poniedziałek, 17 lipca 2017

BŁYSKAWICZNE RACUCHY

Często piszecie, że za mało przepisów dodaję na bloga. Dziś specjalnie dla Was przepis na błyskawiczne racuchy, które z powodzeniem zrobisz nawet w szpitalu. To propozycja dla wszystkich wielbicieli słodkich śniadań. Racuch są tak puszyste i pyszne, że chętnie zjecie je również na inny posiłek. O milusińskich już nie wspomnę :)
Nie rozpisuje się więc zbędnie. Podaję przepis.

SKŁADNIKI:
- 200 g mąki krupczatki (szklanka)
- 200 g jogurtu naturalnego (1 małe opakowanie)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka syropu z agawy, syropu klonowego, syropu daktylowego lub cukru trzcinowego.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste możesz dodać odrobinę przegotowanej, przestudzonej wody. Smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor. Racuchy możesz dodatkowo udekorować cukrem pudrem, ulubionymi owocami lub podać z dżemem lub masłem orzechowym


Takiego śniadania dziecko z pewnością nie odmówi :)


Polecam. Racuchy są przepyszne. Dzięki jogurtowi (możesz użyć również kefiru) mają delikatny kwaskowaty smak. Nic więcej nie potrzeba do kulinarnej rozpusty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz