Przejdź do głównej zawartości

PRZEKĄSKI DLA MAŁYCH I DUŻYCH


Mimo iż listopad, za oknem smutno, szaro i ponuro nie przejmujmy się tym. Listopad to również andrzejki, czas zabaw i spotkań z przyjaciółmi.
Uwielbiam takie imprezy. Nie wyobrażam sobie jednak aby podczas spotkań towarzyskich zabrakło pysznego jedzenia.
Proponuję więc, smaczne, proste i szybkie przekąski, które z pewnością posmakują Waszym gościom.
Chipsy i paluszki wyrzucamy, a na stole królują tylko zdrowe, domowe smakołyki.
Po raz kolejny udowadniam, że zdrowe jedzenie może być pyszne i atrakcyjne zarówno dla małych jak i dużych.

Na początek SPRING ROLLS czyli chrupiące warzywa zawijane w papier ryżowy. Powstaje coś na kształt sajgonek, ale bez niezdrowego smażenia w głębokim tłuszczu. Świetna przekąska zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Dodatkowo do przekąski polecam sos na bazie soku z limonki, chili, cebulki dymki i przypraw. Chrupiące warzywa z pikantnym sosem- wrażenia smakowe bezcenne :)



Do przygotowania spring rolls potrzebujesz:
- papier ryżowy
- papryka 
- marchew
- seler naciowy
- kiełki słonecznika
- listki rukoli
- cienkie kabanoski dobrej jakości

Papier ryżowy moczysz kilka sekund w gorącej wodzie. Kładziesz na deskę i układasz warzywa pokrojone w słupki. Wszystko ściśle zawijasz i układasz na talerzu.
Do swoich spring rollsów możesz dodać dowolne warzyw lub owoce. Możesz wykorzystać sałatę, awokado, mango, melona, makaron, kurczaka, krewetki...kombinacji jest bez liku. Zawijasz co lubisz i powstaje cudowna, lekka przekąska.

Dla dorosłych proponuję ostry sos:
- ocet ryżowy
- sok z jednej limonki
- drobno posiekana papryczka chili
- drobno posiekana cebulka dymka
- odrobina ok.1 cm świeżo startego imbiru
- świeżo mielony pieprz
Kombinacja ostrych, pikantnych, kwaśnych składników idealnie pasuje do spring rollsów. Polecam.

Drugą moją propozycją jest LEKKA SAŁATKA z dodatkiem sera, awokado i melona.

Do sałatki potrzebujesz:
- dwie garście sałaty np. roszponka lub rukola
- kawałek melona
- średnie, dojrzałe awokado
- 100 g sera feta ( ja wyjątkowo zamieniłam na pleśniowy- równie dobrze się komponuje z owocami)
- sos balsamiczny



Wszystkie składniki wymieszaj i skrop octem balsamicznym. Przygotowanie sałatki zajmie Ci pięć minut a efekt rewelacyjny. 
Osobiście bardzo lubię połączenia smaków, słodkiego ze słonym, ostrego z kwaśnym i dlatego często łączę pikantne warzywa ze słodkimi owocami. Spróbuj i Ty.

Kolejna propozycja to jedna z moich ulubionych przekąsek. Wykorzystuje tu mojego ulubionego bakłażana. Przekąska jest banalnie prosta w wykonaniu a wygląda bardzo efektownie. Proponuję BAKŁAŻANA Z MOZARELLĄ I POMIDOREM. To połączenie smaków jest dla mnie idealne. 

Potrzebujesz:
- dużego bakłażana
- kulkę mozarelli
- duży pomidor
- odrobina oliwy z oliwek
- świeża bazylia

Bakłażana pokrój na plastry. Aby pozbyć się charakterystycznej goryczki zasyp plastry solą, zostaw na 15-20 min a następnie dokładnie opłukaj. Grilluj po kilka minut każdy plaster. Następnie grillowane plastry rozłóż na blaszce do pieczenia, na to połóż plaster pomidora i sera. Posyp świeżą bazylią i skrop oliwą. Tak przygotowaną przekąskę wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st.C na 20 min).
Bakłażany kapitalnie smakują z chrupiącą, faszerowaną bagietką.



FASZEROWANA BAGIETKA to "potrawa", która szczególnie posmakowała dzieciom. Do wymyślenia  tego przepisu zainspirowała mnie bagietka czosnkowa. Jak wiadomo w sklepie zwykle mamy do czynienia z mrożonym pieczywem czosnkowym, które nie ma wstępu do mojej kuchni. Aby było zdrowo i pysznie postanowiłam zrobić własną wersję. Niestety nie miałam czasu aby upiec bagietkę, więc wykorzystałam kupioną, ale kupioną w piekarni. W prawdziwej piekarni, z prawdziwego ciasta, jeszcze ciepłą i pachnącą.

Cała filozofia to wydrążyć ośródkę, a środek nafaszerować nadzieniem.
Potrzebujesz:
- serek śmietankowy
- 2-3 suszone pomidory
- duży ząbek czosnku
- łyżka ulubionego sera (startego)
- ulubione zioła (dodałam natkę pietruszki, bazylię i oregano- świeże)
- pieprz

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj (pomidory drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę) i masz gotową masę.



Wydrążoną bagietkę nafaszeruj nadzieniem a następnie delikatnie pokrój na plastry. Nie musisz kroić do końca, aby bagietka się nie rozpadła. Wszystko szczelnie zawiń w folię aluminiową i do piekarnika (możesz piec razem z bakłażanami) 180 st.C 20-25 min.

Mam nadzieję, że moje propozycje zainspirują Cię do stworzenia pysznych, zdrowych i kolorowych przekąsek na spotkanie z przyjaciółmi. Chipsy to naprawdę nie jest dobra przekąska. Nie dość, że zawierają niezdrowe tłuszcze to jeszcze są bardzo kaloryczne. 
Moja alternatywa to kuchnia zdrowa, z mnóstwem warzyw, pachnąca ziołami. Pamiętaj, że to co jesz wpływa na Twoje zdrowie i dobre samopoczucie. Nie katuj swojego organizmu śmieciowym jedzeniem. Postaw na naturalne i zdrowe jedzenie :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…