O pomidorach już pisałam, a raczej o przetworach z pomidorów. Możesz poczytać TUTAJ. Dziś o właściwościach tych smacznych owoców oraz o smaku, który jest tak dobry, iż niemal wszyscy uwielbiamy pomidory.
Pomidory to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowią bogate źródło likopenu, potasu a także witamin C i E oraz beta-karotenu. Co ciekawe pomidory to jedyne warzywa, które po przetworzeniu są równie a nawet bardziej wartościowe niż świeże. To za sprawą cennego likopenu, który uwalnia się podczas obróbki termicznej. Warto zatem jeść świeże pomidory w sezonie a poza nim sięgać po przetwory z pomidorów.
Dzięki wymianie produktów, jaka miała miejsce w czasach wielkich odkryć geograficznych, możemy cieszyć się obecnością pomidorów na naszych stołach. Choć pierwotnie rosły w niższych partiach Andów, znali je również Aztekowie, którzy traktowali je jako roślinę uprawną. Wiedzieli, co dobre.
Dzięki wymianie produktów, jaka miała miejsce w czasach wielkich odkryć geograficznych, możemy cieszyć się obecnością pomidorów na naszych stołach. Choć pierwotnie rosły w niższych partiach Andów, znali je również Aztekowie, którzy traktowali je jako roślinę uprawną. Wiedzieli, co dobre.
„Tomati” oznacza po prostu „pulchny owoc”. Pomidory trafiły do Europy na początku XVI wieku wraz z odkryciami Kolumba. Na początku uchodziły za roślinę ozdobną, dopiero później zaczęto odkrywać ich walory smakowe. Teraz kolej na nas. Zabawmy się więc w odkrywców i sprawdźmy, co pomidory zawierają, co nam dostarczają oraz co można z nich zrobić.
Pomidory – właściwości odżywcze i witaminy
Pomidory są nie tylko smaczne, ale stanowią doskonały koktajl witaminowy. Znajdziecie w nich duże ilości witamin C, E, beta-karoten oraz cenny likopen, a także duże zasoby potasu. Do tego zawierają sporo wody i mają niską wartość kaloryczną, a co najważniejsze są bardzo smaczne. Warto też wiedzieć, że pomidory uprawiane na słońcu mają więcej wartości odżywczych, niż te uprawiane w szklarniach.
Pomidory czy keczup – występowanie likopenu
Warto sięgać po pomidory dla zdrowia, głównie ze względu na występujący w nich likopen – czerwony barwnik z rodziny kartenoidów, naturalny przeciwutleniacz. Likopen występuje głównie w pomidorach a także innych czerwonych owocach. Przyswajalność likopenu można zwiększyć przez obróbkę cieplną, dlatego najwięcej likopenu znajdziemy w przetworach pomidorowych, takich jak koncentrat pomidorowy, ketchup, sos pomidorowy, zupa pomidorowa i inne potrawy z gotowanych, przetworzonych pomidorów.
Właściwości likopenu? Otóż występując wraz z innymi składnikami odżywczymi, naturalnie znajdującymi się w pomidorach, wykazuje on niezwykle silne działanie przeciwnowotworowe. Udowodniono, że regularne spożywanie pomidorów oraz przetworów z nich, znacząco obniża ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty (nawet o 50%), jelita grubego, jajników, a nawet dość rzadko występującego raka wątroby.
Właściwości likopenu? Otóż występując wraz z innymi składnikami odżywczymi, naturalnie znajdującymi się w pomidorach, wykazuje on niezwykle silne działanie przeciwnowotworowe. Udowodniono, że regularne spożywanie pomidorów oraz przetworów z nich, znacząco obniża ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty (nawet o 50%), jelita grubego, jajników, a nawet dość rzadko występującego raka wątroby.
Jednocześnie pomidory, a w szczególności sok pomidorowy, oferują bardzo bogate zasoby potasu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu krążenia. Wiadomo bowiem, że wpływa pozytywnie na odpowiednią kurczliwość mięśni (potas m.in. zapobiega powstawaniu skurczy), a także obniża ciśnienie tętnicze.
Pomidory na odchudzanie
Pomidory z całą pewnością pomogą być fit. Są to chyba najpowszechniej stosowane warzywa we wszelkich dietach odchudzających. Dostarczają małej ilości kalorii i na długo dają uczucie sytości. 100 g pomidorów to zaledwie 18 kcal! Jeśli przyjmiemy, że waga średniej wielkości pomidora wynosi 180 g, to jego kaloryczność wyniesie tylko 32 kcal! Pewnie to dlatego, że składają się w ponad 90% z wody.
Poza tym działają odświeżająco i tonizująco na wątrobę, a przez to na cały organizm. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych poprawia procesy trawienne.
Poza tym działają odświeżająco i tonizująco na wątrobę, a przez to na cały organizm. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych poprawia procesy trawienne.
Pomidor – owoc czy warzywo?
Dla botaników pomidory to owoce należące do rodziny psiankowatych, do których zalicza się również papryka. Ponieważ jednak zawierają niewielką ilość cukru, zaliczane są do warzyw.
Pomidory dla ciężarnej
Pomidory są bardzo wskazane dla kobiet w ciąży, bo wpływają korzystnie na obniżenie się ciśnienia tętniczego, co związane jest często z przewlekłym bólem głowy – szczególnie w drugiej połowy ciąży. Zapobiegają także skurczom mięśni, na co również skarżą się przyszłe mamy.
Pomidory dla matki karmiącej
Przez to, że spożywamy go w naszej strefie klimatycznej bardzo często i praktycznie cały rok, może stanowić on dość silny alergen (uwalnia w organizmie histaminę). Dlatego też w pierwszych miesiącach życia dziecka nie zaleca się spożywania dużych ilości surowych pomidorów, a wprowadzanie ich do diety matki powinno odbywać się powoli.
Dań z pomidorami w roli głównej jest co niemiara, ale najlepsze w pomidorach jest to, że są źródłem tzw. piątego smaku. Smak umami, bo o nim mowa, znajdziemy również m.in.: w sosie sojowym, grzybach, orzechach czy winogronach. Nazwa umami wywodzi się z japońskiego i oznacza „pyszny”. Dla nas jeszcze dość mało znany, ale dla Azjatów to kwintesencja oznaczająca idealne połączenie smakowe.
Pomidory świetnie komponują się z bazylią, awokado, z każdym serem: fetą, mozarellą, twarogiem, czy z jogurtem. Nadają się dosłownie do wszystkiego: do zupy, do pizzy, do sosu, do spaghetti i do tradycyjnej kanapki. To wyjątkowo wdzięczne warzywo do przetwarzania – do słoików albo do suszenia. Pyszne są takie domowo suszone pomidory, zalane następnie dobrej jakości oliwą z czosnkiem i ziołami.
Czy i kiedy pomidory szkodzą?
Na pomidory należy uważać, kiedy są niedojrzałe, wówczas mogą nam zaszkodzić. W tym stadium rozwoju zawierają bowiem toksyczny związek, jakim jest solanina. Objawami zatrucia się solaniną są bóle brzucha, wymioty, a także zawroty głowy. Związek ten znajduje się również w łodyżce, dlatego też należy ją dokładnie wyciąć. Z pomidorami nie powinni też przesadzać chorzy na reumatoidalne zapalenie stawów, a także z dną moczanową i oczywiście alergicy.
Z kolei dzieciom i osobom starszym zaleca się spożywanie pomidorów bez skórki. Zmniejsza się w ten sposób ryzyko nieprzyjemnego w skutkach przyklejenia się jej do ścian przewodu pokarmowego. Z drugiej jednak strony w skórce jest najwięcej likopenu, więc warto jadać pomidory ze skórką.
Jak sami mieliście okazję się przekonać, superlatywy na temat pomidorów nie są przesadzone. Jeśli nie macie koncepcji, jak przyrządzić warzywa lub zwyczajnie nie macie nastroju, aby spędzać czas w kuchni, weźcie pomidora w rękę i jedźcie jak jabłko. Mięśnie i serce będą Wam wdzięczne za witaminowy zastrzyk, a żołądek za długotrwałe nasycenie.
źródło- lokalnyrolnik.pl
Komentarze
Prześlij komentarz