Przejdź do głównej zawartości

LEKKIE I POŻYWNE SAŁATKI

Mam nadzieję, że nie przesadziliście w tłusty czwartek z jedzeniem tłustych, kalorycznych pączków, oponek czy faworków.
Jeśli jednak nie potrafiłeś powstrzymać się przed kolejnym kusicielem, dziś proponuje coś lekkiego ale pożywnego. Sałatki. Dobre zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Szybkie i łatwe w przygotowaniu a w dodatku smaczne.
Taką sałatkę z powodzeniem możesz zabrać do pracy lub spakować dziecku do śniadaniówki, szczególnie tym niejadkom, które gardzą kanapkami. Ja mam takie osobniki w domu, więc co jakiś czas muszę im urozmaicać szkolne drugie śniadania. Te propozycje co prawda do szkoły raczej nie bardzo (chyba że dla nastolatka) bo krewetki trzeba obierać i lepiej smakują na ciepło. Z kolei burakami pociecha może się nieźle pobrudzić. Mimo wszystko propozycje sprawdzone i smaczne. Możesz zaserwować na obiad lub kolację.

Pierwsza moja propozycja to roszponka z jajkiem. Takie proste, a takie pyszne.

SKŁADNIKI (na dwie porcje)
- trzy garście świeżej roszponki (lub innej ulubionej sałaty)
- 2 jajka
- 50 g sera feta lub ulubionego żółtego
- garść prażonych ziarenek sezamu
- 200 g gęstego jogurtu
- garść preparowanej gryki



Do umytej i osuszonej sałaty dodaj pokrojone jajko i ser. Posyp wcześniej uprażonymi ziarenkami sezamu i preparowaną gryką. Każdą porcję polej jogurtem naturalnym. Do smaku dopraw odrobiną soli i pieprzu. Podawaj z grzanką z pełnoziarnistego pieczywa.




Sałatka bardzo wartościowa. Ser dostarcza białko i wapń. Jajko niezbędne aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć i musi je czerpać z pożywienia.  Jogurt to źródło wapnia i białka a roszponka dostarcza wielu witamin (A, z grupy B, C) oraz składników mineralnych- żelaza, potasu, manganu, miedzi, cynku, wapnia. Poza tym jest niskokaloryczna i doskonała dla cukrzyków (ma niski indeks glikemiczny).

Preparowana gryka dostarczy pełnowartościowych węglowodanów. Sezam to bogate źródło wapnia, magnezu i białka. Dzięki wysokiej zawartości lecytyny, sezam pozytywnie wpływa na naszą sprawność umysłową.
POLECAM.

Jeśli chcesz sałatkę dać dziecku do szkoły, jogurt spakuj osobno. Sałatka z jogurtem przechowywana kilka godzin stanie się nieapetyczną ciapą. 

Kolejna sałatka, równie prosta i równie smaczna to sałata z krewetkami.

SKŁADNIKI (na dwie porcje)
- trzy garście mieszanki sałat
- 300 g krewetek tygrysich (mrożone)
- pęczek natki pietruszki
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- łyżka masła
- duży ząbek czosnku
- mały strąk papryczki chili
- sól i pieprz do smaku
- sparzona i wyszorowana cytryna


Na patelni rozgrzej masło, dodaj rozmrożone krewetki. Podsmaż 2-3 min na średnim ogniu. Dodaj posiekaną papryczkę, zmielone orzechy i posiekaną natkę. Dopraw skórką tartą z cytryny (łyżeczka) solą i pieprzem. Przełóż na sałatę. Podawaj z cząstkami cytryny.



Krewetki do doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka. Natka pietruszki jest bogata w witaminę C, natomiast orzechy do doskonałe źródło witaminy E, która genialnie wpływa na pracę mózgu. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu i witamin z grupy B. Poza tym cytryna pomaga oczyszczać organizm. Nasz organizm z pewnością będzie nam za to wdzięczny.

Trzecia propozycja to sałatka z pieczonych buraków. Ta propozycja jest szczególnie polecana osobom, które nie lubią buraków. Pieczone buraki są słodkie i pyszne. Koniecznie spróbuj.

SKŁADNIKI:
- 2 średnie buraki
- 50 g sera feta
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- odrobina miodu
- szczypta soli
- opcjonalnie garść rukoli

Buraki zawiń w folię spożywczą (sreberko) i upiecz w piekarniku w 200 st.C ok. 40 min, aż buraki będą miękkie. Po wyjęciu z piekarnika, przestudź a następnie pokrój na cienkie plastry. Plastry ułóż na talerzu, posyp pokruszoną fetą i posiekanymi orzechami. Całość skrop sosem vinegret. Do słoiczka wlej olej, sok z cytryny, musztardę. Dopraw miodem i pieprzem. Słoiczek zakręć i dość energicznie potrząsaj kilka minut. Gdy powstanie aksamitny sos polej nim sałatkę.
Bardzo gorąco zachęcam was do spróbowania buraków w takiej formie. Są delikatne, miękkie i słodkie.





Dodatkowo możesz dorzucić kilka ząbków pieczonego czosnku. Świetnie smakuje z burakami.
Zachęcam do włączenia buraków do swojej diety. Zawierają mnóstwo pierwiastków mineralnych i bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Buraki wzmacniają układ krwionośny, świetnie wspomagają walkę z anemią. Przeciwdziałają powstawaniu nowotworów a u chorych po chemioterapii wzmacniają organizm. To oczywiście tylko kilka zalet na długiej buraczanej liście, więc sięgaj jak najczęściej po buraki.

Jak widzisz pożywną i smaczną sałatkę możesz zrobić w kilka minut. Świetna na drugie śniadanie, obiad czy kolację. Sałatki są uniwersalne, jedzmy je jak najczęściej.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…