Przejdź do głównej zawartości

PRZEKĄSKI DLA MAŁYCH I DUŻYCH


Mimo iż listopad, za oknem smutno, szaro i ponuro nie przejmujmy się tym. Listopad to również andrzejki, czas zabaw i spotkań z przyjaciółmi.
Uwielbiam takie imprezy. Nie wyobrażam sobie jednak aby podczas spotkań towarzyskich zabrakło pysznego jedzenia.
Proponuję więc, smaczne, proste i szybkie przekąski, które z pewnością posmakują Waszym gościom.
Chipsy i paluszki wyrzucamy, a na stole królują tylko zdrowe, domowe smakołyki.
Po raz kolejny udowadniam, że zdrowe jedzenie może być pyszne i atrakcyjne zarówno dla małych jak i dużych.

Na początek SPRING ROLLS czyli chrupiące warzywa zawijane w papier ryżowy. Powstaje coś na kształt sajgonek, ale bez niezdrowego smażenia w głębokim tłuszczu. Świetna przekąska zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Dodatkowo do przekąski polecam sos na bazie soku z limonki, chili, cebulki dymki i przypraw. Chrupiące warzywa z pikantnym sosem- wrażenia smakowe bezcenne :)



Do przygotowania spring rolls potrzebujesz:
- papier ryżowy
- papryka 
- marchew
- seler naciowy
- kiełki słonecznika
- listki rukoli
- cienkie kabanoski dobrej jakości

Papier ryżowy moczysz kilka sekund w gorącej wodzie. Kładziesz na deskę i układasz warzywa pokrojone w słupki. Wszystko ściśle zawijasz i układasz na talerzu.
Do swoich spring rollsów możesz dodać dowolne warzyw lub owoce. Możesz wykorzystać sałatę, awokado, mango, melona, makaron, kurczaka, krewetki...kombinacji jest bez liku. Zawijasz co lubisz i powstaje cudowna, lekka przekąska.

Dla dorosłych proponuję ostry sos:
- ocet ryżowy
- sok z jednej limonki
- drobno posiekana papryczka chili
- drobno posiekana cebulka dymka
- odrobina ok.1 cm świeżo startego imbiru
- świeżo mielony pieprz
Kombinacja ostrych, pikantnych, kwaśnych składników idealnie pasuje do spring rollsów. Polecam.

Drugą moją propozycją jest LEKKA SAŁATKA z dodatkiem sera, awokado i melona.

Do sałatki potrzebujesz:
- dwie garście sałaty np. roszponka lub rukola
- kawałek melona
- średnie, dojrzałe awokado
- 100 g sera feta ( ja wyjątkowo zamieniłam na pleśniowy- równie dobrze się komponuje z owocami)
- sos balsamiczny



Wszystkie składniki wymieszaj i skrop octem balsamicznym. Przygotowanie sałatki zajmie Ci pięć minut a efekt rewelacyjny. 
Osobiście bardzo lubię połączenia smaków, słodkiego ze słonym, ostrego z kwaśnym i dlatego często łączę pikantne warzywa ze słodkimi owocami. Spróbuj i Ty.

Kolejna propozycja to jedna z moich ulubionych przekąsek. Wykorzystuje tu mojego ulubionego bakłażana. Przekąska jest banalnie prosta w wykonaniu a wygląda bardzo efektownie. Proponuję BAKŁAŻANA Z MOZARELLĄ I POMIDOREM. To połączenie smaków jest dla mnie idealne. 

Potrzebujesz:
- dużego bakłażana
- kulkę mozarelli
- duży pomidor
- odrobina oliwy z oliwek
- świeża bazylia

Bakłażana pokrój na plastry. Aby pozbyć się charakterystycznej goryczki zasyp plastry solą, zostaw na 15-20 min a następnie dokładnie opłukaj. Grilluj po kilka minut każdy plaster. Następnie grillowane plastry rozłóż na blaszce do pieczenia, na to połóż plaster pomidora i sera. Posyp świeżą bazylią i skrop oliwą. Tak przygotowaną przekąskę wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st.C na 20 min).
Bakłażany kapitalnie smakują z chrupiącą, faszerowaną bagietką.



FASZEROWANA BAGIETKA to "potrawa", która szczególnie posmakowała dzieciom. Do wymyślenia  tego przepisu zainspirowała mnie bagietka czosnkowa. Jak wiadomo w sklepie zwykle mamy do czynienia z mrożonym pieczywem czosnkowym, które nie ma wstępu do mojej kuchni. Aby było zdrowo i pysznie postanowiłam zrobić własną wersję. Niestety nie miałam czasu aby upiec bagietkę, więc wykorzystałam kupioną, ale kupioną w piekarni. W prawdziwej piekarni, z prawdziwego ciasta, jeszcze ciepłą i pachnącą.

Cała filozofia to wydrążyć ośródkę, a środek nafaszerować nadzieniem.
Potrzebujesz:
- serek śmietankowy
- 2-3 suszone pomidory
- duży ząbek czosnku
- łyżka ulubionego sera (startego)
- ulubione zioła (dodałam natkę pietruszki, bazylię i oregano- świeże)
- pieprz

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj (pomidory drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę) i masz gotową masę.



Wydrążoną bagietkę nafaszeruj nadzieniem a następnie delikatnie pokrój na plastry. Nie musisz kroić do końca, aby bagietka się nie rozpadła. Wszystko szczelnie zawiń w folię aluminiową i do piekarnika (możesz piec razem z bakłażanami) 180 st.C 20-25 min.

Mam nadzieję, że moje propozycje zainspirują Cię do stworzenia pysznych, zdrowych i kolorowych przekąsek na spotkanie z przyjaciółmi. Chipsy to naprawdę nie jest dobra przekąska. Nie dość, że zawierają niezdrowe tłuszcze to jeszcze są bardzo kaloryczne. 
Moja alternatywa to kuchnia zdrowa, z mnóstwem warzyw, pachnąca ziołami. Pamiętaj, że to co jesz wpływa na Twoje zdrowie i dobre samopoczucie. Nie katuj swojego organizmu śmieciowym jedzeniem. Postaw na naturalne i zdrowe jedzenie :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes