Przejdź do głównej zawartości

CUDOWNA WITAMINA D





Chciałabym napisać kilka słów o witaminie D. Jest to jedna z tych witamin, która ma bardzo duże znaczenie dla naszego zdrowia. Jest ona "produkowana" gdy nasza skóra jest wystawiona na promienie słoneczne. Z tego też powodu często nazywana jest witaminą słońca :)
Niestety w naszych warunkach klimatycznych przeważają dni pochmurne i duża część populacji może mieć niedobory. Korzystaj więc ze słońca jeśli tylko masz taka możliwość.
Pamiętaj, że trzeba wystawiać na słońce jak największą powierzchnię ciała. Jeśli wystawisz jedynie twarz i ręce produkcja witaminy D z pewnością będzie niewystarczająca.
Również stosowanie ochrony przeciwsłonecznej, czyli smarowanie się kremami z filtrem sprawi, że będziemy produkować mniej tej cennej witaminy lub wcale.
Jeśli już korzystasz ze słońca, rozważ opalanie przez kilka minut (wystarczy 20) bez ochrony przeciwsłonecznej (wszystko zależy od wrażliwości na słońce), a następnie posmaruj się kremem z filtrem aby z kolei uniknąć poparzenia słonecznego.
Promienie słoneczne z natury są zdrowe, jednak poparzenie słoneczne niesie za sobą poważne konsekwencje. Oparzenia mogą spowodować przedwczesne starzenie się skóry lub nawet doprowadzić do raka skóry.
Powtórzę jeszcze raz- wystarczy kilka minut dziennie przebywać na słońcu aby organizm wyprodukował witaminę D.
Witamina ta zostaje przechowywana w organizmie przez dość długi czas, nawet kilka tygodni, więc powinno wystarczyć te kilka minut na słońcu żeby utrzymać odpowiedni poziom witaminy D w krwi.
Tak jak wspomniałam w naszej strefie klimatycznej słońce (niestety) nie świeci cały rok. Musimy więc czerpać witaminę z pożywienia lub włączyć do diety suplementy. Szczególnie konieczne staje się to w okresie jesienno- zimowym.

Niestety niewiele produktów spożywczych zawiera witaminę D. Najwięcej możesz jej znaleźć w rybach morskich, tłustych rybach, tuńczyku w puszcze, jajkach, oleju z wątroby dorsza czy rekina, w pestkach dyni (małe ilości). 
Jak widzisz nie za wiele tych produktów. Warto więc włączyć suplementację.

Zanim jednak pobiegniesz do apteki po odpowiedni suplement, skontaktuj się ze swoim lekarzem. Zrób badania, aby sprawdzić jaki masz poziom witaminy D i dopiero wówczas możesz pomyśleć o suplementacji. Pamiętaj, ze zarówno niedobór jak i nadmiar może mieć niekorzystny wpływ na twoje zdrowie.

KORZYŚCI Z UTRZYMANIA WŁAŚCIWEGO POZIOMU WITAMINY D

- wyższe dawki tej witaminy mogą pomóc w zapobieganiu osteoporozy i złamań kości u osób w podeszłym wieku
- odpowiedni poziom witaminy D może pomóc w zapobieganiu raka. W jedny z badań wykazano, że dawka 1100 IU dziennie, wraz z wapniem, zmniejszyła ryzyko wystąpienia raka o 60 % (rak piersi)
- witamina słońca pomaga walczyć z depresją. Nie jest to chyba zaskoczeniem. Większość z nas ma lepszy humor kiedy na dworze świeci słońce
- w jednym z badań stwierdzono że dawka 2000 IU dziennie u niemowląt zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy I typu nawet o 78% (naturalna-medycyna.com.pl)

NADMIAR WITAMINY D

Przedawkowanie witaminy D doprowadza do gromadzenia się wapnia w tkankach, m.in. w sercu, a w szczególności w tętnicach i nerkach. W konsekwencji dochodzi do zaburzenia pracy serca i ośrodkowego układu nerwowego. Ponadto zwiększa się zapadalność na kamicę pęcherzyka żółciowego oraz nerek. Przedawkowanie witaminy D jest również niebezpieczne dla płodu, gdyż może powodować jego deformacje, a także choroby kości u noworodka.(poradnikzdrowie.pl)

NIEDOBÓR WITAMINY D


Niedostateczna ilość tej witaminy przyczynia się do rozwoju krzywicy u małych dzieci, a u dorosłych do osteoporozy i tzw. osteomalacji, która jest właściwie tym samym co krzywica – rozmiękaniem kości. Poza tym słabnie siła mięśni, w związku z tym mogą się pojawiać problemy z chodzeniem, a prawie zawsze występują bolesne kurcze.
Ponadto niedobór witaminy D zwiększa ryzyko rozwoju otyłości, chorób układu krążenia (szczególnie nadciśnienia tętniczego), cukrzycy, chorób zapalnych, autoimmunologicznych (np. stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń) oraz nowotworów (piersi, prostaty, jelita grubego). Niedobór witaminy D może także przyśpieszyć proces starzenia.
Z kolei niedobór witaminy D w czasie życia płodowego może doprowadzić do zaburzenia rozwoju mózgu dziecka i być przyczyną trwałego uszkodzenia funkcji mózgowych, przez co zwiększa ryzyko wystąpienia schizofrenii czy autyzmu. (poradnikzdrowie.pl).

A co z dziećmi chorymi onkologicznie? Absolutnie nie stosujemy dodatkowej suplementacji na własną rękę. Jeśli masz wątpliwości czy twoje dziecko podczas leczenia ma odpowiedni poziom tej witaminy powiedz o tym lekarzowi prowadzącemu. Na pewno zostanie zlecone odpowiednie badanie. Jeśli będzie taka potrzeba lekarz z pewnością włączy odpowiednie preparaty.

Zachęcam zatem wszystkich do korzystania z jesiennych promieni słońca. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…