Przejdź do głównej zawartości

SERNIK Z MALINAMI I CZEKOLADĄ


Okres świąteczny to taki cudowny czas, kiedy pozwalamy sobie na nieco więcej swobody, luzu i smacznego jedzenia. Nawet w przypadku naszych dzieci odpuszczamy nieco reżim żywieniowy, aby i one mogły zjeść odrobinę świątecznych potraw. Oczywiście, najlepiej zawsze porozmawiać z dietetykiem, co można podać maluchowi, a z czego lepiej zrezygnować. Pamiętajcie, że najważniejsze jest zdrowie naszych najmłodszych.

Na świąteczny stół proponuję lekki sernik z białą czekoladą (wiem, wiem- nie jest to dobry produkt, dlatego jadamy go naprawdę okazjonalnie) i mrożonymi malinami. A jak masz czas możesz jeszcze przygotować malinowy sos do polania sernika. Wówczas to już prawdziwa kulinarna rozpusta :)


SKŁADNIKI:
- 200 g ciastek kruchych
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g roztopionego masła
- łyżeczka przyprawy do piernika
- kilogram twarogu półtłustego lub gotowy ser na sernik
- 100 g białej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki min. 30 % tłuszczu
- 200 g jogurt grecki
- 4 jajka
- 150 g drobnego cukru trzcinowego
- 1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g mrożonych malin (w sezonie świeże)

SPOSÓB WYKONANIA
Kruche ciastka zmiksuj w malakserze na okruszki, dodaj mielone migdały, masło oraz przyprawę do piernika. Dokładnie połącz a następnie dokładnie "ugnieć" w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na 30 min. aby masa stężała.
Twaróg zmiel dwukrotnie w maszynce. Jeśli używasz gotowego sera pomiń ten etap. Ser przełóż do dużej miski, dodaj żółtka, jogurt grecki, cukier oraz budyń lub mąkę ziemniaczana i dokładnie zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj delikatnie mieszając do sera. Podobnie białka, ubite na sztywna pianę, również delikatnie połącz z masą. Na koniec dodaj przestudzoną, roztopioną czekoladę. Na ciasto delikatnie układaj rozmrożone maliny (nie muszą być tak całkiem roztopione).
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok. 60 min. Po tym czasie wyłącz piekarnika a ciasto zostaw do wystudzenia w piekarniku. 
Krój dobrze wystudzone, najlepiej następnego dnia, choć wiem że to trudne :) Jeśli jesteś miłośnikiem serników, tak jak ja, nie dasz rady się powstrzymać aby choć kawałeczek nie spróbować :)  

SOS MALINOWY
- 300 g mrożonych owoców
- łyżka cukru trzcinowego
- sok z 1/2 cytryny

Maliny włóż do garnuszka, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu aż owoce się rozgotują a cukier rozpuści. Sos przetrzyj przez gęste sito. Podawaj do sernika. 

Smacznego.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes