Przejdź do głównej zawartości

WARSZTATY W SZKOLE


Dzieci uwielbiają się bawić, eksperymentować, psocić…po prostu być dziećmi. Uważam, że nauka przez zabawę jest najlepszą formą edukacji. Wychodząc z tego założenia, odwiedziłam dzieciaki ze Szkoły Podstawowej nr. 50 w Częstochowie.

Prowadziłam z nimi zajęcia na temat zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Trochę opowiedziałam im o nowej piramidzie żywienia a potem wspólnie stworzyliśmy swoją.




Po zajęciach, nazwijmy je "teoretycznych" przyszedł czas na praktykę. Dzieci nie mogły się doczekać aby zrobić swoje własne potrawy.
Na początek mus z mango i banana. 
Kiedy im zaproponowałam takie połączenia, entuzjazmu w klasie raczej nie było. Jednak kiedy dzieciaki spróbowały musu, trzeba było zrobić dokładkę:)

SKŁADNIKI:
- dojrzały banan
- dojrzałe mango
          lub
- dojrzały banan
- 1/4 świeżego, dojrzałego ananasa




Po konsumpcji naszego owocowego "kogla-mogla" dzieci zostały podzielone na grupy. Każda grupa miała stworzyć warzywno- owocową pracę. Nie było żadnych ograniczeń, więc powstały ludziki, zwierzątka, szaszłyki. Pomysłowość dzieci nie zna granic.
A oto i dzieła naszych milusińskich :)




Prace zostały surowo ocenione przez jury:) Zostały przyznane same pierwsze miejsca, gdyż poziom był bardzo wyrównany :)

Kiedy prace zostały skonsumowane, dzieci zabrały się do zrobienia jogurtowego sosiku, którym były dekorowane babeczki na deser.

SKŁADNIKI:
- kubeczek gęstego jogurtu
- 3-4 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)



Na koniec prawdziwa perełka- dekorowanie zdrowych i smacznych muffinek. Dzieci miały okazję skosztować fasolowych oraz cukiniowych babeczek.

BABECZKI Z FASOLĄ
- puszka czerwonej fasoli lub szklanka wcześniej namoczonej i ugotowanej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 ml oleju lub 100 g miękkiego masła
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub miodu
- 3 łyżeczki kakao
Fasolę zmiksuj na gładką masę. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, czekoladę, kakao. Wymieszaj. Do masy dodaj składniki mokre: jajka i olej. Składniki wymieszaj do połączenia. Nie musisz bardzo starannie mieszać.
Gotowe ciasto przełóż do formy na muffinki i piecz ok. 25-30 min w 180 st. C. 
Z podanej ilości ciasta wyszło 30 małych babeczek.



BABECZKI Z CUKINIĄ
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka cukinii startej na grubych oczkach
- łyżeczka sody
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 100 ml oleju 
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki ziarenek maku

Wszystkie składniki połącz ze sobą. Przełóż do formy na muffinki i piecz 30 min w 180 st. C. Z podanej ilości składników powstanie ok. 30 babeczek.



Podsumowując- warsztaty były bardzo twórcze. Dzieci bardzo chętnie przygotowywały swoje potrawy, a co ważniejsze bardzo chętnie próbowały. Drodzy rodzice, pozwólcie dzieciom eksperymentować i zachęcajcie je do próbowania. Tylko tak dziecko pozna wiele smaków i w przyszłości ma szanse być smakoszem, otwartym na potrawy z całego świata a nie zamkniętym niejadkiem, który zna jedynie kotleta i ziemniaki.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…