Okres świąteczny to taki cudowny czas, kiedy pozwalamy sobie na nieco więcej swobody, luzu i smacznego jedzenia. Nawet w przypadku naszych dzieci odpuszczamy nieco reżim żywieniowy, aby i one mogły zjeść odrobinę świątecznych potraw. Oczywiście, najlepiej zawsze porozmawiać z dietetykiem, co można podać maluchowi, a z czego lepiej zrezygnować. Pamiętajcie, że najważniejsze jest zdrowie naszych najmłodszych.
Na świąteczny stół proponuję lekki sernik z białą czekoladą (wiem, wiem- nie jest to dobry produkt, dlatego jadamy go naprawdę okazjonalnie) i mrożonymi malinami. A jak masz czas możesz jeszcze przygotować malinowy sos do polania sernika. Wówczas to już prawdziwa kulinarna rozpusta :)
SKŁADNIKI:
- 200 g ciastek kruchych
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g roztopionego masła
- łyżeczka przyprawy do piernika
- kilogram twarogu półtłustego lub gotowy ser na sernik
- 100 g białej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki min. 30 % tłuszczu
- 200 g jogurt grecki
- 4 jajka
- 150 g drobnego cukru trzcinowego
- 1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g mrożonych malin (w sezonie świeże)
SPOSÓB WYKONANIA
Kruche ciastka zmiksuj w malakserze na okruszki, dodaj mielone migdały, masło oraz przyprawę do piernika. Dokładnie połącz a następnie dokładnie "ugnieć" w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na 30 min. aby masa stężała.
Twaróg zmiel dwukrotnie w maszynce. Jeśli używasz gotowego sera pomiń ten etap. Ser przełóż do dużej miski, dodaj żółtka, jogurt grecki, cukier oraz budyń lub mąkę ziemniaczana i dokładnie zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj delikatnie mieszając do sera. Podobnie białka, ubite na sztywna pianę, również delikatnie połącz z masą. Na koniec dodaj przestudzoną, roztopioną czekoladę. Na ciasto delikatnie układaj rozmrożone maliny (nie muszą być tak całkiem roztopione).
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok. 60 min. Po tym czasie wyłącz piekarnika a ciasto zostaw do wystudzenia w piekarniku.
Krój dobrze wystudzone, najlepiej następnego dnia, choć wiem że to trudne :) Jeśli jesteś miłośnikiem serników, tak jak ja, nie dasz rady się powstrzymać aby choć kawałeczek nie spróbować :)
SOS MALINOWY
- 300 g mrożonych owoców
- łyżka cukru trzcinowego
- sok z 1/2 cytryny
Maliny włóż do garnuszka, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu aż owoce się rozgotują a cukier rozpuści. Sos przetrzyj przez gęste sito. Podawaj do sernika.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz