Przejdź do głównej zawartości

NATURALNE PREBIOTYKI Z PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

W ostatnim poście pisałam o zdrowych jelitach. Życie w biegu, antybiotyki, nieodpowiednia dieta sprawiają, że nasze jelita i nasza odporność bardzo na tym cierpi. Aby wspomóc organizm warto go odżywić. Najlepiej naturalnymi produktami. Aby twoje jelita znów pracowały na pełnych obrotach, do diety wprowadź prebiotyki.


CO TO SA PREBIOTYKI I JAK DZIAŁAJĄ?
Prebiotyki to substancje wspomagające namnażanie i wzrost dobroczynnych bakterii jelitowych. Jego zadaniem jest przywracanie równowagi mikro flory jelitowej, która została zaburzona np. na skutek terapii antybiotykowej, stresu lub nieprawidłowej diety. Mikroflora jelitowa zapobiega stanom zapalnym i chroni przed nowotworami układu pokarmowego. Prebiotyki, które pomagają odbudować mikroflorę jelitową, stymulują również wchłanianie składników odżywczych, łagodzą zaparcia, a także wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

 Właściwości prebiotyków
 Prebiotyki to nietrawione składniki żywności,które wywierają pozytywny wpływ na organizm poprzez stymulowanie wzrostu dobroczynnych bakterii jelitowych. Jelita zasiedla ok. 2 kg bakterii różnych gatunków, zarówno tych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, jak i patogennych, wywołujących choroby. Skład jakościowy i ilościowy mikroflory jelitowej jest zmienny, a duży wpływ na niego ma dieta. Prebiotyki powodują zwiększenie ilości w jelitach bakterii pożytecznych.

Aby dany produkt był uznany za prebiotyk, musi spełniać określone funkcje:
- stymulować wzrost i aktywność wybranych szczepów bakterii, które korzystnie wpływają na zdrowie
- obniżać ph treści jelitowej
- być odporny na hydrolizę i działanie enzymów przewodu pokarmowego
- nie ulegać wchłanianiu w górnym odcinku przewodu pokarmowego
- stanowić pożywkę dla jednego lub większej liczby pożytecznych mikroorganizmów w okrężnicy
- być stabilny w procesie przetwórstwa spożywczego

ŹRÓDŁA NATURALNYCH PREBIOTYKÓW

KISZONKI- Ogórki, kapusta, buraki, fasolka, pomidory, marchewka czy jabłka – wiele warzyw i niektóre owoce znakomicie smakują nie tylko kiedy są świeże, ale również po ukiszeniu. Kiszonki zawierają niemal tyle samo składników odżywczych co ich surowe odpowiedniki. Są więc cennym źródłem witamin i minerałów. Wspomagają również układ pokarmowy i odpornościowy, przyspieszając perystaltykę jelit. Dzieje się tak dlatego, że „produktami” fermentacji są bakterie mlekowe.  

 FERMENTOWANE PRODUKTY MLECZNE- Naturalnymi prebiotykami są również jogurty, kefiry oraz zsiadłe mleko. Powstają one przy udziale specjalnych mikroorganizmów, które wywołują proces fermentacji laktozy. Tak przetworzone produkty mleczne zachowują najważniejsze składniku odżywcze, tzn. pełnowartościowe białko, wapń, fosfor i potas. Co więcej, dzięki enzymom bakteryjnym jogurty itd. cechują się wysoką strawnością. Enzymy inicjują bowiem zwiększone wydzielanie soków trawiennych.

FERMENTOWANE PRODUKTY SOJOWE- Soja to cenne źródło białka oraz makro- i mikroelementów. Poddana procesowi fermentacji zamienia się w naturalny prebiotyk. Produkty sojowe o działaniu prebiotycznym to np. miso, natto, tempeh, sos sojowy, kurosu (czarny ocet ryżowy) i tofu. Tego rodzaju produkty nie tylko wspomagają układ odpornościowy, ale również wyrównują poziom cukru we krwi, wpływają na prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego oraz poprawiają wygląd skóry.

INULINA- Inulina jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Składa się z cząsteczki glukozy połączonej z łańcuchami cząsteczek fruktozy. W stanie naturalnym występuje w korzeniach agawy, mniszka lekarskiego, cykorii, słonecznika bulwiastego, omanu. Inulina jest łagodnie słodka w smaku. Jej indeks glikemiczny wynosi 14, a kaloryczność 160 kcal/100g. Mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę i odchudzające się. Inulina jest przede wszystkim prebiotykiem, w naturalny sposób zwiększającym liczbę białych krwinek i limfocytów T, które pełnią jedną z istotniejszych ról w ludzkim układzie immunologicznym. Stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych: Lactobaccillus i Bifidobacterium. Bakterie jelitowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

OCET JABŁKOWY- W occie jabłkowym znajduje się inulina – substancja prebiotyczna, która w naturalny sposób zwiększa liczbę białych krwinek i limfocytów T, które pełnią jedną z istotniejszych ról w ludzkim układzie immunologicznym. Ocet jabłkowy zawiera duże ilości kwasu octowego, dlatego działa również przeciwbakteryjnie. Kwas obniża pH i zabija bakterie. Jest pomocny w zwalczaniu infekcji gardła i zatok. Wspomaga także proces przemiany materii i wywiera korzystny wpływ na skórę.


ZIEMNIAKI- są zasobnym źródłem skrobi opornej, która stanowi smakowitą pożywkę dla bakterii. Aby warzywa wykazywały działanie prebiotyczne, należy jeść je po ugotowaniu, ale schłodzone. W takiej postaci można np. dodawać ziemniaki do sałatek i spożywać razem z innymi produktami o działaniu prebiotycznym, np. z kiszonymi ogórkami. Włączenie naturalnych prebiotyków do codziennej diety z pewnością znakomicie wpłynie na organizm, zwiększając jego odporność.

CYKORIA- Cykoria, tak jak ocet jabłkowy, jest zasobnym źródłem inuliny. Stymuluje pracę jelit i układów: odpornościowego oraz trawiennego. Ze względu na dobroczynną obecność lektucyny i laktukopikryny wspiera pracę wątroby i wspomaga produkcje żółci. Żółć wątrobowa jest niezastąpiona przy prawidłowym trawieniu tłuszczów. Warzywo zawiera również cenne dla organizmu makro- i mikroelementy. Jego regularne spożywanie to skuteczny sposób na poprawienie kondycji organizmu i wyglądu skóry.

 KARCZOCHY- Oprócz tego, że są naturalnym prebiotykiem, skutecznie chronią wątrobę i drogi żółciowe. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i pomagają przeciwdziałać dolegliwościom układu sercowo-naczyniowego. Pobudzają również trawienie i wykazują delikatne działanie przeczyszczające, dlatego sprzyjają odchudzaniu. Swoje właściwości prebiotyczne karczochy zawdzięczają inulinie, tak samo jak cykoria oraz ziemniaki. Inulina to pożywka dla pożytecznych bakterii jelitowych.

KOBIECE MLEKO- Przed narodzinami dziecko ma sterylny układ pokarmowy. Bakterie jelitowe dostają się tam, kiedy mały człowiek przechodzi przez drogi rodne. Dziecięca mikroflora jelitowa buduje się do 3 roku życia. Bardzo ważną rolę w tym procesie odgrywa mleko matki, a w szczególności siara – tzn. wydzielina, która wydobywa się z piersi zaraz po porodzie. Prebiotyki są dodawane również do sztucznych mieszanek mlecznych.

 Prebiotyki znajdziesz również w następujących produktach- fasola, topinambur, banany, czosnek, cebula, por, szparagi, banany.

Prebiotyki a probiotyki

Prebiotyki są często mylone z probiotykami, tzn. preparatami lub produktami zawierającymi drobnoustroje, które produkują kwas mlekowy. Dzięki temu wspomagają walkę organizmu z bakteriami chorobotwórczymi. Bakterie probiotyczne odżywiają się prebiotykami.

Prebiotyki naturalne czy z apteki?

Chyba nie ma co do tego wątpliwości, że zawsze lepiej sięgnąć po produkt stworzony przez naturę.
A naturalnych źródeł prebiotyków, jak widać jest naprawdę dużo. Każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Lepiej zaopatrywać się w naturalne produkty u rolników niż w aptece.
Pamiętaj: Nie wydasz na kucharza, to wydasz na lekarza (chińskie powiedzenie).





źródło- lokalnyrolnik.pl, poradnikzdrowie.pl, "Zdrowe jelita- zdrowy człowiek" dr med. Renate Collier

Komentarze

  1. Zbilansowana dieta jest absolutnym fundamentem naszego zdrowia. W sytuacji, gdy nasz organizm ma duże niedobory określonych witamin lub składników, wtedy zalecane jest skorzystanie z suplementów. Absolutnie jednak suplementy nie zastąpią zdrowiej diety, choć warto z rozwagą czasem po nie sięgnąć.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes