Przejdź do głównej zawartości

TRADYCYJNE KRUCHE CIASTECZKA

Święta Bożego Narodzenia to bardzo specyficzny czas. Kiedy już uporasz się z prezentami, przygotowaniami świątecznych potraw i sprzątaniem, wtedy nadchodzi czas by pomyśleć o przyjemnościach. Na mnie relaksująco wpływa pichcenie łatwych potraw, które nie musza być idealne ani śliczne. Ważne aby były smaczne i odstresowały mnie po całym dniu.

Dziś proponuję banalnie proste kruche ciasteczka. Składniki z reguły są w każdym domu i można je zrobić w każdej chwili. Poza tym ciasteczka robi się bardzo szybko i są przepyszne, bardzo maślane. Dodatkowo można się pobawić jak dziecko wycinając je a po upieczeniu dekorując. Uwielbiam to.

SKŁADNIKI :

- 100 g masła niesolonego
- 80 g miałkiego cukru
- duże jajko
- 250 g mąki ( mieszam pszenną z pełnoziarnistą)
- łyżeczka mielonego ostropestu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
- łyżka otrębów żytnich
- opcjonalnie kilka mielonych orzechów lub innych bakalii (niekoniecznie)

Masło utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, dodać jajko, proszek do pieczenia, przesianą mąkę, ostropest, sok z cytryny, otręby i wszystko dokładnie wymieszać. Ja używam robota kuchennego. Cała operacja trwa ok. 6 min.

Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 10 min. do zamrażalnika. Ciasto może wydawać się za rzadkie, ale w zamrażalniku zrobi się odpowiednie.

Oprószyć stolnicę mąką, szybko rozwałkować ciasto, wycinać ciasteczka.
Z podanej ilości ciasta wychodzą dwie blachy ciasteczek.


Piec w 180 st. C przez 15- 20 min. Ciasteczka będą gotowe, kiedy krawędzie lekko się zrumienią.

Po ostudzeniu ciasteczka ozdobić wg. uznania. Ja zdobię gorzką czekoladą i posypuję wiórkami kokosowymi.




PALCE LIZAĆ.

Z doświadczenia mogę powiedzieć że ciasteczka znikają w tempie błyskawicy. Warto od razu upiec podwójną porcję aby starczyło na kolejny dzień. Ciasteczka (jeśli coś zostanie :) ) przechowuj w szczenie zamkniętym pojemniku.


  



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym".
Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :)

Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek.

POKRZYWA ZWYCZAJNA



W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jest bardzo cennym…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…