Przejdź do głównej zawartości

ŚWIĄTECZNY CZAS


Grudzień to jeden z moich ulubionych miesięcy w roku. W radiu zaczynają grać świąteczne piosenki, ludzie są jakby bardziej mili dla siebie, ale przede wszystkim to czas przygotowań do świat. Uwielbiam kupować prezenty, choć to nie lada wyzwanie. Uwielbiam również planować i przygotowywać potrawy na wigilię i święta. Proponuję Wam moje sprawdzone przepisy, jak również te całkiem nowe, wyczytane, wyszperane, zasłyszane.

Na pierwszy ogień ryby. Wiadomo, na wigilijnym stole nie może ich zabraknąć. W polskiej tradycji króluje karp. Ja i moja rodzina jednak za nim nie przepadamy i zazwyczaj zastępuję go inną rybą. W tym roku będzie łosoś w dwóch odsłonach. Na przystawkę podam kruche babeczki z musem z łososia wędzonego. Na danie główne zaserwuję roladę z łososia faszerowaną kaszką jaglaną w cieście francuskim.

Dlaczego kasza jaglana? Ponieważ jest bardzo zdrowa i zastąpi nam dodatek węglowodanowy. A z łososiem naprawdę dobrze smakuje.

KASZA JAGLANA jest bardzo zdrowa – JAK UGOTOWAĆ?
DLACZEGO WARTO SIĘGAĆ PO KASZE JAGLANĄ?
Kasza jaglana (proso) to absolutne, żywieniowe dobrodziejstwo. "Przede wszystkim nie uczula, dzięki czemu wszystkie osoby borykające się z problemem alergii pokarmowej mogą sięgać po nią każdego dnia zarówno w wersji na słono jak i na słodko. Nie zawiera glutenu i ma bardzo wysoką wartość energetyczną. Jest zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. A to bardzo ważne w dzisiejszych czasach, gdyż większość z nas ma silnie zakwaszone organizmy z powodu nadużywania pokarmów o tej naturze oraz wszelkiego rodzaju używek. Ma ocieplające właściwości, nie wychładza organizmu od wewnątrz i w związku z tym jest polecana wszystkim osobom, które marzną zimą. Ponadto skutecznie usuwa śluz z naszego organizmu, o czym powinny pamiętać wszystkie mamy, które włączając kasza jaglaną do diety swoich pociech podczas infekcji, skutecznie pozbywać się będą mokrego kaszlu i kataru ".
SKŁADNIKI ROLADY:
- kilogram fileta z łososia
- 2 łyżki masła
- cebulka dymka
- ok. 3/4 szklanki kaszki
- 400 ml. rosołu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
- sok i skórka z 1/3 cytryny
- płat ciasta francuskiego
- sól, świeżo mielony pieprz
- jajko + mleko 
- łyżka ziaren sezamu

Na patelni rozpuścić masło i zeszklić drobno pokrojona cebulkę, dodać kaszkę, wymieszać i zalać rosołkiem. Gotować na wolnym ogniu aż kaszka wchłonie płyn, ok. 20 min. Dodać kurkumę, zioła, skórkę i sok z cytryny i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z fileta bardzo dokładnie usunąć wszystkie ości. Najlepiej jeśli to będzie duży, szeroki płat aby było dobrze zwinąć roladę.
Na rybę kładziemy przestudzoną kaszkę i bardzo ściśle zwijamy roladę. Jeśli się rozpada można związać w kilku miejscach sznurkiem. Trudno jednak będzie usunąć sznurek po upieczeniu.
Roladę zawijamy w cienko rozwałkowane ciasto. Smarujemy jajkiem z mlekiem. Posypujemy sezamem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 st.C ) na 30-40 min. aby ciasto było rumiane.
Danie serwujemy z sałatą z sosem miodowo- musztardowym ( przepis w innym poście).


Jeszcze słowo o łososiu. Wiadomo od dawna ze tłuste jest be. Inaczej jest z łososiem. Mimo, iż jest to jedna z najtłustszych ryb, jest bardzo zdrowa.
Łosoś zawiera wiele składników mineralnych i witamin.
Cynk i selen – oba te pierwiastki silnie wzmacniają nasz organizm zwiększając jego odporność.
Selen odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu nowotworom. Ciekawostką jest również fakt, iż właśnie dzięki m.in. selenowi tarczyca pracuje w sposób prawidłowy.
Cynk natomiast oprócz zbawiennego wpływu na naszą skórę, włosy i paznokcie, odgrywa zasadniczą rolę w ochronie organizmu przed wirusami i bakteriami.
Potas – niedobory potasu prowadzą do nadciśnienia, arytmii i zaburzeń pracy serca. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowej pracy naszych nerwów i mięśni. Potas bierze również udział w usuwaniu z organizmu produktów przemiany materii.
Jod - jest pierwiastkiem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, chroni przed skutkami działania materiałów radioaktywnych oraz wspomaga spalanie nadmiaru tłuszczu.
Łosoś bogaty jest również w witaminy takie jak A, D. E i B, gdzie:
Witamina A – odpowiada za dobry wzrok, stan naszej skóry oraz za prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego;
Witamina D – niedobory tej witaminy prowadzą do kruchości i zniekształceń naszego kośćca oraz osłabienia siły mięśni;
Witamina E –inaczej nazwana witaminą młodości, zaliczana jest do grupy przeciwutleniaczy. Najbardziej istotną funkcją jaką spełnia w organizmie jest ochrona przed działaniem wolnych rodników, tym samym opóźniając proces starzenia się naszego organizmu. Właściwość tą zawdzięcza swojej zdolności do przekształcania wolnych rodników w substancje obojętne, które następnie wydalane są z organizmu z moczem. Witamina E odpowiedzialna jest również za sprawne funkcjonowanie mięśni, a jej niedobory zwiększają ryzyko pojawienia się chorób serca oraz całego układu krążenia;



