Wbrew pozorom mamy wpływ na naszą odporność. Choć dziedziczymy ją po przodkach, wiele zależy od nas samych.
Co zatem osłabia nasz system odpornościowy?
1.Rezygnacja ze śniadania
Wielu z nas żyjąc w pospiechu rezygnuje ze śniadania, to jednak duży błąd. Śniadanie jest niczym paliwo do Twojego samochodu. Auto nie pojedzie jeśli nie zatankujesz. A jak Twój organizm ma rozpocząć nowy dzień, kiedy nie dostarczysz mu energii? Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, więc nie rezygnuj z niego. Zjedz węglowodany (pieczywo, owsiankę, kasze), białko (jajko, kawałek mięsa, chudą wędlinę) i oczywiście warzywa. Takie śniadanie zapewni Ci energię na cały poranek i dostarczy witaminy i składniki mineralne, które wzmocnią Twój organizm.
WITAMINA A- utrzymuje w dobrym stanie błonę śluzową dróg oddechowych, chroniąc przed wniknięciem zarazków, zwiększa liczbę komórek odpornościowych i aktywizuje je do walki z wirusami (produkty mleczne, jajka, papryka, mango, szczypiorek)
WITAMINA C- pobudza produkcję interferonu, neutralizuje wolne rodniki, aktywizuje białe ciałka krwi i przekaźniki chemiczne zwalczające chorobę (natka pietruszki, sok z rokitnika, dzika róża, czarna porzeczka, żurawina, brokuły)
WITAMINA E- niszczy wolne rodniki, działa przeciwzapalnie, bierze udział w produkcji czerwonych krwinek (pestki słonecznika, migdały, oleje, orzechy, ryby, produkty z pełnego ziarna)
WITAMINY Z GRUPY B- współuczestniczą w tworzeniu białek, hormonów i enzymów potrzebnych do wzmocnienia odporności ( banany, awokado, mięso, ryby, nabiał, produkty pełnoziarniste, kasze)
2.Zbyt krótki sen
Może wydaje Ci się, że sen nie ma wpływu na odporność, jednak jest zupełnie inaczej. Wypoczęty organizm lepiej funkcjonuje, a co za tym idzie jest bardziej odporny na atakujące Cię wirusy.
Sen w wymiarze 7-8 godzin na dobę jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W czasie snu ulega on regeneracji, regulowane są funkcje immunologiczne, wytwarzane są komórki cytotoksyczne oraz przeciwciała, pozwalające na eliminowanie drobnoustrojów chorobotwórczych.
Skracanie snu, zwłaszcza powtarzające się i długotrwałe, powoduje wzrost podatności na choroby zarówno zakaźne jak i nowotworowe. Spada produkcja limfocytów cytotoksycznych, przystosowanych do walki z mikroorganizmami, wzrasta natomiast ilość komórek, zwanych, makrofagami, których zadaniem jest stymulacja unaczynienia tkanek, co może być korzystne dla wzrostu nowotworów. (cd4.com.pl)
3. Cukier
Substancja silnie wyziębiająca organizm, zakwaszająca i gromadząca wilgoć. Cukier niszczy śledzionę i żołądek, podrażnia układ nerwowy i powoduje zużycie ważnych dla organizmu witamin i soli mineralnych. Przyspiesza też spadek poziomu energii, mimo że pierwszym wrażeniem po zjedzeniu czegoś słodkiego jest intensywne pobudzenie. Ponadto cukier jest substancją silnie uzależniającą. Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, sięgnijmy po suszone owoce, bądź wypieki słodzone naturalnymi słodzikami, a nie białym cukrem.
4. Produkty oczyszczone
Produkty z białej mąki (pieczywo, makarony, ciasto do pizzy) pozbawione są substancji mineralnych i witamin, a także błonnika. Dodatkowo są to produkty wysoko przetworzone, upośledzające działanie systemu immunologicznego. Wszystko za sprawą tego, że biała mąka szybko przekształca się w glukozę. Jej zbyt wysoki poziom sprawia, że nasz organizm z trudem radzi sobie z bakteriami i wirusami.
5. Częste spożywanie mięsa
Nadmierne spożycie białka pochodzenia zwierzęcego, może powodować zwiększoną produkcję hormonu IGF-1. To hormon odpowiadający m.in. za rozwój i podział nowych komórek. Naukowcy twierdzą, że jego nadmiar może osłabiać działanie systemu immunologicznego i wpływać na rozwój chorób, m.in. nowotworów. Według zaleceń dietetyków, białko powinno dostarczać około 30 procent kalorii dziennie i nie więcej niż 10 procent z tej sumy może być pochodzenia odzwierzęcego.
6. Owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe wychładzają organizm, co jest właściwością korzystną w przypadku osób zamieszkujących regiony o gorącym klimacie. Polską zimą wychłodzenie organizmu nie jest korzystne, a nadmierne spożywanie cytrusów w tym okresie raczej nam nie służy (poza tym, że cytrusy są źródłem witaminy C, możemy ją odnaleźć również w polskich, lokalnych owocach i warzywach – np. cebuli). Dużo lepszym napojem rozgrzewającym, zamiast herbaty z cytryną, jest herbata z sokiem malinowym lub wiśniowym. Rozgrzewająco działają też przyprawy takie jak imbir, cynamon czy wanilia. Oczywiście, nie rezygnuj z pomarańczy czy grejpfrutów, jednak wybieraj je raczej na deser czy podwieczorek niż na śniadanie.
7. Żywność wysoko przetworzona
Wysoko przetworzona żywność to ta, która w swoim składzie zawiera masę konserwantów i sztucznych dodatków. To wszelkie jedzenie typu fast-food. Powszechnie uznawane za niezdrowe, mocno zanieczyszcza jelita, które są jednym z głównych organów wpływających na kondycję naszej odporności. Im więcej „śmieciowego jedzenia” dajemy naszym dzieciom, tym trudniej ich organizmom walczyć z patogenami.
8. Nadmiar soli
Sól znajdziemy w serach, kiełbasie, wędlinach, kostkach rosołowych… Jej nadmiar w organizmie nie tylko psuje zmysł smaku, szczególnie dzieci (co przyczynia się do tego, że maluch nie chce jeść zbóż i warzyw, a wybiera produkty ze sztucznie wzbogaconym smakiem), ale obciąża nerki oraz korę nadnerczy. Zatrzymuje wodę w organizmie i jest przyczyną powstania nadciśnienia tętniczego w wieku dorosłym.
9. Soki z zagęszczanych soków lub przecierów i napoje gazowane
Do produkcji soków zagęszczanych używa się koncentratów, w przypadku których dozwolone jest używanie cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Producent nie ma też obowiązku podawania informacji o wzbogaceniu swojego produktu w cukier, o ile nie dodano go więcej, niż 2 łyżeczki na litr. Napoje gazowane są natomiast jedną, cukrową bombą, która w samych Stanach Zjednoczonych powoduje więcej zgonów, niż spożywanie narkotyków. Takie napoje zawierają także kofeinę, sztuczne barwniki, aromaty i inne szkodliwe dodatki, które szkodzą naszemu zdrowiu i obniżają odporność. Najzdrowszym napojem, również w czasie przeziębienia, jest przegotowana woda.
10. Smażenie
Za każdym razem, gdy smażymy jedzenie na głębokim tłuszczu, powstają w nim tłuszcze trans oraz wolne rodniki – rakotwórcze substancje, które mogą osłabiać system odpornościowy. Najlepiej zastąpić smażenie gotowaniem bądź pieczeniem. Szczególnie, że poza osłabianiem układu odpornościowego, tłuszcze trans podwyższają poziom cholesterolu we krwi, prowadząc do chorób układu krążenia. Tłuszcze trans znajdziemy nie tylko w smażonych produktach, ale też w żywności wysoko przetworzonej: ciastkach, chipsach, popcornie, słodyczach, sosach w proszku czy zupkach instant.
11. Używki
Alkohol, kawa, papierosy niszczą wiele witamin w organizmie. A to właśnie witaminy i mikroelementy pomagają zwalczać groźne dla układu immunologicznego wolne rodniki. Alkohol zabija krążące we krwi i limfie komórki odpornościowe. W czasie palenia papierosów w organizmie powstają wolne rodniki, które osłabiają układ odpornościowy. Dym nikotynowy podrażnia śluzówki, ułatwiając zarazkom wniknięcie do organizmu. Najlepiej zrezygnuj z alkoholu i papierosów a nadmiar mocnej kawy zamień na herbatki owocowe, wodę i kawę zbożową.
12. Nadmiar antybiotyków
Pamiętaj, że antybiotyki leczą tylko niektóre choroby i należy je przyjmować jedynie wtedy, gdy rzeczywiście są potrzebne. Na wirusy nie działają. Nawet jeśli masz wysoką temperaturę przy infekcji wirusowej antybiotyk Ci nie pomoże. Kuracja antybiotykami w każdym przypadku osłabia naturalna florę przewodu pokarmowego, która właśnie wspomaga układ odpornościowy.
Im więcej stosujesz antybiotyków tym bardziej osłabiony jest Twój układ odpornościowy.
Nigdy nie stosuj ich na własną rękę, a przepisane przez lekarza zawsze stosuj zgodnie z zaleceniami.
Jeśli do tych rad dodasz jeszcze umiarkowaną aktywność fizyczną i mniej stresu, wówczas przetrwasz jesień w świetnej formie a nie z katarem, kaszlem i bólem głowy.
źródło- dziecisawazne.pl, M. Jurkowski, B. Bobek-Billewicz- Wpływ deprywacji snu na odporność organizmu.
poradnikzdrowie.pl
Świetny post! Moja odporność jest niestety bardzo niska, a odkąd pracuję w przedszkolu choruję nie tylko jesienią, ale cały rok. Wezmę pod uwagę Twoje wskazówki, myślę, że jest kilka rzeczy, które mogę zmienić, a może nieco wzmocni to moją odporność :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo się cieszę że post jest dla Ciebie przydatny. Polecam Ci jeszcze czystka.On również pomaga wzmocnić odporność. Dużo zdrówka :)
OdpowiedzUsuńW pełni zgadzam się z tym zestawieniem. Często nie zdajemy sobie sprawy, że procesy którym poddajemy nasze jedzenie (gotowanie, smażenie, itp.) pozbawiają nasze potrawy ważnych dla odporności składników. Obniżona odporność sprawia, że bardzo szybko łapiemy przeziębienia i infekcje. Warto zatem zadbać także o czyste powietrze w naszych pomieszczeniach.
OdpowiedzUsuńSporo tych rzeczy do unikania bądź minimalizowania, ale w pełni zgoda z każdy punktem.
OdpowiedzUsuń