poniedziałek, 27 lutego 2017

NIETOLERANCJA LAKTOZY W TRAKCIE CHOROBY


Czy podczas intensywnego leczenia chemioterapią wszystkie dzieci uczulają się na laktozę? Nie wszystkie, ale może się tak zdarzyć, nawet w przypadku dzieci, które wcześniej nie miały tego problemu.
Nie musisz oczywiście od razu, na wszelki wypadek rezygnować z mleka i produktów mlecznych, szczególnie jeśli twoja pociecha uwielbia nabiał. Jeśli jednak pojawi się biegunka lub ból brzucha to może wskazywać na nietolerancję laktozy.


CO TO JEST LAKTOZA? 
Laktoza, inaczej cukier mleczny, jest składnikiem mleka i produktów mlecznych. Laktoza zbudowana jest z  cukrów prostych: glukozy i  galaktozy. Aby organizm mógł przyswoić te cukry, w  procesie trawienia w  jelicie cienkim laktoza rozkładana jest przez enzym – laktazę. Jeśli brakuje tego enzymu, niestrawiona laktoza przechodzi do jelita  grubego, gdzie zostaje rozłożona przez florę bakteryjną. Produktami tego rozkładu są gazy: dwutlenek węgla, wodór, wodorotlenki i  metan. To właśnie one powodują wzdęcia, kruczenia (słyszalne ruchy perystaltyczne jelit), uczucie przelewania, napięcia i pełności, wiatry, bóle brzucha, a nawet biegunki. Nasilenie objawów zależy od stopnia niedoboru laktazy.



Przyczyną pierwotną nietolerancji laktozy jest całkowity brak aktywności enzymu laktazy w błonie śluzowej jelita cienkiego uwarunkowany genetycznie. Sygnały nietolerancji pierwotnej objawiają się już we wczesnym dzieciństwie. Aktywność enzymu zmniejsza się od 2 roku życia, by całkowicie zaniknąć około 5-10 roku życia. W populacji polskiej pierwotna nietolerancja laktozy występuje u 31% dorosłych osób. Jednocześnie u pozostałej części osób, które przez większą część życia dobrze tolerowały laktozę, wraz z  osiągnięciem wieku podeszłego zmniejsza się wytwarzanie laktazy i również rozwija się nietolerancja laktozy. U wszystkich osób z nietolerancją laktozy obserwuje się zmniejszone przyswajanie wapnia, szczególnie gdy towarzyszy jej niedokwasota lub przyjmowanie leków alkalizujących, co przyczynia się do rozwoju osteoporozy. Przy czym osoby z  nietolerancją laktozy prawidłowo trawią większość fermentowanych przetworów mlecznych, np. zsiadłe mleko, jogurt, kefir. Na skutek procesów fermentacyjnych z udziałem bakterii mlekowych obecność laktozy w tych produktach jest znacznie ograniczona, gdyż ulega przetworzeniu w kwas mlekowy.


Wtórną przyczyną nietolerancji laktozy jest zmniejszona aktywność enzymu laktazy, spowodowana uszkodzeniem powierzchni błony śluzowej jelita w  wyniku terapii  lub stanów chorobowych. Ten rodzaj nietolerancji laktozy może mieć charakter przemijający. U  chorych onkologicznie często występuje czasowa nietolerancja laktozy (cukru znajdujące go się w  mleku), czasem nawet alergia na laktozę. Nietolerancja laktozy wywołana jest uszkodzeniem powierzchni błony śluzowej jelita na skutek chemioterapii lub radioterapii jamy brzusznej. Nietolerancja objawia się gwałtownie – biegunką, która może samoistnie zniknąć po wykluczeniu z diety produktów mlecznych zawierających laktozę. Objawy nietolerancji laktozy ujawniają się po spożyciu 5-10 g czystego cukru mlecznego.

Przy silnych dolegliwościach nietolerancja laktozy zmusza do wyłączenia ze spożycia lub przynajmniej ograniczenia laktozy do końca życia. Należy unikać spożywania mleka i  jego niektórych przetworów, produktów spożywczych z  dodatkiem laktozy (sos pomidorowy, słodycze), niektórych postaci leków (jeśli w masie tabletkowej lub osłonce kapsułki znajduje się laktoza), płynów słodzonych laktozą. Nietolerancja laktozy utrudnia właściwe ułożenie diety. Najczęściej zaleca się ograniczenie produktów nabiałowych lub zamianę na produkty mleczne bez laktozy. Produkty pozbawione laktozy odgrywają ważną rolę w  profilaktyce osteoporozy, która wymaga zwiększonego spożycia wapnia pochodzenia mlecznego. Na rynku znajduje się wiele produktów nabiałowych bez laktozy (laktozę usuwa się w procesie produkcyjnym), które są pełnowartościowym źródłem niezbędnego dla kości wapnia. Produkty mleczne bez laktozy (mleko, śmietanka, jogurt, kefir, twaróg i  ser żółty) nie wywołują żadnych objawów nietolerancji. Istnieje również alternatywa dla ścisłego przestrzegania diety lub szukania zamienników dla produktów mlecznych (jest ich na rynku coraz więcej). Specjalistyczne suplementy diety zawierające laktazę również zapewniają prawidłowe trawienie laktozy i  chronią przed nieprzyjemnymi dolegliwościami. Można zastosować preparaty zawierające farmakologiczne postacie enzymu laktazy i jeść bez ograniczeń wszystkie produkty.

Drodzy rodzice, wszelkie nietolerancje zwykle mijają po zakończeniu leczenia. Zresztą nie każdy maluch musi tak reagować na produkty mleczne. Nie martwcie się na zapas. Może się okazać, że Wasze dziecko dobrze zniesie leczenie, bez specjalnych skutków ubocznych. Tego właśnie Wam życzę. 


źródło: Poradnik pacjenta onkologicznego Razem

1 komentarz:

  1. Moim zdaniem w zasadzie każdy powinien zrobić sobie test na tolerancje laktozy. Często bagatelizujemy objawy nietolerancji, które czasem mogą wystąpić dopiero kilka dni po spożyciu pokarmu zawierającego laktozę.

    OdpowiedzUsuń