Przejdź do głównej zawartości

PIZZERINKI- NAJPROSTSZY PRZEPIS

Popularne pizzerinki nie są najlepszym wyborem dla naszych dzieci. Zwykle zawierają za dużo soli i tłuszczu. Jednak pociecha nie musi z nich rezygnować. Możesz zrobić takie a nawet lepsze w domu (lub w szpitalu). Wystarczy kilka składników i pyszna mini pizza gotowa :)

Takie pizzerki z powodzeniem możesz upiec na patelni, piekarnik nie będzie konieczny. Kiedy jesteście w szpitalu i nie ma dostępu do piekarnika wystarczy zwykła kuchenka elektryczna aby wykonać to danie.

SKŁADNIKI:
- szklanka mąki orkiszowej (może być inna)
- 1/2 opakowania suchych drożdży ok. 3 g
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- łyżka oliwy lub oleju
- szczypta soli
- 1/2 kulki sera mozzarella
- 2 plastry szynki
- ketchup 
- ulubione zioła np. oregano
- łyżeczka ziarenek ostropestu lub siemienia lnianego

Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, ziarenka siemienia lub ostropestu, drożdże i ciepłą wodę. Wyrabiaj do momentu aż ciasto zrobi się elastyczne. Na koniec dodaj oliwę, wyrób jeszcze chwilę i odstaw na 20-30 min w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło.

Po tym czasie podziel ciasto na dwie większe lub cztery mniejsze porcje. Uformuj cienkie placuszki. Każdy posmaruj ketchupem, nałóż szynkę i ser. Połóż na patelni, przykryj pokrywą i piecz ok. 5- 8 min. na małym ogniu aż ser dobrze się roztopi. Pod koniec "pieczenia" możesz odkryć pizzerkę aby para wodna odparowała a ciasto było chrupiące.
Po wyjęciu z patelni polej ketchupem i posyp ulubionymi ziołami. Świetna propozycja na obiad lub podwieczorek.
Do moich pizzerek użyłam domowego ketchupu. Przepis znajdziesz tutaj


Często słyszę opinie, że nasze dzieci nie powinny jeść ketchupu. Pragnę ten mit obalić, dzieci mogą jeść ketchup, pod warunkiem że jest z dobrych składników, bez wzmacniaczy smaku, chemicznych dodatków czy emulgatorów. W sklepach można znaleźć przyzwoity ketchup, ale ja proponuję zrobić domowy. Przepis znajdziesz tutaj. Ketchup jest dość pikantny, ponieważ moje córki taki lubią. Ty oczywiście możesz zrobić wersję łagodną. Zmniejsz ilość octu i ostrej papryki a ketchup będzie łagodniejszy.
Pomidory to wyjątkowe warzywo, a w zasadzie owoc. Zawierają likopen, czyli najsilniejszy antyutleniacz z rodziny karetonoidów. Co ważne, nie ginie on pod wpływem wysokiej temperatury a wręcz przeciwnie, po przetworzeniu jest go 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Likopen zawarty w tych pysznych owocach opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki.
Pomidory są pomocne również w walce z miażdżycą, otyłością, działają moczopędnie, wspomagają trawienie i odporność, poprawiają pracę układu nerwowego dzięki zawartości bromu.

Czy jeść zatem ketchup- TAK :)


Mam nadzieję że te pizzerki zagoszczą na waszych stołach.

Po więcej pysznych przepisów zapraszam na stronę zdrowolandia.com ZDROWOLANDIA


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…