czwartek, 27 października 2016

DLACZEGO WARTO JEŚĆ CEBULĘ I ZIEMNIAKI?

Niedawno pisałam o warzywach jesiennych- na pierwszy ogień poszła dynia i kalafior. Możesz przeczytać tutaj. Dziś ciąg dalszy, sięgam po bardzo pospolite- na pierwszy rzut oka- lecz bardzo zdrowe warzywa, cebulę i ziemniaki.


Pamiętacie jak Shrek porównywał się do cebuli? Cebula ma warstwy- dosłownie i w przenośni. Warzywo to jest skarbnicą witamin i ma mnóstwo właściwości- warstw, można by rzec. Co zatem takiego cudownego kryje się w cebuli?

- ma działanie BAKTERIOBÓJCZE- szczególnie istotna zaleta w okresie jesienno-zimowym. Kiedy "coś cię bierze" zamiast do apteki biegnij do warzywniaka. To dużo lepsza alternatywa niż tabletki.
- ważna informacja dla dzieci walczących z nowotworem. Cebula działa moczopędnie, a więc usuwa nagromadzoną wodę z organizmu.
- zwiększa odporność organizmu dzięki zawartości siarki.
- zmniejsza zawartość cukru we krwi
- pozwala rozprawić się z pasożytami, szczególnie z owsikami
- uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów (wystarczy miejsce o ukąszeniu natrzeć kawałkiem cebuli)
- regularnie jadana zapobiega zakrzepom krwi
- hamuje rozwój komórek rakowych w niektórych nowotworach (rak piersi, okrężnicy, płuc)
- pomaga utrzymać poziom cholesterolu na "zdrowym" poziomie
- spożywanie cebuli ma dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie 
- zawiera witaminy C, B oraz minerały potas, siarka, cynk, magnez, fosfor
- i co najważniejsze, to bardzo tani produkt, więc zawsze warto mieć kilka sztuk w swojej kuchni
- cebula jest niskokaloryczna (w 100 g 40 kcal) możesz spokojnie wprowadzić ją do diety podczas odchudzania
- warto spróbować innych odmian niż tylko żółta. Bardzo smaczna jest dymka, szalotka, czerwona czy czosnkowa.
- ostrożnie ze spożywaniem cebuli przy problemach z wątrobą


Te kilka właściwości cebuli powinny cię przekonać aby sięgać po nią każdego dnia. Świetnie sprawdzi się nie tylko w sałatce, ale również w gulaszu, zupie czy pierogach. W zasadzie do każdego pikantnego dania się nadaje.


Drugim równie powszechnym warzywem są ziemniaki. Równie tanie i równie dostępne jak cebula. Co takiego w sobie kryją że warto je wprowadzić do diety?

- wbrew powszechnej opinii ziemniaki wcale nie są tuczące i kaloryczne. Wręcz przeciwnie, w 100 g ugotowanych ziemniaków jest zaledwie 70 kcal. To tłuste sosy są winowajcą, to one podnoszą kaloryczność poczciwych ziemniaków
- zawierają witaminę C, która jest niezbędna w okresie przeziębień
- zawierają witaminy z grupy B które usprawniają pracę naszego mózgu oraz korzystnie wpływają na metabolizm
- są bogate w składniki mineralne- potas, magnez, żelazo, fosfor. Magnez jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres
- gotowane ziemniaki są lekkostrawne, dobre dla chorego dziecka
- zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i pozwala obniżać poziom cholesterolu
- są dobrym źródłem energii
- ziemniaki są dobre dla nadciśnieniowców, gdyż mają mało sodu (pod warunkiem że nie przesolisz podczas gotowania)
- warzywo to jest wskazane dla chorych na cukrzycę, ponieważ zawarta w nich skrobia uwalnia się stopniowo

Nasz poczciwy ziemniak nie jest więc taki straszny. Wystarczy tylko odpowiednio go przygotować aby był smaczny i zdrowy. Polecam ten przepis, oczarujesz wszystkich :)

Moi drodzy, korzystajmy z sezonowych warzyw i owoców. Zamiast się zachwycać produktami zza oceanu sięgnijmy po to co rośnie u nas. Nasze produkty wcale nie są gorsze a wręcz przeciwnie. Jedząc je będziesz zdrowy. 


zdjęcia: wisegeek.org, wisherke-onions.nl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz