Przejdź do głównej zawartości

DLACZEGO WARTO JEŚĆ CEBULĘ I ZIEMNIAKI?

Niedawno pisałam o warzywach jesiennych- na pierwszy ogień poszła dynia i kalafior. Możesz przeczytać tutaj. Dziś ciąg dalszy, sięgam po bardzo pospolite- na pierwszy rzut oka- lecz bardzo zdrowe warzywa, cebulę i ziemniaki.


Pamiętacie jak Shrek porównywał się do cebuli? Cebula ma warstwy- dosłownie i w przenośni. Warzywo to jest skarbnicą witamin i ma mnóstwo właściwości- warstw, można by rzec. Co zatem takiego cudownego kryje się w cebuli?

- ma działanie BAKTERIOBÓJCZE- szczególnie istotna zaleta w okresie jesienno-zimowym. Kiedy "coś cię bierze" zamiast do apteki biegnij do warzywniaka. To dużo lepsza alternatywa niż tabletki.
- ważna informacja dla dzieci walczących z nowotworem. Cebula działa moczopędnie, a więc usuwa nagromadzoną wodę z organizmu.
- zwiększa odporność organizmu dzięki zawartości siarki.
- zmniejsza zawartość cukru we krwi
- pozwala rozprawić się z pasożytami, szczególnie z owsikami
- uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów (wystarczy miejsce o ukąszeniu natrzeć kawałkiem cebuli)
- regularnie jadana zapobiega zakrzepom krwi
- hamuje rozwój komórek rakowych w niektórych nowotworach (rak piersi, okrężnicy, płuc)
- pomaga utrzymać poziom cholesterolu na "zdrowym" poziomie
- spożywanie cebuli ma dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie 
- zawiera witaminy C, B oraz minerały potas, siarka, cynk, magnez, fosfor
- i co najważniejsze, to bardzo tani produkt, więc zawsze warto mieć kilka sztuk w swojej kuchni
- cebula jest niskokaloryczna (w 100 g 40 kcal) możesz spokojnie wprowadzić ją do diety podczas odchudzania
- warto spróbować innych odmian niż tylko żółta. Bardzo smaczna jest dymka, szalotka, czerwona czy czosnkowa.
- ostrożnie ze spożywaniem cebuli przy problemach z wątrobą


Te kilka właściwości cebuli powinny cię przekonać aby sięgać po nią każdego dnia. Świetnie sprawdzi się nie tylko w sałatce, ale również w gulaszu, zupie czy pierogach. W zasadzie do każdego pikantnego dania się nadaje.



Drugim równie powszechnym warzywem są ziemniaki. Równie tanie i równie dostępne jak cebula. Co takiego w sobie kryją że warto je wprowadzić do diety?

- wbrew powszechnej opinii ziemniaki wcale nie są tuczące i kaloryczne. Wręcz przeciwnie, w 100 g ugotowanych ziemniaków jest zaledwie 70 kcal. To tłuste sosy są winowajcą, to one podnoszą kaloryczność poczciwych ziemniaków
- zawierają witaminę C, która jest niezbędna w okresie przeziębień
- zawierają witaminy z grupy B które usprawniają pracę naszego mózgu oraz korzystnie wpływają na metabolizm
- są bogate w składniki mineralne- potas, magnez, żelazo, fosfor. Magnez jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres
- gotowane ziemniaki są lekkostrawne, dobre dla chorego dziecka
- zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i pozwala obniżać poziom cholesterolu
- są dobrym źródłem energii
- ziemniaki są dobre dla nadciśnieniowców, gdyż mają mało sodu (pod warunkiem że nie przesolisz podczas gotowania)
- warzywo to jest wskazane dla chorych na cukrzycę, ponieważ zawarta w nich skrobia uwalnia się stopniowo

Nasz poczciwy ziemniak nie jest więc taki straszny. Wystarczy tylko odpowiednio go przygotować aby był smaczny i zdrowy. Polecam ten przepis, oczarujesz wszystkich :)

Moi drodzy, korzystajmy z sezonowych warzyw i owoców. Zamiast się zachwycać produktami zza oceanu sięgnijmy po to co rośnie u nas. Nasze produkty wcale nie są gorsze a wręcz przeciwnie. Jedząc je będziesz zdrowy. 


zdjęcia: wisegeek.org, wisherke-onions.nl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…