Przejdź do głównej zawartości

WARSZTATY W SZKOLE


Dzieci uwielbiają się bawić, eksperymentować, psocić…po prostu być dziećmi. Uważam, że nauka przez zabawę jest najlepszą formą edukacji. Wychodząc z tego założenia, odwiedziłam dzieciaki ze Szkoły Podstawowej nr. 50 w Częstochowie.

Prowadziłam z nimi zajęcia na temat zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Trochę opowiedziałam im o nowej piramidzie żywienia a potem wspólnie stworzyliśmy swoją.




Po zajęciach, nazwijmy je "teoretycznych" przyszedł czas na praktykę. Dzieci nie mogły się doczekać aby zrobić swoje własne potrawy.
Na początek mus z mango i banana. 
Kiedy im zaproponowałam takie połączenia, entuzjazmu w klasie raczej nie było. Jednak kiedy dzieciaki spróbowały musu, trzeba było zrobić dokładkę:)

SKŁADNIKI:
- dojrzały banan
- dojrzałe mango
          lub
- dojrzały banan
- 1/4 świeżego, dojrzałego ananasa




Po konsumpcji naszego owocowego "kogla-mogla" dzieci zostały podzielone na grupy. Każda grupa miała stworzyć warzywno- owocową pracę. Nie było żadnych ograniczeń, więc powstały ludziki, zwierzątka, szaszłyki. Pomysłowość dzieci nie zna granic.
A oto i dzieła naszych milusińskich :)




Prace zostały surowo ocenione przez jury:) Zostały przyznane same pierwsze miejsca, gdyż poziom był bardzo wyrównany :)

Kiedy prace zostały skonsumowane, dzieci zabrały się do zrobienia jogurtowego sosiku, którym były dekorowane babeczki na deser.

SKŁADNIKI:
- kubeczek gęstego jogurtu
- 3-4 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)



Na koniec prawdziwa perełka- dekorowanie zdrowych i smacznych muffinek. Dzieci miały okazję skosztować fasolowych oraz cukiniowych babeczek.

BABECZKI Z FASOLĄ
- puszka czerwonej fasoli lub szklanka wcześniej namoczonej i ugotowanej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 ml oleju lub 100 g miękkiego masła
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub miodu
- 3 łyżeczki kakao
Fasolę zmiksuj na gładką masę. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, czekoladę, kakao. Wymieszaj. Do masy dodaj składniki mokre: jajka i olej. Składniki wymieszaj do połączenia. Nie musisz bardzo starannie mieszać.
Gotowe ciasto przełóż do formy na muffinki i piecz ok. 25-30 min w 180 st. C. 
Z podanej ilości ciasta wyszło 30 małych babeczek.



BABECZKI Z CUKINIĄ
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka cukinii startej na grubych oczkach
- łyżeczka sody
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 100 ml oleju 
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki ziarenek maku

Wszystkie składniki połącz ze sobą. Przełóż do formy na muffinki i piecz 30 min w 180 st. C. Z podanej ilości składników powstanie ok. 30 babeczek.



Podsumowując- warsztaty były bardzo twórcze. Dzieci bardzo chętnie przygotowywały swoje potrawy, a co ważniejsze bardzo chętnie próbowały. Drodzy rodzice, pozwólcie dzieciom eksperymentować i zachęcajcie je do próbowania. Tylko tak dziecko pozna wiele smaków i w przyszłości ma szanse być smakoszem, otwartym na potrawy z całego świata a nie zamkniętym niejadkiem, który zna jedynie kotleta i ziemniaki.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym".
Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :)

Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek.

POKRZYWA ZWYCZAJNA



W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jest bardzo cennym…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…