piątek, 26 lutego 2016

CANNELLONI ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

Wiele razy wspominałam, że moja rodzina uwielbia makron i bardzo często go przygotowuję. Bardzo lubię eksperymentować z różnymi rodzajami makaronów, zarówno kształt jak i skład makaronów jest dla mnie inspiracją.
Dziś chciałabym przedstawić faszerowane rurki. 
Po pierwsze są pyszne, po drugie bardzo szybki i łatwo można wyczarować obiad, po trzecie w takiej formie z pewnością spodoba się dzieciom.
Makaron nie słusznie jest uważany za kaloryczny i niezdrowy. To wszystko zależy od dodatków z którymi go zaserwujesz. Będzie wysokokaloryczny jeśli podasz go z boczkiem i śmietanowym sosem. Jeśli jednak to warzywa będą grały pierwsze skrzypce, makaron z pewnością ci nie zaszkodzi.
Poza tym węglowodany złożone w makaronie wolno się uwalniają i długo jesteś syty po takim obiedzie.
Nie wyrzucaj więc makaronu ze swojej diety, zmodyfikuj jedynie dodatki, albo niech makaron stanie się dodatkiem do warzyw.

Oto dzisiejsza propozycja



SKŁADNIKI:
- opakowanie makaronu cannelloni (duże rurki)
- opakowanie świeżego szpinaku (możesz zastąpić mrożonym)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- świeże zioła np. bazylia
- łyżka oliwy
- pierś z kurczaka
- świeża papryczka chilli
- cebula
- szczypta soli i pieprzu
- 200 ml jogurtu naturalnego
- opcjonalnie 100 ml słodkiej śmietanki
- kulka sera mozzarella lub innego ulubionego

Na patelnie roztop masło, dodaj oliwę i lekko podgrzej. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż chwilę. Dodaj drobno pokrojonego kurczaka. Kurczaka możesz wcześniej zamarynować w ulubionych ziołach i oliwie jeśli masz czas. Chwilkę wszystko razem podsmaż a następnie dolej 3-4 łyżki wody i duś mięso do miękkości.



Gdy kurczak będzie gotowy dodaj umyty szpinak i wszystko razem duś aż szpinak będzie miękki.



Wszystko dopraw świeżym chilli, świeżymi ziołami, ewentualnie słodką papryką w proszku, jeśli lubisz. Do przestudzonej masy dodaj jogurt naturalny i wszystko dokładnie wymieszaj.





Tak przygotowanym farszem nadziewaj rurki. Układaj je ściśle w naczyniu żaroodpornym. Wszystko posyp serem.



Takie danie z pewnością zasmakuje twojej rodzinie. Pamiętaj, warto używać różnych rodzajów makaronu. Makaron to produkt, który daje olbrzymie możliwości w kuchni. Świetny zarówno na ciepło jak i w sałatkach. To naprawdę fantastyczny dodatek do potraw.
Pokochaj makaron tak jak my, a z pewnością ułatwi ci to przygotowywanie szybkich, zdrowych a przede wszystkim smacznych posiłków.



SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz