poniedziałek, 10 listopada 2014

DOMOWE PIEROGI

Nie wiem jak mu Was, ale u mnie wieczny dylemat - co dziś na obiad. Jedno chce to, drugie chce tamto. Zadowolić całą rodzinę naprawdę jest ciężko. A wiadomo, że musi być zdrowo i smacznie. 
Dziś padło na pierogi. Dziewczyny najbardziej lubią z jagodami, ale ze względu na deficyt produktu proponuję z mięsem.
Kiedyś myślałam, że zrobienie pierogów to wyższa szkoła jazdy. Nie dość, że trudne do zrobienia, to jeszcze czasochłonne. Nic bardziej mylnego (no chyba, że chcesz zrobić zapas dla armii). Ja z reguły staram się zrobić ok. 60 pierogów, czyli porcje na trzy obiady. Pierogi kapitalnie nadają się do mrożenia, więc są jak znalazł kiedy nie masz czasu, a chcesz zjeść porządny obiad.
Zrobienie takiej ilości pierogów zajmuje mi godzinę.
Do pierogów w zasadzie można włożyć wszystko, mogą być na słodko, na ostro, pikantne, wykwintne.
Dziś proponuję klasyczne z mięsem, z dodatkiem warzyw.
Jaki jest sekret idealnych pierogów? Ciasto. Musi być cienkie, nie ma nic gorszego niż grube ciasto pierogowe.

CIASTO:
- szklanka mąki pszennej 
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- łyżeczka zmielonego ostropestu
- łyżeczka oleju 
- szklanka gorącej wody
- szczypta soli

Dzięki gorącej wodzie ciasto będzie bardzo elastyczne i nie będzie pękać. Kilkakrotnie już stosowałam ten przepis i gwarantuję, że pierogi dobrze się lepi.
Ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie, wsypać połowę mąki, pozostałe składniki i ugniatać dosypując pozostałą mąkę. Oczywiście można sobie ułatwić i wyrobić wszystko robotem kuchennym, ale wydaje mi się że własnoręcznie wyrabiane ciasto jest bardziej elastyczne.
Po wyrobieniu od razu przykryć ściereczką. Nie możemy dopuścić aby ciasto wyschło, gdyż wtedy pierogi nam się rozpadną.
Cisto dzielimy na dwie części. Jedną przykrywamy ściereczką, drugą wałkujemy, wycinamy kółeczka szklanką, nakładamy farsz i zwijamy. Gotowe.

FARSZ:
- zazwyczaj mam mięso z rosołu ( kurczak, wołowina, pręga), co kto lubi
- gotowane warzywa ( również z rosołu) marchew, pietruszka, seler
- świeże zioła ( wg. uznania, pietruszka, koperek, szczypiorek)
- sól i pieprz do smaku.

Warzywa i mięso mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy blenderem ( nie za bardzo, nie może się zrobić papka dla niemowląt). Tak przygotowany farsz nakładamy na ciasto i zwijamy. 





Gorąco zachęcam do zrobienia pierogów. Gwarantuję, są pyszne. Dodatkowo można dodać odrobinkę masła i niebo w gębie.




                                        SMACZNEGO ŻYCZĘ !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz