Przejdź do głównej zawartości

DOMOWE PIEROGI

Nie wiem jak mu Was, ale u mnie wieczny dylemat - co dziś na obiad. Jedno chce to, drugie chce tamto. Zadowolić całą rodzinę naprawdę jest ciężko. A wiadomo, że musi być zdrowo i smacznie. 
Dziś padło na pierogi. Dziewczyny najbardziej lubią z jagodami, ale ze względu na deficyt produktu proponuję z mięsem.
Kiedyś myślałam, że zrobienie pierogów to wyższa szkoła jazdy. Nie dość, że trudne do zrobienia, to jeszcze czasochłonne. Nic bardziej mylnego (no chyba, że chcesz zrobić zapas dla armii). Ja z reguły staram się zrobić ok. 60 pierogów, czyli porcje na trzy obiady. Pierogi kapitalnie nadają się do mrożenia, więc są jak znalazł kiedy nie masz czasu, a chcesz zjeść porządny obiad.
Zrobienie takiej ilości pierogów zajmuje mi godzinę.
Do pierogów w zasadzie można włożyć wszystko, mogą być na słodko, na ostro, pikantne, wykwintne.
Dziś proponuję klasyczne z mięsem, z dodatkiem warzyw.
Jaki jest sekret idealnych pierogów? Ciasto. Musi być cienkie, nie ma nic gorszego niż grube ciasto pierogowe.

CIASTO:
- szklanka mąki pszennej 
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- łyżeczka zmielonego ostropestu
- łyżeczka oleju 
- szklanka gorącej wody
- szczypta soli

Dzięki gorącej wodzie ciasto będzie bardzo elastyczne i nie będzie pękać. Kilkakrotnie już stosowałam ten przepis i gwarantuję, że pierogi dobrze się lepi.
Ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie, wsypać połowę mąki, pozostałe składniki i ugniatać dosypując pozostałą mąkę. Oczywiście można sobie ułatwić i wyrobić wszystko robotem kuchennym, ale wydaje mi się że własnoręcznie wyrabiane ciasto jest bardziej elastyczne.
Po wyrobieniu od razu przykryć ściereczką. Nie możemy dopuścić aby ciasto wyschło, gdyż wtedy pierogi nam się rozpadną.
Cisto dzielimy na dwie części. Jedną przykrywamy ściereczką, drugą wałkujemy, wycinamy kółeczka szklanką, nakładamy farsz i zwijamy. Gotowe.

FARSZ:
- zazwyczaj mam mięso z rosołu ( kurczak, wołowina, pręga), co kto lubi
- gotowane warzywa ( również z rosołu) marchew, pietruszka, seler
- świeże zioła ( wg. uznania, pietruszka, koperek, szczypiorek)
- sól i pieprz do smaku.

Warzywa i mięso mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy blenderem ( nie za bardzo, nie może się zrobić papka dla niemowląt). Tak przygotowany farsz nakładamy na ciasto i zwijamy. 





Gorąco zachęcam do zrobienia pierogów. Gwarantuję, są pyszne. Dodatkowo można dodać odrobinkę masła i niebo w gębie.




                                        SMACZNEGO ŻYCZĘ !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…