Przejdź do głównej zawartości

WARSZTATY :)

W miniony wtorek na zabrzańskim oddziale onkologicznym było smacznie, kolorowo i pachnąco. A to wszystko za sprawą warsztatów JedzOnko. Tym razem warsztaty odbyły się pod hasłem "Lato zamknięte w słoiku".
A jak lato to nie mogło zabraknąć letnich owoców- malin, wiśni, truskawek. Do tego własny miód i śliwkowe powidła. Te wszystkie pyszności znalazły się w...naleśnikach. Ale nie takich zwykłych naleśnikach. Dziś wszyscy szaleli i powstały naleśnikowe szaszłyki. Pyszne, słodkie i zdrowe. 
Znów udowadnialiśmy, że zdrowe słodkości mogą być smaczne i łatwe w przygotowaniu.
W naszych naleśnikach nie było cukru a zdrowy miód. Białą mąkę zastąpiła pełnoziarnista a co do nadzienia to pomysłom nie było końca. Znów dzieci nas zaskoczyły swoją pomysłowością i twórczym podejściem do gotowania. 

Obowiązkowym punktem każdych warsztatów są koktajle. Tym razem również nie mogło ich zabraknąć i jak zawsze dzieci były bardzo pomysłowe w komponowaniu koktajli. Na szczególną pochwałę zasługuje Mateusz, który został nadwornym "mieszaczem" naszych pyszności. Wszyscy bardzo chętnie próbowali jego wariacji na temat jarmużu i szpinaku.







Po raz kolejny powtórzę- nie wmawiajmy dzieciom, że czegoś nie lubią, że jest niedobre. Dzieci bardzo chętnie próbują. Trzeba tylko odpowiednio je zachęcić i zmotywować. Problem leży w nas- dorosłych. To, że my czegoś nie lubimy, nie znaczy, że dziecku nie będzie smakować. Pozwólmy dzieciom próbować, zachęcajmy a nie nakazujmy. 

Naszych "wyrobów" spróbowała również Pani doktor, a Pani oddziałowa od dzisiaj zostanie fanką zielonych koktajli.
Wielkie brawa dla Kuby, który mimo ogromnych problemów z trawieniem kosztował ze smakiem wszystkich potraw. Brawo Kuba!

No cóż, nie pozostaje mi nic innego jak podać przepisy na te smakołyki abyście wspólnie z dziećmi mogli je przygotować.
Zacznę od czekoladowych naleśników- delikatnych i smacznych.

CZEKOLADOWE NALEŚNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2 duże jajka
- szklanka mleka (dodałam 1,5%)
- łyżka dowolnego miodu (naturalnego)
- 2 łyżki ziarenek siemienia lnianego
- łyżka naturalnego kakao
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli

Połącz składniki suche (najlepiej przesiej przez sitko), następnie dodaj jajka, mleko, wodę i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za gęste dodaj więcej wody. Naleśniki nie powinny być bardzo słodkie, ponieważ będą podawane ze słodkimi owocami i dżemami.
Na teflonowej patelni naleśniki możesz smażyć bez tłuszczu.
Usmażone dekoruj wg uznania.
Oto efekt naszej pracy. Aż mi ślinka cieknie na widok takiego naleśnika. Czy któreś dziecko odmówi takiego smakołyku?









Naleśnika, którego widzisz na zdjęciu posmarowałam serkiem mascarpone, łyżką dżemu wiśniowego. Następnie położyłam banana, cząstki pomarańczy i kiwi. Wszystko zwinęłam w rulon i pocięłam na spore kawałki. Kawałki nabiłam na patyczek do szaszłyka. Zwieńczeniem dzieła jest gorzka czekolada, którą roztopiłam w kąpieli wodnej i polałam dzieło. Niestety, znalazłam również wadę naleśników - było ich zdecydowanie za mało :) Ale nic straconego, poprawie się i następnym razem usmażę potrójną ilość :)

Nasze warsztaty są również okazja do poznawania nieznanego. Dzieci chętnie oglądały i próbowały owoce, których wcześniej nie miały okazji poznać. 





Jak widać nasze dzieci świetnie się bawiły, czekając na naleśniki :)

A teraz kilka przepisów na koktajle:

1. - garść jarmużu
    - garść szpinaku
    - małe mango
    - mały banan
    - 200 ml kefiru lub maślanki lub jogurtu naturalnego

2. - garść jarmużu
    - garść szpinaku
    - pomarańcza
    - kawałek melona
    - 200 ml kefiru

3. - garść jarmużu
    - garść szpinaku
    - pomarańcza
    - banan
    - 300 ml wody źródlanej lub przegotowanej

4. - pomarańcza
    - banan
    - garść melisy
    - kawałek mango
    - kawałek melona
    - 300 ml wody

Oczywiście możesz do koktajlu dodać swoje ulubione składniki. Nie bój się eksperymentować. Pamiętaj, że w kuchni najlepsze potrawy wychodzą przez eksperymentowanie :)

Zapraszam na kolejne spotkanie. Już myślę nad menu :)

Warsztatów oczywiście nie byłoby bez FUNDACJI ISKIERKA, która zawsze wspiera moje działania, dostarcza niezbędnych produktów i czynnie uczestniczy w warsztatach. Dziękuję jak zwykle Joli Kaczmarek i Basi Zgolik, które zawsze są gotowe do działania i pomagają w prowadzeniu warsztatów. Dziękuję. Oczywiście dziękuję wszystkim uczestnikom. To dla Was jesteśmy i dla Was gotujemy. Bez Was te wszystkie działania nie miałyby sensu.
Dlatego już dziś zapraszam na kolejne kulinarne szaleństwa :)

Do zobaczenia.

Zdjęcia dzięki uprzejmości Joli Kaczmarek i Fundacji Iskierka

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…