Dzieci uwielbiają się bawić,
eksperymentować, psocić…po prostu być dziećmi. Uważam, że nauka przez zabawę
jest najlepszą formą edukacji. Wychodząc z tego założenia, odwiedziłam dzieciaki ze Szkoły Podstawowej nr. 50 w Częstochowie.
Prowadziłam z nimi zajęcia na
temat zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Trochę opowiedziałam im o
nowej piramidzie żywienia a potem wspólnie stworzyliśmy swoją.
Po zajęciach, nazwijmy je "teoretycznych" przyszedł czas na praktykę. Dzieci nie mogły się doczekać aby zrobić swoje własne potrawy.
Na początek mus z mango i banana.
Kiedy im zaproponowałam takie połączenia, entuzjazmu w klasie raczej nie było. Jednak kiedy dzieciaki spróbowały musu, trzeba było zrobić dokładkę:)
SKŁADNIKI:
- dojrzały banan
- dojrzałe mango
lub
- dojrzały banan
- 1/4 świeżego, dojrzałego ananasa
Po konsumpcji naszego owocowego "kogla-mogla" dzieci zostały podzielone na grupy. Każda grupa miała stworzyć warzywno- owocową pracę. Nie było żadnych ograniczeń, więc powstały ludziki, zwierzątka, szaszłyki. Pomysłowość dzieci nie zna granic.
A oto i dzieła naszych milusińskich :)
Prace zostały surowo ocenione przez jury:) Zostały przyznane same pierwsze miejsca, gdyż poziom był bardzo wyrównany :)
Kiedy prace zostały skonsumowane, dzieci zabrały się do zrobienia jogurtowego sosiku, którym były dekorowane babeczki na deser.
SKŁADNIKI:
- kubeczek gęstego jogurtu
- 3-4 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)
Na koniec prawdziwa perełka- dekorowanie zdrowych i smacznych muffinek. Dzieci miały okazję skosztować fasolowych oraz cukiniowych babeczek.
BABECZKI Z FASOLĄ
- puszka czerwonej fasoli lub szklanka wcześniej namoczonej i ugotowanej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 ml oleju lub 100 g miękkiego masła
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub miodu
- 3 łyżeczki kakao
Fasolę zmiksuj na gładką masę. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, czekoladę, kakao. Wymieszaj. Do masy dodaj składniki mokre: jajka i olej. Składniki wymieszaj do połączenia. Nie musisz bardzo starannie mieszać.
Gotowe ciasto przełóż do formy na muffinki i piecz ok. 25-30 min w 180 st. C.
Z podanej ilości ciasta wyszło 30 małych babeczek.
BABECZKI Z CUKINIĄ
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka cukinii startej na grubych oczkach
- łyżeczka sody
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki ziarenek maku
Wszystkie składniki połącz ze sobą. Przełóż do formy na muffinki i piecz 30 min w 180 st. C. Z podanej ilości składników powstanie ok. 30 babeczek.
Podsumowując- warsztaty były bardzo twórcze. Dzieci bardzo chętnie przygotowywały swoje potrawy, a co ważniejsze bardzo chętnie próbowały. Drodzy rodzice, pozwólcie dzieciom eksperymentować i zachęcajcie je do próbowania. Tylko tak dziecko pozna wiele smaków i w przyszłości ma szanse być smakoszem, otwartym na potrawy z całego świata a nie zamkniętym niejadkiem, który zna jedynie kotleta i ziemniaki.
Komentarze
Prześlij komentarz