Przejdź do głównej zawartości

PRZYCZYNY RAKA



Kolejny raz poruszam ten temat, ale jest mi on bardzo bliski. Ostatnio bardzo dużo czasu poświęcam na zgłębianie wiedzy na temat nowotworów. Przyczyny raka bywają bardzo różne. Większość z nich jest od nas niezależna, ale są i takie, które możemy ze swojego życia wyeliminować. Jeśli jest choć cień możliwości że po zmianie trybu życia moja rodzina jest w mniejszym stopniu narażona na chorobę to zrobię to. Lekarze, którzy zajmują się profilaktyką chorób nowotworowych, wciąż powtarzają – łatwiej zapobiegać niż leczyć. Zgodzi się ze mną każdy, kto choć w małym stopniu zetkną się z tą straszną chorobą.Przypominam zatem, co prowokuje rozwój nowotworów. Sprawdź, skąd biorą się nowotwory?
Jaki mamy wpływ na to aby im zapobiec?
 Przyczyny nowotworów są bardzo różnorodne. Blisko 70 proc. powstaje w efekcie wpływu szkodliwych czynników środowiskowych oraz naszych niewłaściwych nawyków. A więc wiele zależy od nas samych. Starajmy się wyeliminować szkodliwe czynniki a być może uchroni nas to przed chorobą.

Palenie tytoniu jako przyczyna nowotworu

Jako przyczyna nowotworów plasuje się na pierwszym miejscu. Dym tytoniowy zawiera ok. 4 tysięcy substancji, z czego ponad 40 ma właściwości kancerogenne. Palenie ma bezpośredni związek z 90 proc. zachorowań na raka płuc, 80–90 proc. raka jamy ustnej, gardła, krtani i przełyku. Odpowiada także za 30 proc. raków pęcherza moczowego i trzustki. Warto pamiętać, że rak płuc przestał być męską specjalnością. Wśród chorych jest coraz więcej kobiet. Dlatego zawsze warto rzucić nałóg. Po dwóch latach znacznie zmniejsza się ryzyko zachorowania, a po 15–20 jest takie samo, jak u osób, które nigdy nie paliły.

Niewłaściwa dieta może mieć wpływ na rozwój raka

Zdaniem uczonych jest ona przyczyną co najmniej 30 proc. chorób nowotworowych. Na liście spożywczych winowajców znajdują się tłuszcze, zwłaszcza smażone i zjełczałe, sól kuchenna, alkohol, sacharyna, pewne składniki kawy, herbaty czarnej, grzybów jadalnych oraz piwa. Potencjalne działanie rakotwórcze mają także niektóre dodatki do żywności oznaczane symbolem E. Ale w profilaktyce chorób nowotworowych ważne jest również pochodzenie produktów spożywczych. Żywność produkowana na terenach zanieczyszczonych ekologicznie może zawierać nitrozoaminy (gromadzą się w jarzynach), które przyczyniają się do rozwoju raka układu pokarmowego i moczowego. Owoce i warzywa zbierane z przydrożnych pól i sadów są nafaszerowane metalami ciężkimi (np. kadmem, ołowiem, cezem) i mogą prowokować nowotwory układu moczowo-płciowego. Równie niebezpieczny jest benzopiren (wywołuje raka żołądka i jelita), który powstaje podczas grillowania oraz wędzenia, a także z przypalonego i wielokrotnie używanego tłuszczu.W spleśniałych orzechach oraz produktach zbożowych znajduje się aflatoksyna, która może być powodem raka żołądka i wątroby. Używane przez osoby odchudzające się słodziki (sacharyna, cyklamat) oskarża się o nowotwory układu moczowego.

Alkohol a rozwój raka

Niezależnie od jego mocy bywa przyczyną nowotworów jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, żołądka oraz wątroby. Łączony z nikotyną zwiększa ryzyko rozwoju raka piersi.

Zakażenia wirusowe mają związek z wystąpieniem nowotworów 

Ich związek z niektórymi nowotworami jest bezsprzeczny. Największe żniwo zbiera wirus zapalenia wątroby typu B i C, który może wywołać raka wątroby. Pierwszego udało się okiełznać szczepionką. Drugi, niestety, wciąż pozostaje bezkarny. Raka szyjki macicy, pochwy, sromu i odbytu może sprowokować wirus opryszczki płciowej (herpes typ II, HSP) oraz ludzki wirus brodawczaka (HPV). Wirus Epsteina-Barr (EPV) pozwala rozwijać się ziarnicy złośliwej, chłoniakom, nowotworom gardła i nosa. W walce z większością tych wirusów najskuteczniejsze są szczepienia ochronne. Niebezpieczne bywają także bakterie, np. Helicobacter pylori – sprawca wrzodów, ale i raka żołądka.

Nadmiar słońca może wywołać nowotwory

Promieniowanie nadfioletowe, czyli UVB i UVA, stanowi (w nadmiarze) poważne zagrożenie dla naszej skóry. Rak, w tym czerniak, staje się coraz powszechniejszy, a uchronić się możemy przed nim ograniczając ekspozycję na promieniowanie. Jeśli dwudziestolatek uwielbia wylegiwać się w słońcu i wielokrotnie się poparzył, to po pięćdziesiątce może spodziewać się nowotworu. Co więcej – oparzenia słoneczne, do których dojdzie przed 12. rokiem życia, zwiększają (nawet dwukrotnie) prawdopodobieństwo wystąpienia czerniaka. Groźne może być również promieniowanie jonizujące, ponieważ bywa przyczyną raka płuc oraz nowotworów układu limfatycznego i szpiku kostnego.

Skażone powietrze to przyczyna rozwoju nowotworów

Niebezpieczne dla płuc jest nie tylko powietrze skażone spalinami i dymem tytoniowym. Zabójcze jest również wdychanie pyłu azbestowego, oparów olejów mineralnych, produktów smoły pogazowej, ropy i benzyny, sadzy. I chociaż o papierosach mowa była już wcześniej, na atak nowotworu narażeni są bierni palacze, w tym dzieci palących rodziców.

Opakowania z tworzyw sztucznych są rakotwórcze

Na liście zagrożeń znajdują się chlorek winylu i akrylnitryl, które przyczyniają się do różnych rodzajów raka.

Genetyczne przyczyny nowotworów

O genetycznej predyspozycji do rozwoju raka można mówić wtedy, kiedy ten sam rodzaj nowotworu występuje u większej liczby członków jednej rodziny. Dotyczy to przede wszystkim raka piersi, jajnika i przewodu pokarmowego. Osoby takie powinny częściej niż inne zgłaszać się na badania profilaktyczne do poradni genetycznych (są przy wszystkich placówkach onkologicznych), a niekiedy nawet zdecydować się na zabieg, np. mastektomię, usunięcie przydatków lub jelita grubego, żeby uchronić się przed rakiem.





http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/nowotwory/przyczyny-nowotworow-czyli-skad-sie-bierze-rak_35467.html

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…