Przejdź do głównej zawartości

CANNELLONI ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

Wiele razy wspominałam, że moja rodzina uwielbia makron i bardzo często go przygotowuję. Bardzo lubię eksperymentować z różnymi rodzajami makaronów, zarówno kształt jak i skład makaronów jest dla mnie inspiracją.
Dziś chciałabym przedstawić faszerowane rurki. 
Po pierwsze są pyszne, po drugie bardzo szybki i łatwo można wyczarować obiad, po trzecie w takiej formie z pewnością spodoba się dzieciom.
Makaron nie słusznie jest uważany za kaloryczny i niezdrowy. To wszystko zależy od dodatków z którymi go zaserwujesz. Będzie wysokokaloryczny jeśli podasz go z boczkiem i śmietanowym sosem. Jeśli jednak to warzywa będą grały pierwsze skrzypce, makaron z pewnością ci nie zaszkodzi.
Poza tym węglowodany złożone w makaronie wolno się uwalniają i długo jesteś syty po takim obiedzie.
Nie wyrzucaj więc makaronu ze swojej diety, zmodyfikuj jedynie dodatki, albo niech makaron stanie się dodatkiem do warzyw.

Oto dzisiejsza propozycja



SKŁADNIKI:
- opakowanie makaronu cannelloni (duże rurki)
- opakowanie świeżego szpinaku (możesz zastąpić mrożonym)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- świeże zioła np. bazylia
- łyżka oliwy
- pierś z kurczaka
- świeża papryczka chilli
- cebula
- szczypta soli i pieprzu
- 200 ml jogurtu naturalnego
- opcjonalnie 100 ml słodkiej śmietanki
- kulka sera mozzarella lub innego ulubionego

Na patelnie roztop masło, dodaj oliwę i lekko podgrzej. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż chwilę. Dodaj drobno pokrojonego kurczaka. Kurczaka możesz wcześniej zamarynować w ulubionych ziołach i oliwie jeśli masz czas. Chwilkę wszystko razem podsmaż a następnie dolej 3-4 łyżki wody i duś mięso do miękkości.



Gdy kurczak będzie gotowy dodaj umyty szpinak i wszystko razem duś aż szpinak będzie miękki.



Wszystko dopraw świeżym chilli, świeżymi ziołami, ewentualnie słodką papryką w proszku, jeśli lubisz. Do przestudzonej masy dodaj jogurt naturalny i wszystko dokładnie wymieszaj.





Tak przygotowanym farszem nadziewaj rurki. Układaj je ściśle w naczyniu żaroodpornym. Wszystko posyp serem.



Takie danie z pewnością zasmakuje twojej rodzinie. Pamiętaj, warto używać różnych rodzajów makaronu. Makaron to produkt, który daje olbrzymie możliwości w kuchni. Świetny zarówno na ciepło jak i w sałatkach. To naprawdę fantastyczny dodatek do potraw.
Pokochaj makaron tak jak my, a z pewnością ułatwi ci to przygotowywanie szybkich, zdrowych a przede wszystkim smacznych posiłków.



SMACZNEGO!!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes