Przejdź do głównej zawartości

"ŚWIATOWE" SUPERFOOD


Od kilku lat przeżywamy prawdziwy szał na egzotyczne produkty. Na pólkach niemal każdego sklepu zielarskiego a nawet supermarketu możemy znaleźć nasiona chia, jagody goi czy młody jęczmień. Zachwycają się nimi celebryci i zwykli śmiertelnicy. Co w sobie kryją te produkty, że są takie popularne? Czy to "żywieniowe złoto" czy raczej moda? A może mamy rodzime odpowiedniki tych cudownych produktów? Postaram się odpowiedzieć na te pytania.

                                          NASIONA CHIA


Owoce szałwii hiszpańskiej Salvia hispanica L. zawierają drogocenne nasiona Chia. Sama roślina pochodzi z okolic Meksyku i Gwatemali. Posiada długie i szerokie liście, a kwiaty barwę fioletową lub białą zebrane w postaci okółka na końcach pędów. Owoce szałwii hiszpańskiej zawierają wiele małych, owalnych ziarenek o długości około 2 mm. Przybierają kolor szary, biały, czarny oraz brązowy. Nasiona służą do przygotowywania cennych w składniki odżywcze napojów oraz żywności.

Nasiona Chia zawierają przede wszystkim cenne kwasy omega-3 (30%) oraz omega-6 (40%). Są to odpowiednie proporcje, które dostarczone wraz z pożywieniem stanowią niezwykle ważny element profilaktyki wielu chorób. Ziarna są bogatym źródłem kwasów ALA – kwas alfa-linolenowy, który należy do pożądanych kwasów omega-3. Oprócz tego zawierają długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy (LCT), stanowiące ważną substancję w żywieniu człowieka. 
Nasiona Chia są źródłem potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów. Zawierają bogate pokłady żelaza, magnezu, fosforu oraz cynku. Posiadają większą ilość wapnia niż samo mleko. Poza tym w składzie małych nasionek znajdziemy sporą ilość witamin: E, B1, B3.

Nasiona Chia polecane są osobom, które cierpią na zaparcia, gdyż zawierają bardzo duże ilości błonnika (do 25%), usprawniającego pracę i wspomagającego ruchy robaczkowe jelit. Dzięki błonnikowi ta zdrowa żywność pomaga walczyć z otyłością i nadwagą, stanowiąc wspaniały suplement diety. Ziarna zawierają duże pokłady pełnowartościowego białka (około 20%), które jest bardzo ważne w diecie, szczególnie osób będących na dietach wegetariańskich i wegańskich. 
Za sprawą kwasu chlorogenowego, kawowego oraz flawonoidów, nasiona Chia stanowią cenne źródło przeciwutleniaczy, które hamują działanie wolnych rodników. 

Poza tym cieszyć się mogą z właściwości tych nasion diabetycy, gdyż spowalniają one wchłanianie cukru we krwi i uczestniczą w regulowaniu stężenia glukozy w organizmie. Wiele osób zauważa także znaczny spadek ciśnienia tętniczego. Ponadto dają uczucie sytości na dłużej, gdyż nasiona Chia wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie.

Nasiona Chia znajdują zastosowanie w kuchni. Można je jeść osobno w całości oraz jako dodatek do musli, owsianki, jogurtu, stanowią bardzo zdrową przekąskę. Świetnie nadają się do sporządzania koktajli, zup, a nawet do wypieku chleba. Po zalaniu gorącą wodą mają konsystencję żelu, podobną do siemienia lnianego. 


Znajdują szerokie zastosowanie w codziennym życiu posiadając wiele właściwości zdrowotnych. Pomagają w walce z otyłością i nadwagą, polecane osobom z zaparciami, ze względu na wysoką zawartość błonnika usprawniającego trawienie. Zapewniają także uczucie sytości. 

Sportowcy też często i chętnie korzystają z właściwości nasion Chia. Nawilżają organizm od środka i zwiększają wydolność. Polecane są także osobom narażonym na stres, przemęczenie, ze względu na dużą zawartość cennych minerałów oraz witamin. Dzisiaj wiele osób cierpi z powodu stresu i przemęczenia, a aktywność fizyczna jest jednym z najlepszych sposobów na radzenie sobie ze stresem.  

Nasiona Chia to zdrowa żywność, która doceniona była już w odległych czasach przez Azteków. Dzisiaj powracają i mają do zaoferowania wiele dobrego. Składniki odżywcze, witaminy, minerały, cenne kwasy tłuszczowe, idealnie wkomponowują się w codzienną dietę i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.


                                            JAGODY GOJI



Jagody goji to około 2 cm, owalne owoce o jasnoczerwonej barwie. Charakteryzują się słodko-kwaśnym, czasem cierpkim smakiem. Źródłem jagód jest krzew o nazwie Kolcowój pospolity. Uprawiany jest na szeroką skalę w Chinach w rejonie Ningxia, ale także w Mongolii, Korei oraz na Tajwanie.

Z jagodami goji wiąże się wiele starożytnych legend. Jedna z nich opowiada o mężczyznach podróżujących karawaną po Jedwabnym Szlaku. Pewnego dnia zatrzymali się w gospodzie na odpoczynek. Spotkali w niej młodą kobietę, sprzeczającą się ze starszym mężczyzną. Dowiedzieli się, iż młoda kobieta ma ponad 300 lat, a starszy mężczyzna jest jej wnukiem! Kobieta namawiała wnuka do spożywania życiodajnych owoców. Kupcy zainteresowali się ową magiczną rośliną. Jak się okazało kobieta w każdej porze roku jadła inną część rośliny. Wiosną spożywała liście – esencję niebiańskiego ziela, latem kwiaty – ziele długowieczności, jesienią owoce – wilczą jagodę, a zimą korę z korzeniami – skórę i kości z ziemi. Dzięki zachowaniu odpowiedniej kolejności kobieta cieszyła się długim życiem w zdrowiu i szczęściu.

Najważniejszymi związkami, występującymi w jagodach są karotenoidy (do 0,5 % suchej masy). Nadają one owocom charakterystyczną pomarańczowoczerwoną barwę. W największej ilości występuje zeaksantyna (do 56 % całkowitej zawartości karotenoidów), ale obecny jest również  beta-karoten, likopen czy kryptoksantyna. 

Jagody goji bogate są w różnorodne składniki odżywcze takie jak: aminokwasy (prolina, tauryna), nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy – w największej ilości witaminę C, a także tokoferol, niacynę,  ryboflawinę. Ponad to, jagody zawierają beta-sitosterol –  czynnik przeciwzapalny i obniżający poziom cholesterolu. 
Spośród składników mineralnych w jagodach goji obecne są takie pierwiastki jak: potas, magnez, wapń, selen, żelazo, fosfor, cynk oraz rzadko występujący german. Jagody zawierają bioaktywne  składniki roślinne, czyli polifenole, które zwalczają wolne rodniki. Przeprowadzono badania, w których wykazano wysoką zawartość kwercetyny, rutyny, kwasu chlorogenowego, kawowego oraz p-kumarowego. Jagody zwierają również kwasy organiczne tj. jabłkowy i cytrynowy.
Liczne badania owoców kolcowoju pospolitego wykazały następujące właściwości: przeciwmiażdżycowe – obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz trójglicerydów, ochronne na siatkówkę oka – dzięki obecności luteiny i zeaksantyny, pochłaniających promienie słoneczne, 
przeciwutleniające.

W tradycyjnej medycynie i kuchni chińskiej jagody są znane od ponad 2000 lat. Wykorzystywano je jako dodatek do różnorodnych potraw warzywnych, mięsnych, a także do zup. Obecnie w kuchni chińskiej suszone jagody przed spożyciem poddawane są obróbce termicznej. Konsumowane są jako dodatek do ryżu, wieprzowiny oraz warzyw. Z jagód często sporządza się herbatkę z kwiatami chryzantem, jujubą lub dodaje się je do herbaty typu Pu-erh. W Chinach z owoców goji produkuje się wino, a nawet piwo. Owoce kolcowoju pospolitego dostępne są w sprzedaży na całym świecie. Najczęściej spożywa się je w postaci suszonej jako przekąskę. Na rynku dostępne są soki, olej z nasion, jagody w polewie jogurtowej lub czekoladowej oraz jagody sproszkowane.

Jagody goji są postrzegane w wielu krajach, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, jako wartościowy składnik diety prozdrowotnej. Od pewnego czasu zaliczane są do grona superowoców (super fruits), które charakteryzują się udowodnioną, wysoką aktywnością biologiczną. Należy jednak pamiętać, że mimo licznych zalet, jagody goji mają także wady. Kobiety w ciąży oraz karmiące powinny wystrzegać się diety, w której obecne są te owoce, ze względu na zawartość betainy. Warto również wspomnieć, że odnotowano przypadki reakcji alergicznych oraz interakcji składników goji z lekami przeciwzakrzepowymi.


                                       
                          MŁODY JĘCZMIEŃ



Wabi konsumentów bogatym składem i właściwościami. Wśród nich można wymienić między innymi silne własności oczyszczające organizm, jednocześnie usprawniające pracę układu pokarmowego i wspomagające układ odpornościowy, dodatkowo opóźnia procesy starzenia. Czy producenci preparatów, które mają w składzie młody jęczmień nie reklamują go na wyrost? Może w rzeczywistości jednak okaże się panaceum na nasze przypadłości?

Młody jęczmień nie może być uprawiany wszędzie, ponieważ najlepiej rośnie na glebach usypanych w pobliżu dawnych, wyschniętych jezior słodkowodnych. Do jego uprawy nie stosuje się żadnych sztucznych nawozów, podlewa się go wodą mineralną pozyskaną z podziemnych źródeł. To wszystko pokazuje, że młody jęczmień uprawiany jest organicznie i nie zawiera jakichkolwiek sztucznych substancji. Jego siedmiodniowe łodyżki są ścinane, płukane i poddawane dalszej obróbce.

Z informacji ogólnodostępnych można wnioskować, że swoje początki miał na Bliskim Wschodzie już w VII w. p. n. e. Jego genom jednak został rozszyfrowany dopiero w październiku 2012 r. przez brytyjskich naukowców.

Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje niezbędnych aminokwasów, których sam nie wyprodukuje, ale na szczęście zawarte są w zielonym jęczmieniu. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i przeciwnowotworowym wspomaga leczenie trądziku i wszelkich owrzodzeń. Dodatkowo osłabia bóle stawów, bóle żołądka i różnego rodzaju stany zapalne. Obecność wspomnianego już chlorofilu działa odkwaszająco na nasz organizm, regulując tym samym równowagę kwasowo-zasadową

Rozgłos jaki uzyskał w postaci wspaniałego środka wspomagającego odchudzanie zawdzięcza bogactwu rozpuszczalnego błonnika pokarmowego odpowiadającego za zwiększenie metabolizmu tłuszczu obecnego w organizmie. Ponadto sprawia, że stężenie cholesterolu we krwi maleje, a dzięki cząstkom błonnika, które nie ulegają rozpuszczeniu działa pozytywnie na układ pokarmowy, jednocześnie obniżając ryzyko nowotworu jelita grubego.

Zielony jęczmień stosowany jest również w profilaktyce oraz leczeniu chorób serca, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, hipercholesterolemii czy bezsenności.

Dzięki właściwościom oczyszczającym przyczynia się do usuwania toksyn pozostałych w organizmie po lekach, a także likwiduje część karcynogenów. Wpływa leczniczo na próchnicę zębów oraz choroby dziąseł.

Przeciwdziała bólom gardła, zapaleniom czy owrzodzeniom błony śluzowej żołądka oraz jelit, działa przeciwzapalnie i łagodzi objawy chorób skóry, stawów i trzustki.

Wpływa odmładzająco na nasz organizm, a zawdzięcza to korzystnej regeneracji tkanek oraz odbudowie krwi. Znajdujący się w jego składzie chlorofil tworzy barierę obronną przed chorobotwórczym promieniowaniem, przy tym również promieniowaniem elektromagnetycznym. Wątroba dzięki niemu znacznie lepiej pracuje, a także rośnie produkcja enzymów odpowiadających za  produkcję witamin A, E, K.



                                             SPIRULINA 



To rodzaj niebiesko – zielonych, mikroskopijnych alg z grupy sinic. Są one bardzo bogatym źródłem pełnowartościowego białka, jak również łatwo przyswajalnych dla organizmu witamin, głównie witamin z grupy B, ale także witaminy  A, D, E, K oraz beta-karotenu. Produkt ten zawiera tak zwaną immulinę, związek poprawiający naszą odporność. Co jeszcze kryje w sobie tajemnicza spirulina? 
Spirulina ma w sobie witaminę B12, żelazo, czyli składniki odżywcze występujące głównie w produktach zwierzęcych (B12 występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego). Stymuluje ona proces tworzenia się krwi, sprzyja naprawie uszkodzeń DNA.  Szczególnie weganie i osoby z anemią powinny włączyć ją do swojej diety.

Spirulina posiada wiele zbawiennych działań na organizm ludzki. Znajdujące się w spirulinie barwniki, nie tylko pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn, ale także wspomagają przemiany metaboliczne i procesy trawienne. Spirulina to silny antyoksydant, który pomaga wzmocnić system immunologiczny i znakomicie sprawdza się w profilaktyce nowotworowej. 

Systematyczne spożywanie spiruliny przyspiesza proces przemiany materii, jednocześnie zmniejszając tendencję do gromadzenia nadprogramowych kilogramów.  W czasie choroby i rekonwalescencji, duża zawartość składników odżywczych z spiruliny pozwala szybciej powrócić do zdrowia. Spirulina możne być stosować u osób z wrzodami żołądka, jej właściwości pozwalą zniwelować objawy choroby.  Jest ona idealną odżywką dla sportowców, wspomaga procesy energetyczne i regenerację po wysiłku. Wzmacnia ona skórę, włosy i paznokcie. Spirulina pomaga obniżyć poziom cukru i trójglicerydów we krwi. 

Produkt ten znalazł także zastosowanie w kosmetyce. Istnieje mnóstwo kosmetyków ze spiruliną. Kosmetyki te przeznaczone są głównie dla osób borykającym się ze zmianami skórnymi, takimi jak trądzik, kurzajki, czy opryszczka.

Jako suplement diety jest zazwyczaj polecana osobom osłabionym, stosującym diety redukcyjne czy też osobom z niedoborami żelaza. Jest również dobrym rozwiązaniem dla osób, palących papierosy, czy też przyjmujących na stałe leki. Albowiem działa ona detoksykująco na organizm. Właściwość odtruwająca, jak również możliwości ochronne spiruliny przed marskością wątroby i jej uszkodzeniami, wspomogą również osoby nadużywające alkoholu. 


Spirulina, posiadając wszystkie ważne składniki, potrzebne do tworzenia łańcucha hemoglobinowego, będzie idealna dla osób cierpiących na niedobory żelaza i z łatwością wspomoże ona leczenie anemii. Jako że stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, powinni sięgać po nią wegetarianie. Spirulina zmniejsza negatywne oddziaływanie środowiska, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Osobą, które walczą z nadwagą ułatwi stosowanie diety, ponieważ posiada fenyloalaninę, która wpływa na zmniejszenie apetytu. 

Nie powinno się podawać spiruliny dzieciom. Nie przeprowadzono pod tym kątem badań i lekarze nie znając bezpiecznej dla nich dawki, wolą nie ryzykować. Spirulina nie powinna być podawana  kobietom w ciąży i  karmiący piersią. Podobnie jest w przypadku osób cierpiących na fenyloketonurię, niepozwalającą im trawić fenyloalaniny, która jest obecna w spirulinie. 

Pomimo, że badanie nie pokazały możliwości przedawkowania spiruliny czy związanych z jej zażywaniem skutków ubocznych, trzeba jak najbardziej uważać z jej stosowaniem. Jeśli jednak będziemy ją spożywać z rozwagą, z pewnością przyniesie nam wiele korzyści, w postaci wzmocnienia organizmu oraz utraty zbędnych kilogramów.


                         QUINOA - KOMOSA RYŻOWA



Komosa ryżowa, inaczej ryż peruwiański lub quinoa, to odmiana pseudozboża. Zalicza się ją do jednych z najzdrowszych produktów zbożowych. Zobacz co zawiera i włącz ją na stałe do swojej diety!

Komosa ryżowa tak samo jak różne gatunki kasz czy amarantus świetnie sprawdza się jako baza lub dodatek do pełnowartościowych dań. Jej bogaty w cenne składniki odżywcze skład z pewnością przypadnie Wam do gustu. Komosa ryżowa inaczej quinoa zawiera:

bogate w aminokwasy białko w tym aminokwasy egzogenne lizynę, metioninę, treoninę, co wyróżnia ją na tle innych roślinnych źródeł białek; 
tłuszcze nienasycone: linolenowy, linolowy, oleinowy; 
błonnik – największa ilość spośród innych popularnych zbóż; 
dużą ilość fosforu i potasu; 
spośród witamin najwięcej jest witaminy A, C, E; 
kwasy fenolowe i flawonoidy.

Ponadto komosa ryżowa zawiera niewielką ilość glukozy i fruktozy. 100 g ugotowanej komosy ryżowej dostarcza jedynie 120 kcal! To produkt wprost idealny dla osób odchudzających się i dbających o zdrowie. Na sam koniec warto wspomnieć, że komosa nie zawiera glutenu, więc spokojnie może być włączona do diety bezglutenowej. 

Jak widzisz opisane produkty są bardzo wartościowe. Nie można im zarzucić braku dobroczynnych składników i pozytywnego wpływu na zdrowie. Czy jednak warto przepłacać? Może te cudowne produkty zastąpić polskimi odpowiednikami? O tym w kolejnych postach :)

źródło- bonavita.pl, zdrowe-odzywianie.info, celestialhealing.net, well-beingsecrets.com 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…