Przejdź do głównej zawartości

CZY PODCZAS LECZENIA TRZEBA WYELIMINOWAĆ GLUTEN?

Wbrew pozorom to bardzo ważny temat. Wielu rodziców, kiedy dowiaduje się o chorobie dziecka, przetrząsa internet w poszukiwaniu odpowiedzi na wiele pytań, w tym o żywienie. W gąszczu informacji faktycznie można się pogubić.
Co to właściwie jest gluten i czy faktycznie warto z niego zrezygnować?


Gluten to mieszanina białek roślinnych, występująca w ziarnach zbóż jak jęczmień, pszenica czy żyto. Należy jednak pamiętać, że nie tylko produkty zbożowe zawierają gluten!
Istnieje bowiem szereg artykułów spożywczych, które na pierwszy rzut oka wydają się bezglutenowe, w rzeczywistości jednak procesy produkcyjne spowodowały, że również w ich składzie znajdziemy tę substancję. Są to min: wędliny, nabiał, słodycze.
Jeśli dziecko przed chorobą jadło takie produkty i nie było sygnałów ze strony organizmu o nietolerancji, nie ma potrzeby wykluczać chociażby pieczywa z diety. Co innego, jeśli maluch skarżył się na bóle brzucha czy pojawiały się biegunki. Wówczas można mówić o nietolerancji lub nawet o celiakii.
CO TO JEST CELIAKIA?
Nieprawidłowaodpowiedź immunologiczna organizmu na gluten zawarty w pożywieniu może być przyczyną min. celiakii (choroby trzewnej) i alergii. Obecnie wiele uwagi przywiązuje się również do związku glutenu i innych chorób autoimmunologicznych, jak na przykład cukrzyca typu 1.
Celiakia to trwająca całe życie choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. U osób predysponowanych występuje nadmierna odpowiedź układu odpornościowego na gluten zawarty w pożywieniu.

Jakie objawy powinny nas zaniepokoić?

Od typowych dolegliwości ze strony układu pokarmowego jak biegunka wymioty, utrata masy ciała poprzez zaburzenia wzrostu, zaburzenia miesiączkowania aż do stanów depresyjnych czy zaburzeń neurologicznych!
Wykonując już podstawowe badania laboratoryjne, można zaobserwować anemię, która jest częstym objawem choroby u dorosłych, obniżenie stężenia żelaza, wapnia, czy witaminy D. Kryterium rozpoznania celiakii stanowią badania serologiczne tj. badanie poziomu autoprzeciwciał i stwierdzenie typowych zmian histopatologicznych w biopsji jelita cienkiego.
Choroba może ujawnić się w każdym wieku. Dużym błędem jest opinia, że celiakia dotyczy wyłącznie dzieci, w praktyce diagnoza ta dotyczyć może również np. pacjentów 70- letnich. Jedyną skuteczną formą leczenia tej jednostki chorobowej jest prowadzenie do końca życia ścisłej diety bezglutenowej.

Czy alergia na gluten to celiakia?

Nic bardziej mylnego!
Gluten to bardzo silny alergen, prawie ¼ przypadków alergii pokarmowych jest spowodowana właśnie tą substancją.
Mimo, że objawy mogą pokrywać się z tymi występującymi w chorobie trzewnej jednak mechanizm ich powstania jest inny. W nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten nie obserwujemy zniszczenia kosmków jelitowych ani obecności charakterystycznych dla choroby trzewnej przeciwciał . W przeciwieństwie do celiakii większość dzieci „wyrasta” z alergii. U dorosłych z kolei choroba ta ujawnić się może dopiero po obciążeniu większą ilością glutenu i trwać latami. Główne objawy obejmują min. : biegunkę, zamiany skórne typu pokrzywki, aż po stan zagrożenia życia jakim jest wstrząs anafilaktyczny.

Jak możemy zapobiegać celiakii?

Dowiedziono , że sposób i ilość wprowadzonego do diety niemowlęcia glutenu wpływa na ryzyko wystąpienia celiakii, cukrzycy typu 1 oraz alergii na gluten. Obecna wiedza i wytyczne, opracowane na podstawie wielu badań zakładają stopniowe wprowadzenie niewielkiej ilości glutenu. Jeżeli jest to możliwe to jeszcze w okresie gdy dziecko jest karmione piersią.
W Polsce przyjęto, by początkowo podawać około 1/2 łyżeczki glutenu (2–3 g) w postaci np. kaszki glutenowej. Dodajemy go do ok. 100 ml posiłku, przykładowo przecieru jarzynowego. Najlepiej jednak podać go w niewielkiej ilości ściągniętego mleka matki. Jeśli to możliwe po wprowadzaniu glutenu zaleca się kontynuowanie karmienia piersią przez okres 2–3 miesięcy.
Po raz kolejny potwierdza się fakt jak ważne jest to co jemy. Należy bacznie obserwować swój organizm i pamiętać, ze wiele objawów może mieć źródło w pokarmie, który przyjmujemy.
Nie każdy oczywiście powinien unikać glutenu, zaburzenia z nim związane dotyczą jedynie osób predysponowanych. Należy jednak wiedzieć, że problem celiakii czy alergii na gluten może dotyczyć osób w każdym wieku i manifestować się w różny sposób. Warto o tym pamiętać!
Jeśli u Twojego dziecka leki zostały odstawione a mimo wszytko pojawiają się objawy warto wówczas spróbować wykluczyć na jakiś czas produkty z glutenem. Przykładowy jadłospis bezglutenowy znajdziesz TUTAJ.

źródło: radioklinika.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…