Przejdź do głównej zawartości

COŚ NA WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI :)


Moi drodzy, zima a raczej zbliżające się przedwiośnie, to pora, która nie służy naszemu zdrowiu. Jesteśmy osłabieni po zimie. Często wówczas pojawiają się infekcje lub, co gorsze, poważniejsze choroby. Szczególnie nasze dzieci narażone są na infekcje. Co zrobić, aby mniej chorować, aby wzmocnić organizm do walki z wirusami? Oczywiście zadbać o prawidłowe odżywianie. Dobre produkty spożywcze, nie zawsze, oczywiście obronią nas przed chorobą, ale istnieje duża szansa, że skrócą czas przeziębienia i wzmocnią organizm.
Wiecie, jaką wagę przywiązuję do zdrowego odżywiania. Staram się, jak mogę ograniczać cukier w diecie moich dzieci (mam nadzieję, że kiedyś mi za to podziękują, bo na razie nie chcą współpracować), konserwanty, sztuczne substancje i aromaty. Chcę aby jadły dobrze, były zdrowe i szczęśliwe.
Tak, tak- człowiek, który odpowiednio je ma mnóstwo energii a co za tym idzie, pozytywne nastawienie do życia i świata. Mówiąc najogólniej- jest szczęśliwszy.

Dziś przygotowałam specjalnie dla Was, propozycję trzech napojów. Każdy inny, każdy zawiera mnóstwo witamin, każdy smaczny.
Proponuję zielony sok, czerwony koktajl i pomarańczowy mus. Dla każdego coś dobrego.



Zaczynam od ZIELONY SOK ALA SHREK. 

SKŁADNIKI:
- 2 garście jarmużu
- jedna pomarańcza
- twarde jabłko
- łodyga selera naciowego

Jarmuż umyj pod bieżącą wodą. Pomarańczę obierz ze skórki. Jabłko i selera pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przeciśnij przez wyciskarkę lub sokowirówkę. Uzyskasz piękny zielony sok. Bardzo smaczny i zdrowy.

Na szczególną uwagę zasługuje jarmuż- odmiana kapusty. Te postrzępione listki są dobrym źródłem białka, błonnika i witamin. Znajdziemy w nich witaminy A, K, C oraz składniki mineralne- wapń i potas. 
Jarmuż jest bogaty w karetonoidy- beta-karoten, luteinę, zeaksantynę. Są to przeciwutleniacze, które odpowiadają za hamowanie szkodliwych procesów oksydacyjnych, a dzięki temu mogą zapobiegać rozwojowi wielu nowotworów.
Natomiast luteina i zeaksantyna zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.
Jest również cennym źródłem sulforafanu, związku o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym.
To chyba wystarczające powody, by sięgać po to warzywo.


CZERWONY KOKTAJL

SKŁADNIKI:
- 200 ml kefiru lub jogurtu
- czerwony grejpfrut
- garść mrożonych malin
- sok z buraka ( w zależności jak intensywny chcemy kolor, tyle dodajemy- wg. uznania).
Składniki zmiksuj blenderem i gotowe :)

Skupię się na grejpfrucie- o tej porze roku najlepszym. Soczysty, pachnący, pyszny. Nie wyobrażam sobie zimy bez tego owocu. Poza smakiem ma oczywiście mnóstwo wartości zdrowotnych.
W grejpfrutach znaleźć można minerały i witaminy takie jak: witamina C, B, E, beta-karoten, błonnik, kwas foliowy, likopen, wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor, cynk, fluor i mangan. Sporo tego :)
Szczególnie właśnie czerwone odmiany grejpfrutów są bogate w likopen. Badania wykazały, że likopen chroni przed uszkodzeniem skóry pod wpływem promieniowania UV oraz zapewnia ochronę przed rakiem prostaty. Generalnie czerwone grejpfruty są zdrowsze niż np. żółte, gdyż mają więcej zdrowych antyoksydantów, m.in. antocyjanów i flawonoidów.
Grejpfruty oczyszczają wątrobę. Jeśli Twoje dziecko ma podwyższone próby wątrobowe warto o diety włączyć te owoce.
Postaw zimą na grejpfruty !!!



POMARAŃCZOWY MUS 

SKŁADNIKI:
- mango
- banan
- 3 plastry świeżego ananasa

Owoce obierz ze skóry i zmiksuj na gładki mus. Polecam- dzieci za nim przepadają :)


Coraz większą popularność zyskuje mango. Owoc uniwersalny. Doskonały do deserów, dań chińskich czy koktajli. Lubimy go bo jest słodkie, delikatne w smaku. Jednak warto wspomnieć również o jego zdrowotnych właściwościach :)

Mango to bogate źródło witaminy C oraz witamin z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy. Z kolei witamina A i E korzystnie wpływa na skórę i wzrok.  Owoc ten jest również bogaty w składniki mineralne, m.in. potas, miedź i magnez. 
Mango nazywa się “owocem młodości” z powodu swoich właściwości przeciwutleniających. Wynika to z zawartości związków beta-karotenu, który chroni przed działaniem promieni UV. Ponadto mango hamuje rozwój nowotworów (głównie raka piersi i okrężnicy) oraz łagodzi stany zapalne. Jest również bardzo odżywcze, przez co zaleca się jedzenie mango osobom osłabionym lub wracającym do zdrowia.

Jak widzisz mango to bardzo wartościowy owoc, po który warto sięgać.

Mam nadzieję, że moje propozycje przypadną Ci do gustu i pozwolą wzmocnić odporność. Smacznego :)


zdjęcie: tesco.pl

Komentarze

  1. Koktajle jak najbardziej tak! Bardzo smaczne są również zupy wzmacniające odporność

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes