Przejdź do głównej zawartości

CANNELLONI ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

Wiele razy wspominałam, że moja rodzina uwielbia makron i bardzo często go przygotowuję. Bardzo lubię eksperymentować z różnymi rodzajami makaronów, zarówno kształt jak i skład makaronów jest dla mnie inspiracją.
Dziś chciałabym przedstawić faszerowane rurki. 
Po pierwsze są pyszne, po drugie bardzo szybki i łatwo można wyczarować obiad, po trzecie w takiej formie z pewnością spodoba się dzieciom.
Makaron nie słusznie jest uważany za kaloryczny i niezdrowy. To wszystko zależy od dodatków z którymi go zaserwujesz. Będzie wysokokaloryczny jeśli podasz go z boczkiem i śmietanowym sosem. Jeśli jednak to warzywa będą grały pierwsze skrzypce, makaron z pewnością ci nie zaszkodzi.
Poza tym węglowodany złożone w makaronie wolno się uwalniają i długo jesteś syty po takim obiedzie.
Nie wyrzucaj więc makaronu ze swojej diety, zmodyfikuj jedynie dodatki, albo niech makaron stanie się dodatkiem do warzyw.

Oto dzisiejsza propozycja



SKŁADNIKI:
- opakowanie makaronu cannelloni (duże rurki)
- opakowanie świeżego szpinaku (możesz zastąpić mrożonym)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- świeże zioła np. bazylia
- łyżka oliwy
- pierś z kurczaka
- świeża papryczka chilli
- cebula
- szczypta soli i pieprzu
- 200 ml jogurtu naturalnego
- opcjonalnie 100 ml słodkiej śmietanki
- kulka sera mozzarella lub innego ulubionego

Na patelnie roztop masło, dodaj oliwę i lekko podgrzej. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż chwilę. Dodaj drobno pokrojonego kurczaka. Kurczaka możesz wcześniej zamarynować w ulubionych ziołach i oliwie jeśli masz czas. Chwilkę wszystko razem podsmaż a następnie dolej 3-4 łyżki wody i duś mięso do miękkości.



Gdy kurczak będzie gotowy dodaj umyty szpinak i wszystko razem duś aż szpinak będzie miękki.



Wszystko dopraw świeżym chilli, świeżymi ziołami, ewentualnie słodką papryką w proszku, jeśli lubisz. Do przestudzonej masy dodaj jogurt naturalny i wszystko dokładnie wymieszaj.





Tak przygotowanym farszem nadziewaj rurki. Układaj je ściśle w naczyniu żaroodpornym. Wszystko posyp serem.



Takie danie z pewnością zasmakuje twojej rodzinie. Pamiętaj, warto używać różnych rodzajów makaronu. Makaron to produkt, który daje olbrzymie możliwości w kuchni. Świetny zarówno na ciepło jak i w sałatkach. To naprawdę fantastyczny dodatek do potraw.
Pokochaj makaron tak jak my, a z pewnością ułatwi ci to przygotowywanie szybkich, zdrowych a przede wszystkim smacznych posiłków.



SMACZNEGO!!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym".
Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :)

Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek.

POKRZYWA ZWYCZAJNA



W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jest bardzo cennym…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…