Przejdź do głównej zawartości

JAKICH PRODUKTÓW NIE ZAMRAŻAĆ



Mrożenie jest prostym i najlepszym sposobem konserwowania oraz przechowywania żywności. Produkty i potrawy poddane procesowi mrożenia w większości zachowują swój smak i zapach. Mrożenie nie jest czasochłonne i nie wymaga używania konserwantów, a w zamrożonych produktach, w porównaniu z innymi metodami przechowywania żywności, jest stosunkowo niski ubytek wartości odżywczych. Większość produktów spożywczych i gotowych potraw doskonale znosi proces mrożenia, ale są również takie w przypadku, których mrożenie nie sprawdza się. Pamiętacie jak pisałam o produktach, które warto mrozić? Więcej informacji znajdziesz tutaj. Dziś o produktach których nie powinno się mrozić. Sprawdź, czego nie można mrozić. 



Świeżych warzyw z dużą zawartością wody

Warzywa, takie jak: sałata, ogórki, rzodkiewki, seler naciowy, po rozmrożeniu wyglądają, jak zgniłe i w ogóle nie nadają się do spożycia. Tak samo źle mrożenie wpływa na niektóre zioła (bazylia, mięta, tymianek). Zioła najlepiej drobno posiekać, włożyć do pojemnika na kostki lodu i zalać bulionem. Mamy wówczas domowe bulionetki do zup czy sosów. 
Mrożone pomidory, papryka, cukinia również nie smakują, jak świeże, ale doskonale nadają się do zup czy sosów. Można ewentualnie zamrozić zmiksowane pomidory, wówczas do zupy można wykorzystać. Proces mrożenia również źle znoszą cebula i czosnek, robią się miękkie, a czosnek dodatkowo gorzknieje.

Jajek

Odmrożone ugotowane jajko jest twarde, gumiaste i niesmaczne. Natomiast zamrożenie surowego jajka w skorupce, skutkuje tym, że jajko pęka i wylewa się. Jeżeli jednak mamy nadmiar świeżych jajek, z którymi nie wiemy co zrobić, to można je zamrozić w małych pojemniczkach, najlepiej oddzielnie żółtka i oddzielnie białka. Białka można wykorzystać np. do zrobienia bezy, natomiast żółtka będą odpowiednie do ciasta kruchego.

Produktów już raz rozmrożonych

Nie wolno ponownie mrozić już raz rozmrożonych produktów i potraw, a w szczególności mięsa. Dlaczego? Proces zamrażania nie zabija drobnoustrojów, a jedynie je "usypia". W trakcie rozmrażania, a więc stopniowego ogrzewania, uśpione drobnoustroje szybko się namnażają, dlatego ponowne mrożenie jest niewskazane. Powtórne mrożenie powoduje również, że produkt traci więcej wartości odżywczych i smakowych. Rozmrożony produkt można ponownie zamrozić po poddaniu go obróbce termicznej, czyli gotowaniu czy pieczeniu.

Gotowanego ryżu, makaronu, ziemniaków

Produkty te po rozmrożeniu nie smakują już tak, jak świeże. Zmienia się też ich konsystencja, ziemniaki robią się suche, "kaszowate", a makaron rozmięka, szczególnie ten zamrożony w zupach czy innych potrawach.

Majonezu i śmietany

Tworzące się w tych produktach podczas mrożenia kryształki lodu sprawiają, że po rozmrożeniu majonez czy śmietana tracą swoją jednolitą konsystencję, rozwarstwiają się. Tak samo zachowuje się mleko, jogurty i kremy na bazie śmietany czy masła. Nie należy również mrozić sałatek z dodatkiem majonezu.

Owoców z dużą zawartością wody

W owocach, takich jak: pomarańcze, grejpfruty, winogrona, arbuz, kryształki lodu uszkadzają ich struktury, w wyniku czego owoce tracą jędrność. Można je jednak wykorzystać do przyrządzenia koktajli czy deserów. Wyjątkowo źle znoszą mrożenie banany, kiwi i awokado - ciemnieją i są nieapetyczne.

Potraw z dodatkiem żelatyny

Lepiej zrezygnować z mrożenia takich potraw, jak: ryby czy nóżki w galarecie. Galaretka robi się mętna, wodnista i znacznie pogarszają się jej walory smakowe.


Miękkich serów

Serek śmietankowy czy ricotta po rozmrożeniu nie są już takie puszyste. Zmieniają swoją konsystencję, rozwarstwiają się. Mrożenie zmienia również strukturę twardych serów żółtych. Stają się bardziej suche, kruszeją. Jeśli masz nadmiar żółtego sera najlepiej zetrzyj go na tarce, zamroź w pudełeczku a później wykorzystaj do pizzy, zapiekanek czy risotto. Nie nadaje się do kanapek po rozmrożeniu.

Produktów nieświeżych

Mrozimy tylko produkty świeże. Gotowe dania, przeznaczone do mrożenia, zaraz po ochłodzeniu umieszczamy w zamrażarce. Jeżeli jakaś potrawa stoi w lodówce już dwa dni, to jej zamrożenie nie ma już sensu, obniży dodatkowo jej wartość. Podobnie jest z warzywami czy owocami. Nieświeże, przywiędłe, lepiej przetworzyć inaczej.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…