niedziela, 23 lipca 2017

KREM CZEKOLADOWY LEKKI JAK CHMURKA

Z racji, iż ostatni wpis cieszył się ogromnym zainteresowaniem postanowiłam podać Wam kolejny bardzo prosty przepis. Pora na mus czekoladowy. Krem- mus jest lekki jak pianka i smakuje niebiańsko :)
Jeśli czytacie bloga to wiecie, że jestem miłośniczką czekolady- takiej prawdziwej, gorzkiej, dobrej jakości, która- jak mówi jedna z reklam- rozpływa się w ustach a nie w dłoni :)

Mus jest wysoko energetyczny, możesz go podać również dziecku które straciło apetyt podczas leczenia. Słodyczy zwykle dziecko nie odmawia, a moja wersja nie dość że słodka to jeszcze bardzo zdrowa :)

SKŁADNIKI: (na 4 porcje)
-  dojrzałe awokado
- 100 g śmietany 30% 
- mały, bardzo dojrzały banan
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- łyżeczka kakao
- jeśli deser będzie dla ciebie za mało słodki dodaj łyżkę syropu klonowego lub z agawy 


Przygotowania zacznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. W tym celu do garnka wlej wodę. Na garnku umieść szklaną miskę z czekoladą. Gdy woda się zagotuje mieszaj delikatnie aż czekolada się rozpuści. Gotową czekoladę odstaw aby ostygła.
W blenderze zmiksuj awokado i banana na gładką masę. To bardzo istotne aby nie było grudek. Awokado powinno być wręcz płynne.
W osobnym naczyniu ubij śmietankę na  sztywno. Do zmiksowanych owoców przesiej łyżeczkę kakao oraz powoli dodawaj ubita śmietankę delikatnie mieszając. Na koniec powoli dolewaj czekoladę i również delikatnie mieszaj. Tak przygotowany mus przełóż do miseczek lub małych słoiczków. Ozdób ulubionymi owocami i wstaw do lodówki do schłodzenia. Z doświadczenia jednak powiem, iż ten etap zwykle pomijamy.
Krem jest cudownie aksamitny, lekki i puszysty. Mimo. iż bardzo kaloryczny nie czujesz tego jedząc go.
Smacznego miłośnicy czekolady :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz