Kiedy nie jesteś w szpitalu czas bardzo szybko płynie. Dopiero co wróciliśmy z wakacji a za chwilę już święta. Ale jeszcze w międzyczasie Andrzejki. Wielu z Was pewnie będzie organizować spotkania z przyjaciółmi. A kiedy spotkanie wtedy przydałyby się jakieś przekąski. Mam dla Was kilka fajnych propozycji smacznych i zdrowych przekąsek.
Na początek wspomnę o ciasteczkach ze szpinakiem o których pisałam we wcześniejszych postach. Ciasteczka co prawda za bardzo zdrowe nie są, ale za to pyszne i do brązowego trunku idealne :)
Kolejną przekąską, która cieszy się u mnie powodzeniem są roladki z bakłażana, faszerowane serkiem i warzywami.
SKŁADNIKI :
- duży bakłażan
- serek śmietankowy typu almette
- czerwona papryka
- papryczka chili
- szczypiorek
- sól, pieprz
- czarny sezam
Bakłażana tniemy wzdłuż na cienkie plastry. Patelnię grillową lekko smarujemy olejem lub oliwą i grillujemy. Jeśli nie mamy patelni grillowej, warzywo przyrządzamy na zwykłej tylko uważajcie na tłuszcz. Bakłażan absorbuje go jak gąbka, dlatego oleju stosujemy minimalnie.
Paprykę drobno kroimy i wraz z innymi składnikami dokładnie mieszamy.
Gdy plastry bakłażana wystygną smarujemy każdy serkiem i zwijamy w roladkę. Każdą posypujemy sezamem.
Chłodzimy min. godzinę w lodówce i voila.
Bardzo fajnym pomysłem są również małe placuszki z cukinii. Można je podać na ciepło lub na zimno. Są naprawdę smaczne.
SKŁADNIKI:
- cukinia
- trzy łyżki mąki kukurydzianej
- duża łyżka otrębów żytnich
- kilka posiekanych orzechów włoskich
- jajko
- cebulka szalotka
- ostropest mielony
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie jogurt grecki i świeże zioła
Cukinię ścieramy na grubej tarce, odciskamy nadmiar soku. Dodajemy mąkę, otręby, jajko, orzechy, posiekana cebulkę, ostropest. Doprawiamy sola i pieprzem. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobina oleju.
Przed podaniem na każdy placuszek nakładamy łyżkę gęstego jogurtu i dekorujemy świeżymi ziołami. Pycha.
Bardzo dobrze na imprezie sprawdzają się małe, pikantne babeczki.
SKŁADNIKI:
- 30 gr. drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 1/4 szklanki oleju
- pół szklanki mleka
- jajko
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki mąki pszennej
- dwie łyżki otrębów pszennych
- łyżka zmielonego ostropestu
To są podstawowe składniki do ciasta drożdżowego. Dokładnie w takiej samej kolejności (zaczynając od drożdży) wsypujemy do miski i odstawiamy na 2 h.
DODATKI:
Kiedy ciasto wyrośnie, dokładnie mieszamy i dodajemy dodatkowe składniki. Tutaj możecie zaszaleć i dodać to co akurat macie w lodówce. Ja polecam:
- kilka suszonych pomidorów
- kilka czarnych oliwek
- trochę tartego żółtego sera
Cisto wkładamy do formy na muffinki i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C
Gwarantuję, że z takimi przekąskami zostaniesz mistrzem przyjęcia :)
Udanej imprezy !
Na początek wspomnę o ciasteczkach ze szpinakiem o których pisałam we wcześniejszych postach. Ciasteczka co prawda za bardzo zdrowe nie są, ale za to pyszne i do brązowego trunku idealne :)
Kolejną przekąską, która cieszy się u mnie powodzeniem są roladki z bakłażana, faszerowane serkiem i warzywami.
SKŁADNIKI :
- duży bakłażan
- serek śmietankowy typu almette
- czerwona papryka
- papryczka chili
- szczypiorek
- sól, pieprz
- czarny sezam
Bakłażana tniemy wzdłuż na cienkie plastry. Patelnię grillową lekko smarujemy olejem lub oliwą i grillujemy. Jeśli nie mamy patelni grillowej, warzywo przyrządzamy na zwykłej tylko uważajcie na tłuszcz. Bakłażan absorbuje go jak gąbka, dlatego oleju stosujemy minimalnie.
Paprykę drobno kroimy i wraz z innymi składnikami dokładnie mieszamy.
Gdy plastry bakłażana wystygną smarujemy każdy serkiem i zwijamy w roladkę. Każdą posypujemy sezamem.
Chłodzimy min. godzinę w lodówce i voila.
Bardzo fajnym pomysłem są również małe placuszki z cukinii. Można je podać na ciepło lub na zimno. Są naprawdę smaczne.
SKŁADNIKI:
- cukinia
- trzy łyżki mąki kukurydzianej
- duża łyżka otrębów żytnich
- kilka posiekanych orzechów włoskich
- jajko
- cebulka szalotka
- ostropest mielony
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie jogurt grecki i świeże zioła
Cukinię ścieramy na grubej tarce, odciskamy nadmiar soku. Dodajemy mąkę, otręby, jajko, orzechy, posiekana cebulkę, ostropest. Doprawiamy sola i pieprzem. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobina oleju.
Przed podaniem na każdy placuszek nakładamy łyżkę gęstego jogurtu i dekorujemy świeżymi ziołami. Pycha.
Bardzo dobrze na imprezie sprawdzają się małe, pikantne babeczki.
SKŁADNIKI:
- 30 gr. drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 1/4 szklanki oleju
- pół szklanki mleka
- jajko
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki mąki pszennej
- dwie łyżki otrębów pszennych
- łyżka zmielonego ostropestu
To są podstawowe składniki do ciasta drożdżowego. Dokładnie w takiej samej kolejności (zaczynając od drożdży) wsypujemy do miski i odstawiamy na 2 h.
DODATKI:
Kiedy ciasto wyrośnie, dokładnie mieszamy i dodajemy dodatkowe składniki. Tutaj możecie zaszaleć i dodać to co akurat macie w lodówce. Ja polecam:
- kilka suszonych pomidorów
- kilka czarnych oliwek
- trochę tartego żółtego sera
Cisto wkładamy do formy na muffinki i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C
Gwarantuję, że z takimi przekąskami zostaniesz mistrzem przyjęcia :)
Udanej imprezy !
Komentarze
Prześlij komentarz