Witamina B – jest to zasadniczo kompleks witamin należącej do tzw. grupy B, w łososiu znaleźć możemy:
  • Witamina B1 (tiamina) – zwiększa odporność na stres, intensyfikuje metabolizm cukrów. Zwana jest inaczej witaminą układu nerwowego;
  • Witamina B2 (ryboflawina) – odpowiedzialna jest za przemianę materii, niezbędna w metabolizmie białek. Wpływa na funkcje rozrodcze organizmu i jest niezbędna do syntezowania witaminy B6 I PP
  • Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal) – Witamina B6 reprezentuje szereg substancji, które pełnią w organizmie człowieka szczególną rolę. Głównie chodzi o wytwarzanie w naszym ciele hormonów. Zalecana jest głównie kobietom, które maja nieregularne cykle miesiączkowe. Najważniejszą rolą tej witaminy jest rozkładanie białek do postaci aminokwasów, które mogą zostać przyswojone. Witamina B6 ma również działanie przeciwbólowe.
  • Witamina B12 (cyjanokobalamina) –uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi – jej niedobory prowadzą do niedokrwistości, czyli anemii. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zapewniając dobry nastrój, równowagę psychiczną i możliwość koncentracji. Pobudza apetyt. 
Omega-3 
To w łososiu najcenniejsze to fakt, że jest on jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, więc muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
Dlaczego kwasy Omega – 3: są tak istotne dla naszego organizmu?
  • stanowią ,,paliwo: dla naszego mózgu, zapobiegają zaburzeniom pamięci
  • poprawiają nastrój
  • redukują zmęczenie i zapobiegają depresjom
  • nie dość, że zapobiegają to również zwalczają nowotwory już istniejące np. raka sutka, zapobiegają rakowi skóry
  • wpływają na jakość naszego widzenia (zapobiega powstawaniu zwyrodnienia tzw. plamki żółtej)
  • zmniejsza ryzyko zachorowań na chorobę Alzheimera
  • mają działanie przeciwzakrzepowe, regulują rytm serca oraz zapobiegają nagłej śmierci sercowej
  • obniża poziom triglicerydów we krwi
  • mają korzystne działanie w zespole nadpobudliwości psychoruchowej czyli ADHD i dysleksją
Skoro łosoś jest taki dobry, nie pozostaje mi nic innego jak życzyć wszystkim smacznego...i dużo zdrowia.
Jeśli jednak Wasze dziecko ma podwyższone próby wątrobowe, zrezygnujcie z tej ryby na rzecz chudszej. Mimo wszystkich dobrodziejstw łososia, chora wątroba za nim nie przepada.



Na przystawkę proponuję mega kruche ciasteczka z musem z łososia. Bardzo smaczne babeczki. Dla naszych onkologicznych dzieci nie są jednak wskazane. Zawierają bowiem sporo masła (ciasto) oraz wędzonego łososia, który nie jest wskazany podczas przyjmowania chemii. Dla naszych pociech wymyślę coś specjalnego :)


Kruche babeczki z pastą łososiową
Składniki na 10 porcji
Ciasto:
125 g mąki 
100 g masła
1 żółtko 
0,5 łyżeczki soli 

Pasta:
 
200 g wędzonego łososia
2 łyżki serka śmietankowego np. almette
1 łyżeczka drobno posiekanego koperku 
sól pieprz 
natka pietruszki do dekoracji, oliwki
WYKONANIE:
CIASTO Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Zrobić w środku wgłębienie. Wbić żółtko i wsypać sól. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.  Foremki do babeczek wysmarować dokładnie margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3mm. Wyciąć krążki nieco większe niż średnica foremek i wylepić nimi foremki. Piec 15min w temp. 190°C. Wyjąć z foremek zaraz po upieczeniu na kratę kuchenną i wystudzić. 
FARSZ Wędzonego łososia pokroić w drobną kostkę. Dodać serek i posiekany koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Nakładać porcje pasty do środka babeczek. Udekorować natką pietruszki lub koperku i oliwką
Babeczki można upiec kilka dni wcześniej. Trzymać w chłodnym miejscu przykryte ściereczką i napełnić farszem w dniu podania.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…