarenek sezamu
- 200 g gęstego jogurtu
- garść preparowanej gryki



Do umytej i osuszonej sałaty dodaj pokrojone jajko i ser. Posyp wcześniej uprażonymi ziarenkami sezamu i preparowaną gryką. Każdą porcję polej jogurtem naturalnym. Do smaku dopraw odrobiną soli i pieprzu. Podawaj z grzanką z pełnoziarnistego pieczywa.




Sałatka bardzo wartościowa. Ser dostarcza białko i wapń. Jajko niezbędne aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć i musi je czerpać z pożywienia.  Jogurt to źródło wapnia i białka a roszponka dostarcza wielu witamin (A, z grupy B, C) oraz składników mineralnych- żelaza, potasu, manganu, miedzi, cynku, wapnia. Poza tym jest niskokaloryczna i doskonała dla cukrzyków (ma niski indeks glikemiczny).

Preparowana gryka dostarczy pełnowartościowych węglowodanów. Sezam to bogate źródło wapnia, magnezu i białka. Dzięki wysokiej zawartości lecytyny, sezam pozytywnie wpływa na naszą sprawność umysłową.
POLECAM.

Jeśli chcesz sałatkę dać dziecku do szkoły, jogurt spakuj osobno. Sałatka z jogurtem przechowywana kilka godzin stanie się nieapetyczną ciapą. 

Kolejna sałatka, równie prosta i równie smaczna to sałata z krewetkami.

SKŁADNIKI (na dwie porcje)
- trzy garście mieszanki sałat
- 300 g krewetek tygrysich (mrożone)
- pęczek natki pietruszki
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- łyżka masła
- duży ząbek czosnku
- mały strąk papryczki chili
- sól i pieprz do smaku
- sparzona i wyszorowana cytryna


Na patelni rozgrzej masło, dodaj rozmrożone krewetki. Podsmaż 2-3 min na średnim ogniu. Dodaj posiekaną papryczkę, zmielone orzechy i posiekaną natkę. Dopraw skórką tartą z cytryny (łyżeczka) solą i pieprzem. Przełóż na sałatę. Podawaj z cząstkami cytryny.



Krewetki do doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka. Natka pietruszki jest bogata w witaminę C, natomiast orzechy do doskonałe źródło witaminy E, która genialnie wpływa na pracę mózgu. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu i witamin z grupy B. Poza tym cytryna pomaga oczyszczać organizm. Nasz organizm z pewnością będzie nam za to wdzięczny.

Trzecia propozycja to sałatka z pieczonych buraków. Ta propozycja jest szczególnie polecana osobom, które nie lubią buraków. Pieczone buraki są słodkie i pyszne. Koniecznie spróbuj.

SKŁADNIKI:
- 2 średnie buraki
- 50 g sera feta
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- odrobina miodu
- szczypta soli
- opcjonalnie garść rukoli

Buraki zawiń w folię spożywczą (sreberko) i upiecz w piekarniku w 200 st.C ok. 40 min, aż buraki będą miękkie. Po wyjęciu z piekarnika, przestudź a następnie pokrój na cienkie plastry. Plastry ułóż na talerzu, posyp pokruszoną fetą i posiekanymi orzechami. Całość skrop sosem vinegret. Do słoiczka wlej olej, sok z cytryny, musztardę. Dopraw miodem i pieprzem. Słoiczek zakręć i dość energicznie potrząsaj kilka minut. Gdy powstanie aksamitny sos polej nim sałatkę.
Bardzo gorąco zachęcam was do spróbowania buraków w takiej formie. Są delikatne, miękkie i słodkie.



Dodatkowo możesz dorzucić kilka ząbków pieczonego czosnku. Świetnie smakuje z burakami.
Zachęcam do włączenia buraków do swojej diety. Zawierają mnóstwo pierwiastków mineralnych i bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Buraki wzmacniają układ krwionośny, świetnie wspomagają walkę z anemią. Przeciwdziałają powstawaniu nowotworów a u chorych po chemioterapii wzmacniają organizm. To oczywiście tylko kilka zalet na długiej buraczanej liście, więc sięgaj jak najczęściej po buraki.

Jak widzisz pożywną i smaczną sałatkę możesz zrobić w kilka minut. Świetna na drugie śniadanie, obiad czy kolację. Sałatki są uniwersalne, jedzmy je jak najczęściej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz