Kochani, wielkimi krokami zbliża się świąteczny czas. Co przygotować dla naszych dzieci, aby było smacznie, ale przede wszystkim zdrowo. Zerknijcie TUTAJ. Mam nadzieję, że moje propozycje was zainspirują.
Dziś jednak chciałabym zaproponować coś słodkiego. Każde dziecko uwielbia przecież słodycze. Nie możemy z diety dziecka całkowicie ich wyeliminować. Proponuje co nie co na deser.
Jak święta, to nie może zabraknąć pierniczków. Najlepsze są oczywiście takie przygotowane w domu, z dobrych składników. Takie będą odpowiednie dla chorych dzieci.
Przy okazji robienie pierniczków to świetna zabawa dla całej rodziny. Najpierw wycinanie, pieczenie, a następnie najlepsza część, czyli dekorowanie i zjadanie :)
Z doświadczenia wiem, że najlepsze są najprostsze przepisy, dlatego polecam podstawową wersję na pierniczki. Po upieczeniu nie musicie ich przechowywać aby skruszały. Odpowiednie są od razu :) To dobra wiadomość dla dzieci :)
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki (ja zwykle używam pół na pół tortowej i pszennej pełnoziarnistej. Dobra będzie również orkiszowa)
- 150 g cukru drobnego trzcinowego
- 200 g miodu (jeśli dziecko jest uczulone, możesz wybrać miodek z mniszka lub syrop trzcinowy- w smaku zbliżony do miodu)
- 100 g masła
- duże jajko
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- łyżeczka sody oczyszczonej
- sok z 1/2 cytryny.
Mąki przesiej do miski. Dodaj cukier, przyprawę do piernika, sodę, sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Następnie dołóż miód, masło i jako. Dokładnie wyrób ciasto. Najlepszy będzie robot, gdyż na początku ciasto dość mocno przykleja się do rąk, jednak jeśli lubisz zagniatać ciasto, zrób to ręcznie. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywcza i włóż na 30 min. do lodówki.
Po tym czasie rozwałkuj na grubość 3-4 mm i wycinaj dowolne kształty.
Jeśli ciasto będzie się lepić podczas wałkowania, podsyp je lekko mąką.
Gotowe pierniczki piecz w 180 st.C ok. 10 min. Po upieczeniu przestudź i dekoruj wg. uznania. Możesz użyć polewy czekoladowej, suszonych owoców lub lukru. Szczerze mówiąc, te świąteczne najbardziej lubię dekorować lukrem.
LUKIER:
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Do cukru dodaj sok z cytryny i dokładnie ucieraj aż powstanie gęsta pasta. Tak przygotowanym lukrem ozdabiaj pierniczki.
WSZYSTKIEGO SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz