Przejdź do głównej zawartości

ŚWIĄTECZNY CZAS


Grudzień to jeden z moich ulubionych miesięcy w roku. W radiu zaczynają grać świąteczne piosenki, ludzie są jakby bardziej mili dla siebie, ale przede wszystkim to czas przygotowań do świat. Uwielbiam kupować prezenty, choć to nie lada wyzwanie. Uwielbiam również planować i przygotowywać potrawy na wigilię i święta. Proponuję Wam moje sprawdzone przepisy, jak również te całkiem nowe, wyczytane, wyszperane, zasłyszane.

Na pierwszy ogień ryby. Wiadomo, na wigilijnym stole nie może ich zabraknąć. W polskiej tradycji króluje karp. Ja i moja rodzina jednak za nim nie przepadamy i zazwyczaj zastępuję go inną rybą. W tym roku będzie łosoś w dwóch odsłonach. Na przystawkę podam kruche babeczki z musem z łososia wędzonego. Na danie główne zaserwuję roladę z łososia faszerowaną kaszką jaglaną w cieście francuskim.

Dlaczego kasza jaglana? Ponieważ jest bardzo zdrowa i zastąpi nam dodatek węglowodanowy. A z łososiem naprawdę dobrze smakuje.

KASZA JAGLANA jest bardzo zdrowa – JAK UGOTOWAĆ?
DLACZEGO WARTO SIĘGAĆ PO KASZE JAGLANĄ?
Kasza jaglana (proso) to absolutne, żywieniowe dobrodziejstwo. "Przede wszystkim nie uczula, dzięki czemu wszystkie osoby borykające się z problemem alergii pokarmowej mogą sięgać po nią każdego dnia zarówno w wersji na słono jak i na słodko. Nie zawiera glutenu i ma bardzo wysoką wartość energetyczną. Jest zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. A to bardzo ważne w dzisiejszych czasach, gdyż większość z nas ma silnie zakwaszone organizmy z powodu nadużywania pokarmów o tej naturze oraz wszelkiego rodzaju używek. Ma ocieplające właściwości, nie wychładza organizmu od wewnątrz i w związku z tym jest polecana wszystkim osobom, które marzną zimą. Ponadto skutecznie usuwa śluz z naszego organizmu, o czym powinny pamiętać wszystkie mamy, które włączając kasza jaglaną do diety swoich pociech podczas infekcji, skutecznie pozbywać się będą mokrego kaszlu i kataru ".
SKŁADNIKI ROLADY:
- kilogram fileta z łososia
- 2 łyżki masła
- cebulka dymka
- ok. 3/4 szklanki kaszki
- 400 ml. rosołu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
- sok i skórka z 1/3 cytryny
- płat ciasta francuskiego
- sól, świeżo mielony pieprz
- jajko + mleko 
- łyżka ziaren sezamu

Na patelni rozpuścić masło i zeszklić drobno pokrojona cebulkę, dodać kaszkę, wymieszać i zalać rosołkiem. Gotować na wolnym ogniu aż kaszka wchłonie płyn, ok. 20 min. Dodać kurkumę, zioła, skórkę i sok z cytryny i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z fileta bardzo dokładnie usunąć wszystkie ości. Najlepiej jeśli to będzie duży, szeroki płat aby było dobrze zwinąć roladę.
Na rybę kładziemy przestudzoną kaszkę i bardzo ściśle zwijamy roladę. Jeśli się rozpada można związać w kilku miejscach sznurkiem. Trudno jednak będzie usunąć sznurek po upieczeniu.
Roladę zawijamy w cienko rozwałkowane ciasto. Smarujemy jajkiem z mlekiem. Posypujemy sezamem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 st.C ) na 30-40 min. aby ciasto było rumiane.
Danie serwujemy z sałatą z sosem miodowo- musztardowym ( przepis w innym poście).


Jeszcze słowo o łososiu. Wiadomo od dawna ze tłuste jest be. Inaczej jest z łososiem. Mimo, iż jest to jedna z najtłustszych ryb, jest bardzo zdrowa.
Łosoś zawiera wiele składników mineralnych i witamin.
Cynk i selen – oba te pierwiastki silnie wzmacniają nasz organizm zwiększając jego odporność.
Selen odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu nowotworom. Ciekawostką jest również fakt, iż właśnie dzięki m.in. selenowi tarczyca pracuje w sposób prawidłowy.
Cynk natomiast oprócz zbawiennego wpływu na naszą skórę, włosy i paznokcie, odgrywa zasadniczą rolę w ochronie organizmu przed wirusami i bakteriami.
Potas – niedobory potasu prowadzą do nadciśnienia, arytmii i zaburzeń pracy serca. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowej pracy naszych nerwów i mięśni. Potas bierze również udział w usuwaniu z organizmu produktów przemiany materii.
Jod - jest pierwiastkiem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, chroni przed skutkami działania materiałów radioaktywnych oraz wspomaga spalanie nadmiaru tłuszczu.
Łosoś bogaty jest również w witaminy takie jak A, D. E i B, gdzie:
Witamina A – odpowiada za dobry wzrok, stan naszej skóry oraz za prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego;
Witamina D – niedobory tej witaminy prowadzą do kruchości i zniekształceń naszego kośćca oraz osłabienia siły mięśni;
Witamina E –inaczej nazwana witaminą młodości, zaliczana jest do grupy przeciwutleniaczy. Najbardziej istotną funkcją jaką spełnia w organizmie jest ochrona przed działaniem wolnych rodników, tym samym opóźniając proces starzenia się naszego organizmu. Właściwość tą zawdzięcza swojej zdolności do przekształcania wolnych rodników w substancje obojętne, które następnie wydalane są z organizmu z moczem. Witamina E odpowiedzialna jest również za sprawne funkcjonowanie mięśni, a jej niedobory zwiększają ryzyko pojawienia się chorób serca oraz całego układu krążenia;



Witamina B – jest to zasadniczo kompleks witamin należącej do tzw. grupy B, w łososiu znaleźć możemy:
  • Witamina B1 (tiamina) – zwiększa odporność na stres, intensyfikuje metabolizm cukrów. Zwana jest inaczej witaminą układu nerwowego;
  • Witamina B2 (ryboflawina) – odpowiedzialna jest za przemianę materii, niezbędna w metabolizmie białek. Wpływa na funkcje rozrodcze organizmu i jest niezbędna do syntezowania witaminy B6 I PP
  • Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal) – Witamina B6 reprezentuje szereg substancji, które pełnią w organizmie człowieka szczególną rolę. Głównie chodzi o wytwarzanie w naszym ciele hormonów. Zalecana jest głównie kobietom, które maja nieregularne cykle miesiączkowe. Najważniejszą rolą tej witaminy jest rozkładanie białek do postaci aminokwasów, które mogą zostać przyswojone. Witamina B6 ma również działanie przeciwbólowe.
  • Witamina B12 (cyjanokobalamina) –uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi – jej niedobory prowadzą do niedokrwistości, czyli anemii. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zapewniając dobry nastrój, równowagę psychiczną i możliwość koncentracji. Pobudza apetyt. 
Omega-3 
To w łososiu najcenniejsze to fakt, że jest on jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, więc muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
Dlaczego kwasy Omega – 3: są tak istotne dla naszego organizmu?
  • stanowią ,,paliwo: dla naszego mózgu, zapobiegają zaburzeniom pamięci
  • poprawiają nastrój
  • redukują zmęczenie i zapobiegają depresjom
  • nie dość, że zapobiegają to również zwalczają nowotwory już istniejące np. raka sutka, zapobiegają rakowi skóry
  • wpływają na jakość naszego widzenia (zapobiega powstawaniu zwyrodnienia tzw. plamki żółtej)
  • zmniejsza ryzyko zachorowań na chorobę Alzheimera
  • mają działanie przeciwzakrzepowe, regulują rytm serca oraz zapobiegają nagłej śmierci sercowej
  • obniża poziom triglicerydów we krwi
  • mają korzystne działanie w zespole nadpobudliwości psychoruchowej czyli ADHD i dysleksją
Skoro łosoś jest taki dobry, nie pozostaje mi nic innego jak życzyć wszystkim smacznego...i dużo zdrowia.
Jeśli jednak Wasze dziecko ma podwyższone próby wątrobowe, zrezygnujcie z tej ryby na rzecz chudszej. Mimo wszystkich dobrodziejstw łososia, chora wątroba za nim nie przepada.



Na przystawkę proponuję mega kruche ciasteczka z musem z łososia. Bardzo smaczne babeczki. Dla naszych onkologicznych dzieci nie są jednak wskazane. Zawierają bowiem sporo masła (ciasto) oraz wędzonego łososia, który nie jest wskazany podczas przyjmowania chemii. Dla naszych pociech wymyślę coś specjalnego :)


Kruche babeczki z pastą łososiową
Składniki na 10 porcji
Ciasto:
125 g mąki 
100 g masła
1 żółtko 
0,5 łyżeczki soli 

Pasta:
 
200 g wędzonego łososia
2 łyżki serka śmietankowego np. almette
1 łyżeczka drobno posiekanego koperku 
sól pieprz 
natka pietruszki do dekoracji, oliwki
WYKONANIE:
CIASTO Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Zrobić w środku wgłębienie. Wbić żółtko i wsypać sól. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.  Foremki do babeczek wysmarować dokładnie margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3mm. Wyciąć krążki nieco większe niż średnica foremek i wylepić nimi foremki. Piec 15min w temp. 190°C. Wyjąć z foremek zaraz po upieczeniu na kratę kuchenną i wystudzić. 
FARSZ Wędzonego łososia pokroić w drobną kostkę. Dodać serek i posiekany koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Nakładać porcje pasty do środka babeczek. Udekorować natką pietruszki lub koperku i oliwką
Babeczki można upiec kilka dni wcześniej. Trzymać w chłodnym miejscu przykryte ściereczką i napełnić farszem w dniu podania.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes