Z myślą o "naszych" dzieciach proponuję tradycyjne potrawy, nieco zmodyfikowane. Musi być barszcz czerwony na własnym zakwasie, pierożki z serem i kaszą, dorsz pieczony.
Zakwas na barszcz czerwony najlepiej zrobić samemu, nie jest to żadna filozofia. Przepis znajdziesz TUTAJ.
Wiadomo barszcz czerwony wigilijny jest postny. Gotujemy zatem wywar warzywny - marchew, pietruszka, seler, por, ziarenka czarnego pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, cebula.
Kiedy wywar jest gotowy dodajemy zakwas, gotujemy kilka minut i gotowe. Dla kontrastu posypujemy natką pietruszki i mamy zdrowy i smaczny barszczyk.
Składniki na ok. 4-6 porcji. Czas przygotowania: 60 min
CIASTO:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki wrzątku
- szczypta soli
- łyżka oleju
Wszystkie składniki wyrób, najlepiej w robocie kuchennym, aby się nie poparzyć. Ciasto powinno być elastyczne, odchodzić od ręki. Jeśli jest zbyt gęste dodaj więcej wody.
FARSZ:
- szklanka kaszy jęczmiennej
- 150 g twarogu
- cebula
- jajko
- 2 łyżki klarowanego masła
- szczypta soli i pieprzu
Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wody. Do smaku możesz doprawić szczyptą soli.
Cebulę pokrój drobno i przesmaż na maśle.
Gdy cebula przestygnie połącz ją z kaszą, twarogiem oraz jajkiem. Dopraw sola i pieprzem do smaku.
Ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj szklanka koła, a następnie nakładaj farsz i dokładnie zlepiaj końce.
Gotuj w osolonej wodzie ok. 3 min.
Na wigilijnym stole nie może oczywiście zabraknąć ryby. Zamiast smażonej, proponuje pieczoną, najlepiej dorsza. Ta chuda ryba jest smaczna, delikatna i odpowiednia dla dzieci.
Dorsz to źródło cennych witamin, minerałów oraz tłuszczów. Obecność dorsza w naszej diecie m.in wzmacnia odporność, poprawia krążenie.
Największą zaletą dorsza jest duża zawartość białka i selenu, który wzmacnia odporność. Dodatkowo zawiera bardzo cenne witaminy z grupy B. Witamina B1 odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, chroni przed zaburzeniami pracy serca oraz układu pokarmowego.Witamina B2 odpowiada za stan i zdrowie skóry. Witamina B12 chroni przed anemią, witamina B6 nie tylko odpowiada za metabolizm białek i węglowodanów. Poprawia pracę serca i reguluje ciśnienie tętnicze. Natomiast witaminy A i E zapobiegają powstawaniu zmarszczek. W dorszu obecna jest również witamina PP czyli niacyna, która obniża poziom cholesterolu. Ponadto zawartość jodu reguluje działanie tarczycy i wytwarzanych przez nią hormonów, które mają wpływ na działanie całego organizmu. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek mieści się w 100 gramach dorsza.
Jednak największą zaletą nie tylko dorsza, ale wszystkich ryb są kwasy omega-3. Mają on szczególne znaczenie zwłaszcza dla dzieci. Wspomagają ich prawidłowy rozwój zarówno ruchowy jak i umysłowy. U dorosłych poprawiają pamięć oraz zapobiegają chorobom serca. Dodatkowo dorsz zawiera kwasy omega - 6. Wpływają one korzystnie na pracę nerek oraz wątroby. Przyspieszają gojenie ran, zapobiegają zakażeniom, obniżają poziom cholesterolu. Wapń, fosfor oraz witamina D wspomagają budowę kości. Ciało dorsza w ponad 60 proc. składa się z tłuszczu, z którego wyrabia się tran, a jego regularne spożywanie zapobiega powstawaniu cukrzycy oraz leczy dnę moczanową. Mimo dużej zawartości tłuszczów dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. W 100 gramach świeżej ryby mieści się zaledwie 80 kcal. (żródło gazeta.pl).
Jednak największą zaletą nie tylko dorsza, ale wszystkich ryb są kwasy omega-3. Mają on szczególne znaczenie zwłaszcza dla dzieci. Wspomagają ich prawidłowy rozwój zarówno ruchowy jak i umysłowy. U dorosłych poprawiają pamięć oraz zapobiegają chorobom serca. Dodatkowo dorsz zawiera kwasy omega - 6. Wpływają one korzystnie na pracę nerek oraz wątroby. Przyspieszają gojenie ran, zapobiegają zakażeniom, obniżają poziom cholesterolu. Wapń, fosfor oraz witamina D wspomagają budowę kości. Ciało dorsza w ponad 60 proc. składa się z tłuszczu, z którego wyrabia się tran, a jego regularne spożywanie zapobiega powstawaniu cukrzycy oraz leczy dnę moczanową. Mimo dużej zawartości tłuszczów dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. W 100 gramach świeżej ryby mieści się zaledwie 80 kcal. (żródło gazeta.pl).
Dorsz ma również swoją ciemną stronę, ale o tym w innym poście.
PIECZONY DORSZ Z FASOLKĄ I BATATAMI
- 600 g filetu z dorsza
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- pieprz biały
- szczypta soli
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek koperku
- pół cytryna
- 500 g fasolki szparagowej
- dwa bataty
Fasolkę gotujemy na parze.
Upieczoną rybę dekorujemy plasterkami cytryny i koperkiem lub tymiankiem.
Bataty kroimy jak na frytki, lekko spryskujemy olejem i pieczemy ok. 40 min. w 180 st.C.
Do frytek polecam dwa sosy, czosnkowy i z awokado.
SOS CZOSNKOWY
- jogurt naturalny ok. 200 g
- duży ząbek czosnku
- łyżeczka zmielonego ostropestu
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka uprażonych ziaren słonecznika
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe.
SOS Z AWOKADO
- dojrzałe awokado
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- mały ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- sól i pieprz
Awokado przekładamy do miseczki, bardzo dokładnie ugniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i wstawiamy na godzinę do lodówki aby smaki dobrze się połączyły.
Mam nadzieję że moje propozycje okażą się strzałem w dziesiątkę i dzieci chętnie zjedzą nieco inne potrawy wigilijne.
SMACZNEGO WSZYSTKIM DZIECIOM :)
SOS CZOSNKOWY
- jogurt naturalny ok. 200 g
- duży ząbek czosnku
- łyżeczka zmielonego ostropestu
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka uprażonych ziaren słonecznika
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe.
SOS Z AWOKADO
- dojrzałe awokado
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- mały ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- sól i pieprz
Awokado przekładamy do miseczki, bardzo dokładnie ugniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i wstawiamy na godzinę do lodówki aby smaki dobrze się połączyły.
Mam nadzieję że moje propozycje okażą się strzałem w dziesiątkę i dzieci chętnie zjedzą nieco inne potrawy wigilijne.
SMACZNEGO WSZYSTKIM DZIECIOM :)
Komentarze
Prześlij komentarz