czwartek, 18 grudnia 2014

POTRAWY WIGILIJNE DLA DZIECI


Odliczamy już dni do wigilii. Planujemy co podamy na tą wyjątkową kolację. Szczególne wyzwanie mają rodzice chorych dzieci. Szczególnie jeśli dziecko przyjmuję chemię lub inne leki wywołujące rewolucje w małym organizmie. Nie od dziś wiadomo że odżywianie jest bardzo istotne i ma ogromny wpływ na powrót do zdrowia. Szczególnie dla dzieci onkologicznych, których organizmy wyniszczone cytostatykami domagają się składników odżywczych. Specjalnie dla nich proponuję zdrowe i pyszne potrawy.

Z myślą o "naszych" dzieciach proponuję tradycyjne potrawy, nieco zmodyfikowane. Musi być barszcz czerwony na własnym zakwasie, pierożki z serem i kaszą, dorsz pieczony.

Zakwas na barszcz czerwony najlepiej zrobić samemu, nie jest to żadna filozofia. Przepis w poście "Król burak...Królowa marchew".
Wiadomo barszcz czerwony wigilijny jest postny. Gotujemy zatem wywar warzywny - marchew, pietruszka, seler, por, ziarenka czarnego pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, cebula.
Kiedy wywar jest gotowy dodajemy zakwas, gotujemy kilka minut i gotowe. Dla kontrastu posypujemy natką pietruszki i mamy zdrowy i smaczny barszczyk.





Do barszczyku proponuję małe pierożki podobne do ruskich, trochę zmodyfikowane, zamiast ziemniaków dodajemy kaszę.


Składniki na ok 4-6 porcji Czas przygotowania: 60 min

Ciasto 
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maki orkiszowej
3/4 szklanki wrzątku
szczypta soli 
Nadzienie
1 szklanka kaszy jęczmiennej grubej
150 g twarogu
1 cebula
1 jajko
sól,
pieprz
2 łyżki klarowanego masła

Kaszę płuczemy obficie, następnie gotujemy w osolonym wrzątku w proporcjach 1;4, po ok 15 min odcedzamy, ziarenka powinny być lekko twarde.
 Ciasto - mąkę mieszamy z solą, następnie łączymy z wrzątkiem, zagniatamy aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie, przykrywamy ciepłą ściereczką i odstawiamy na ok 30 min.
 Cebule siekamy w kosteczkę, podsmażamy na sklarowanym maśle, kiedy się zeszkli łączymy z kaszą, jajkiem i rozgniecionym twarogiem, całość doprawiamy pieprzem i odrobiną soli.
 Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, wycinamy koła szklanką, na środek nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy dobrze brzegi ciasta, odkładamy na podsypaną mąką blachę i przykrywamy ściereczką, inaczej pierogi wyschną.
 Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.



Na koniec proponuję rybę. Pieczony dorsz będzie odpowiedni dla naszych dzieci. Nie dość że zdrowy to jeszcze smaczny.

Dorsz to źródło cennych witamin, minerałów oraz tłuszczów. Obecność dorsza w naszej diecie m.in wzmacnia odporność, poprawia krążenie.
Największą zaletą dorsza jest duża zawartość białka i selenu, który wzmacnia odporność. Dodatkowo zawiera bardzo cenne witaminy z grupy B. Witamina B1 odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, chroni przed zaburzeniami pracy serca oraz układu pokarmowego.Witamina B2 odpowiada za stan i zdrowie skóry. Witamina B12 chroni przed anemią, witamina B6 nie tylko odpowiada za metabolizm białek i węglowodanów. Poprawia pracę serca i reguluje ciśnienie tętnicze. Natomiast witaminy A i E zapobiegają powstawaniu zmarszczek. W dorszu obecna jest również witamina PP czyli niacyna, która obniża poziom cholesterolu. Ponadto zawartość jodu reguluje działanie tarczycy i wytwarzanych przez nią hormonów, które mają wpływ na działanie całego organizmu. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek mieści się w 100 gramach dorsza.

Jednak największą zaletą nie tylko dorsza, ale wszystkich ryb są kwasy omega-3. Mają on szczególne znaczenie zwłaszcza dla dzieci. Wspomagają ich prawidłowy rozwój zarówno ruchowy jak i umysłowy. U dorosłych poprawiają pamięć oraz zapobiegają chorobom serca. Dodatkowo dorsz zawiera kwasy omega - 6. Wpływają one korzystnie na pracę nerek oraz wątroby. Przyspieszają gojenie ran, zapobiegają zakażeniom, obniżają poziom cholesterolu. Wapń, fosfor oraz witamina D wspomagają budowę kości. Ciało dorsza w ponad 60 proc. składa się z tłuszczu, z którego wyrabia się tran, a jego regularne spożywanie zapobiega powstawaniu cukrzycy oraz leczy dnę moczanową. Mimo dużej zawartości tłuszczów dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. W 100 gramach świeżej ryby mieści się zaledwie 80 kcal. (żródło gazeta.pl).
Dorsz ma również swoją ciemną stronę, ale o tym w innym poście.

PIECZONY DORSZ Z FASOLKĄ I BATATAMI

- 600 g filetu z dorsza
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- pieprz biały
- szczypta soli
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek koperku
- pół cytryna 
- 500 g fasolki szparagowej
- dwa bataty

Składniki marynaty (olej, pieprz, sól, koperek posiekany, sok z cytryny) wymieszać, dokładnie natrzeć rybę, obłożyć gałązkami tymianku i odstawić do lodówki na min. 2 h.

Bataty kroimy jak na frytki, lekko spryskujemy olejem i pieczemy ok. 40 min. w 180 st.C. 



Zamarynowaną rybę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C. Dokładamy w połowie pieczenia frytek.
Fasolkę gotujemy na parze.
Upieczoną rybę dekorujemy plasterkami cytryny i koperkiem.



Do frytek polecam dwa sosy, czosnkowy i z awokado.

SOS CZOSNKOWY

- jogurt naturalny ok. 200 g
- duży ząbek czosnku
- łyżeczka zmielonego ostropestu
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka uprażonych ziaren słonecznika

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe.

SOS Z AWOKADO

- dojrzałe awokado
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- mały ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- sól i pieprz

Awokado przekładamy do miseczki, bardzo dokładnie ugniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i wstawiamy na godzinę do lodówki aby smaki dobrze się połączyły.


Mam nadzieję że moje propozycje okażą się strzałem w dziesiątkę i dzieci chętnie zjedzą nieco inne potrawy wigilijne.

SMACZNEGO WSZYSTKIM DZIECIOM :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz