Przejdź do głównej zawartości

CZY GRZYBY TO WARTOŚCIOWY PRODUKT?




W tym roku mamy wyjątkowy wysyp grzybów. Dla miłośników tego rodzaju darów lasu to prawdziwy raj. Grzyby można przetwarzać na wiele sposobów od mrożenia poprzez suszenie. Czy warto jednak zawracać sobie nimi głowę? Czy prócz wartości smakowych posiadają wartości odżywcze?

Co kryją w sobie grzyby:


  • zawierają w sobie dużo wody – 70-90%,
  • posiadają dużo białka, którego najwięcej znajdziemy w młodych pieczarkach, borowikach i… purchawkach. Najwięcej jednak białka znajdziemy w pieczarkach hodowlanych – posiadają one nawet 44% białka w stosunku do całego grzyba. Natomiast suszone borowiki zawierają w sobie prawie 2x więcej białka niż mięso wołowe. Oczywiście nie jest to pełnowartościowe białko, jednak jest ono lepiej trawione aniżeli to pochodzące z produktów roślinnych.
  • źródło witamin – grzyby zawierają w sobie witaminy z grupy B, wit. PP, wit. A, D oraz wit. C,
  • źródło mikroelementów – potasu i magnezu, które pozytywnie wpływają na przemianę materii w organizmie, jednakże grzyby zawierają w sobie nie tylko te dobre pierwiastki, ale wchłaniają też ze środowiska pierwiastki niepożądane – ołów, rtęć i arsen. Dlatego też nie zbierajmy grzybów w pobliżu ruchliwych szos.
  • chronią przed chorobami – np. boczniak ostrygowaty posiada właściwości antynowotworowe oraz obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • grzyby dla osób na diecie – są one idealne dla tych, co chcą zgubić dodatkowe kilogramy – grzyby składają się niemal w 90% z wody i posiadają niewiele kalorii (35-50 kcal w 100 g), a ponadto dają uczucie sytości, dlatego też są doskonałym składnikiem diety osób odchudzających się,
  • zawierają chitynę – jest ona odpowiednikiem celulozy, która jest odpowiednikiem błonnika

  • Niestety grzyby mają również wady. Najważniejsza z nich- SĄ CIĘŻKOSTRAWNE.



    Grzyby absolutnie nie mogą być spożywane przez dzieci, szczególnie dzieci leczone chemioterapią. Te dary lasu obciążają nerki, wątrobę oraz przewód pokarmowy. 

    Dzieci do 10 roku życia nie powinny spożywać  grzybów, później, najlepiej jedynie okazjonalnie.

    źródło- allnaturals.pl

     

    Komentarze

    Popularne posty z tego bloga

    DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

      Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

    ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

    Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

    ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

    " Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes