Przejdź do głównej zawartości

KRÓL BURAK...KRÓLOWA MARCHEW :)

Marchew + burak - na nie zawsze pora i nie trzeba wówczas chodzić do doktora :)




Tak,tak. Buraki i marchew to jedne z najtańszych i bardzo zdrowych warzyw i już czas aby na stałe zagościły na naszych stołach.
Kiedy byłam mała, cierpiałam na anemię. Mama codziennie zmuszała mnie do picia soku z buraków. Nienawidziłam go, był ohydny. Ale pomógł (oczywiście przy wspomaganiu :) )
Tak było kilkanaście lat temu. Teraz jestem duża i mądra :) i wiem, że to zdrowe. Nadal nie przepadam za smakiem buraczanego soku, ale w połączeniu z innymi warzywami i owocami jest całkiem smaczny. A skoro jeszcze taki zdrowy, to czemu nie.

Burak naprawdę ma właściwości lecznicze. Zawdzięcza je antycyjanom - dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.
Burak zawiera mnóstwo kwasu foliowego oraz pierwiastków mineralnych. Jest pomocny w procesach krwiotwórczych, mimo iż nie zawiera wiele żelaza.
Przez medycynę naturalną burak już dawno został uznany za cudowny lek. Zapobiega anemii i wspomaga leczenie białaczki. Warzywo to zawiera silne przeciwutleniacze, które zwiększają przyswajanie tlenu przez organizm. Wspomagają więc układ krwionośny.
Niektóre źródła podają, iż codzienne zażywanie soku powoduje cofanie się raka. Co do tego stwierdzenia odnoszę się raczej sceptycznie. Potraktowałabym buraka raczej jako "wspomagacz" a nie lekarstwo.
Buraka najlepiej spożywać na surowo. Można pić sok wyciśnięty przez sokowirówkę lub kwas buraczany. Podaję przepis na "mój" kwas.

                                             KISZONE BURAKI

Pół kilograma surowych buraków bardzo dokładnie szorujemy a następnie kroimy w cienkie plastry.Wkładamy do kamionkowego naczynia, wsypujemy łyżkę soli i łyżkę cukru. Zalewamy przegotowaną, wystudzoną wodą ok. 0,5 l. Dorzucamy kilka ząbków obranego czosnku, kilka ziarenek pieprzu, szczyptę majeranku oraz piętkę chleba na zakwasie. Chleb koniecznie musi być na zakwasie bo inaczej nic nie wyjdzie z naszego kwasu. Możemy pominąć chleb, wówczas zakwas dłużej się kwasi.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na 3-4 dni. W międzyczasie próbujemy czy nie jest za kwaśny. Gdy już będzie gotowy przecedzamy, przelewamy do szklanej butelki i przechowujemy w lodówce. Pić codziennie pół szklanki. Należy zużyć w ciągu kilku dni.
Ukiszone buraczki z zakwasu można wykorzystać do przygotowania surówki.






Marchew - równie zdrowa co burak, również pomaga walczyć z rakiem. Spowalnia procesy starzenia skóry, odmładza i regeneruje skórę, poprawia wzrok, wzmacnia system odpornościowy. A to wszystko zasługa beta-karotenu (prowitaminy A).

Beta-karoten neutralizuje wolne rodniki w organizmie, które sprzyjają powstawaniu nowotworów.
Świetnie wpływa na skórę, chroni włókna kolagenowe co z kolei wpływa na jędrność naszej skóry.
Poprawia widzenie, szczególnie po zmroku. Chroni przed zapaleniem spojówek.
Chroni nas przed słońcem, zapobiega powstawaniu plam i przebarwień, które często pojawiają się podczas przebywania na słońcu. Chrupmy marchewkę- karoten nada skórze ładny odcień opalenizny, bez opalania :)

Jeśli to Was nie przekonało, to na pewno przekona Was fakt że marchewka jest super w diecie odchudzającej. W 90% składa się z wody, jest niskokaloryczna. Można ją jeść bez obaw :)

A jeśli połączymy buraka z marchewką to będziemy super zdrowi. A zatem chwytamy za szklanki i...do dna. SMACZNEGO!



NA ZDROWIE :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

WSZYSTKO CO MUSISZ WIEDZIEĆ O PORCIE NACZYNIOWYM

Czego dziecko najbardziej boi się będąc w szpitalu? Lista pewnie jest długa i każde dziecko boi się innych rzeczy. Jednak niezależnie od wszystkiego, większość z nas dorosłych i dzieci boimy się zastrzyków, pobierania krwi, czyli mówiąc najprościej boimy się igieł.
Większość pielęgniarek pracujących na oddziałach dziecięcych ma spore doświadczenie i umiejętności zarówno w pobieraniu krwi jak i robieniu zastrzyków. Jednak pobrać dziecku krew nawet dla doświadczonej pielęgniarki to nie lada wyzwanie. Dzieci płaczą, krzyczą, wyrywają się. Żyły są słabe, niewidoczne. Po kilku daremnych próbach wkłucia zarówno Ty, dziecko, jak i pielęgniarka zaczynacie się denerwować. Przewlekłe dożylne podawanie leków niekorzystnie wpływa na stan żył. Staja się one "kruche", obkurczone, pozrastane a czasami wręcz niemożliwe do nakłucia. Kolejna próba założenia wenflonu kończy się niepowodzeniem, bólem i łzami. Znasz to?

Na szczęście, większość dzieci leczonych onkologicznie będzie miało wszczepion…

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym".
Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :)

Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek.

POKRZYWA ZWYCZAJNA



W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jest bardzo cennym…

KILKA SŁÓW O WALORACH MIODU

Miód, szczególnie cenny w okresie jesienno- zimowym. Smaczny, pachnący i zdrowy.
To, że miód jest lekiem na wiele dolegliwości wie prawie każdy. Jednak miód miodowi nierówny. Każdy rodzaj działa na inne dolegliwości. 
Dziś chciałabym przedstawić najpopularniejsze rodzaje tego złotego syropu.




MIÓD WIELOKWIATOWY - chyba najpopularniejszy rodzaj miodu. W zależności od terminu zbioru może mieć barwę od jasnokremowej po herbacianą. W smaku może być zróżnicowany, w zależności od tego jaki nektar przeważa. Miód wielokwiatowy pochodzi z nektaru różnych roślin uprawnych, leśnych, łąkowych czy drzew.
Istotną cechą miodu wielokwiatowego jest też jego zróżnicowanie pod względem zawartości poszczególnych składników odżywczych. Wszystko zależy bowiem od tego, jakie rośliny miododajne w jego składzie dominują. Lekki, odżywczy i bogaty w witaminy jest miód powstający na wiosnę. Warto spożywać go w stanach przemęczenia i braku energii – jest naturalnym sposobem na przywrócenie równowagi organizmu. Świetni…