Przejdź do głównej zawartości

CHORE JELITA A CHOROBA NOWOTWOROWA


Jeszcze kilka lat temu niewiele mówiło się o jelitach, ponieważ były kojarzone jedynie z procesem trawienia i wydalania. Obecnie już wiemy, że ich rola jest o wiele większa i bardzie złożona niż nam się wydaje.



Jelita to największy nasz organ. Musimy o niego prawidłowo zadbać. Tylko wówczas, kiedy jelita są zdrowe, my jesteśmy zdrowi.
Nasze ciało składa się z ogromnej ilości komórek, w każdej z nich zachodzą procesy życiowe. Aby jednak każda komórka mogła otrzymać energię, najpierw to co jemy musi zostać strawione a następnie składniki odżywcze z pożywienia są transportowane do każdej komórki. To właśnie układ pokarmowy i nasze jelita dostarczają składniki odżywcze komórkom.

W brzuchu wszystko ma swój początek. To nasze jelita są również odpowiedzialne za układ odpornościowy. Jak to wszystko się zaczyna? Błona śluzowa jelit jest zasiedlona przez miliony bakterii, w większości pożyteczne, które tworzą florę jelitową. Właściwy skład flory jelitowej decyduje o naszym zdrowiu. 
Bakterie jelitowe pełnią ważną funkcję w obrębie układu odpornościowego- przenikając do głębszych warstw ścian jelit, utrzymują w stałej gotowości komórki odpornościowe. Fizjologiczna, naturalna flora bakteryjna jelit powinna pozostawać w równowadze przez całe nasze życie. Chroni nas ona przed wieloma alergenami- przede wszystkim tymi, które wywołują alergię pokarmową.

Gdy dziecko zaczyna być karmione obcym mlekiem, traci tę ochronę, ponieważ w wyniku tego giną bakterie z gatunku BIFIDBAKTERIUM BIFIDUM, przekazane mu wraz z mlekiem matki. Dzieje się tak w następstwie zachwiania równowagi będącego skutkiem zmian składu i wzajemnych proporcji flory bakteryjnej jelit oraz zasiedlenia ich obcymi drobnoustrojami. 

W rezultacie błona śluzowa w dużym stopniu traci swą zdolność ochrony organizmu przed szkodliwymi bakteriami i nie jest w stanie pobudzić procesów obronnych, które powinny zachodzić wewnątrz jelit. Osłabienie tych mechanizmów sprzyja zakażeniom jelit i innym chorobom. Zażywanie silnych leków np. antybiotyków jeszcze bardziej osłabia naturalne procesy odpornościowe, zwłaszcza gdy do tego wszystkiego dołączą jeszcze błędy żywieniowe.
Nie jest przesadą twierdzenie, że od prawidłowej czynności jelit zależy zarówno nasze zdrowie fizyczne, jaki i stan umysłu.

Zaburzenia czynności i choroby jelit spotyka się wśród dzieci coraz częściej. Zapadalność na nowotwory wśród dzieci można powiązać z pogorszeniem stanu zdrowia jelit. 
Ściana jelit działa jak zapora, która jest z natury dobrze przygotowana do stawiania czoła szkodliwemu działaniu bakterii, trucizn i niezdrowego  pożywienia. Pozostałe narządy polegają w tym względzie w znacznym stopniu na siłach obronnych jelit i nie posiadają już tak licznych mechanizmów chroniących przed wymienionymi czynnikami.
Kiedy pierwsza bariera, jaką jest błona śluzowa jelit, ulega pod naporem czynników chorobotwórczych, wtedy przedostają się one do słabiej bronionych części organizmu. W wyniku tego front walki z intruzami przerzuca się w głąb organizmu, do naczyń krwionośnych i chłonnych, stanowiących część układu obronnego. W następstwie może dojść m.in. do choroby nowotworowej.

Zdrowy układ trawienny jest warunkiem zdrowia całego organizmu. Dlatego powinniśmy się nauczyć rozpoznawać, czy i dlaczego nasze jelita pracują nieprawidłowo. 
Chore i niedomagające jelita wysyłają określone sygnały. Najczęściej są to objawy zaburzeń ich pracy. Istnieje kilka oznak zaburzeń jelitowych, których na ogół nie traktuje się poważnie. Jednak właśnie tych sygnałów nie wolno lekceważyć, jeśli chce się zdławić chorobę jelit w jej początkowym stadium.
Najpowszechniejszym pierwszym ostrzeżeniem jest ból brzucha. Przyczyną zwykle nie jest żadna konkretna choroba. Bezpośrednim powodem takich dolegliwości jest zwykle rozciągnięcie ścian jelit, spowodowane wzdęciami lub też skurcz mięśni jelit, wywołany podrażnieniem błony śluzowej jelit. 
W razie wystąpienia bólu należy zawsze zwrócić się do lekarza i poszukać przyczyny, ponieważ mały płomyk- ból- łatwiej ugasić niż duży pożar- chorobę.

Pamiętaj, ból to znak, że coś dzieje się w organizmie. Nie lekceważ go. 
Aby cieszyć się zdrowiem pamiętaj o odpowiednim żywieniu oraz aktywności fizycznej.

źródło- "Zdrowe jelit, zdrowy człowiek" Renate Collier

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes